EU-kommissionen tonar ned vikten av saknade meddelanden som skickats under covidvaccinförhandlingarna

Som jag skrev om i våras och som jag inte sett ett ord om i svensk media, har fem gröna EU-parlamentsledamöter stämt EU-kommissionen för dess hemlighetsfulla covidvaccinkontrakt samt hävdat att de kraftigt redigerade versionerna som släpptes av EU gjorde det omöjligt att förstå innehållet i avtalen och insisterade på att sekretess inte hör hemma i offentliga avtal med läkemedelsföretag.

Som av en händelse säger nu EU-kommissionen att den inte kan ”hitta” de textmeddelanden som skickats mellan dess president Ursula von der Leyen och Pfizers VD Albert Bourla under förhandlingarna om det massiva vaccinavtalet förra året. Man förnekar också tidigare anklagelser om ”administrativa missförhållanden”.

Kommissionen utfärdade i går ett brev om att en utökad sökning efter de saknade meddelandena inte gett några resultat efter månader av tvist mellan EU:s verkställande organ och tillsynstjänstemän. De hävdade att på grund av texternas kortlivade och tillfälliga natur så innehåller de vanligtvis inte viktig information och lagras därför sällan.

Ursula von der Leyen avslöjade dock i en intervju i april 2021 att hon och Bourla kommunicerade privat under flera veckor medan de förhandlade fram ett kontrakt om nästan 2 miljarder vaccindoser. En journalists begäran om offentlig information om texterna avslogs senare och kommissionen hävdade att den inte kunde hitta meddelandena i fråga.

Kommissionen hävdar att den hanterat ärendet ordentligt och gjort allt för att hitta texterna samt upprepade att den inte registrerar material som inte innehåller någon viktig information, att sådana dokument inte förvaras och som en konsekvens, inte är i institutionens besittning.

Det är självklart slumpen – de goda beslutsfattarna i EU skulle så klart aldrig göra något otillbörligt, särskilt inte med pengar från folket. Att von der Leyens man är medicinsk chef för ett amerikanskt bioteknikföretag som specialiserar sig inom cell- och genterapi är så klart också bara en tillfällighet som inte föranleder några tankar på jäv.

#followthemoney

https://www.rt.com/news/558110-european-commission-pfizer-texts/

https://www.euronews.com/2022/01/28/von-der-leyen-text-messages-to-pfizer-ceo-should-be-released-says-eu-ombudsman

3 reaktioner till “EU-kommissionen tonar ned vikten av saknade meddelanden som skickats under covidvaccinförhandlingarna

  1. Fruktansvärt finner inga ord hur är det möjligt, dom lurar skjortan av oss i minut och parti.Tack Jenny att du finns för oss som vill veta.Kanske du vi lyckas få med några varje dag som blundat

    Gillad av 3 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s