Erdogan vill se handling istället för tomma ord

Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg tillsammans med Sveriges statsminister Magdalena Andersson respektive Turkiets president Erdogan ser uppenbarligen helt olika på hur deras samtal om Nato har framskridit. Medan Stoltenberg brer på om att samtalen går framåt och att man snart är i mål, fortsätter Andersson framstå som säker på sin sak samtidigt som Erdogan själv tydligt säger att Sverige inte levererat överhuvudtaget, varför man inte kommer acceptera Sverige som Natomedlem.

Just nu pågår nya samtal mellan Erdogan och Andersson på plats i Madrid, men med tanke på vad Erdogan sade vid en presskonferens i Ankara tidigare i dag inför sin resa, skulle jag bli förvånad om han nu släpper fram oss.

”Turkiet vill inte ha tomma ord, utan snarare konkreta resultat från dessa länder. Nato-medlemskap kommer med ansvar. Om Sverige och Finland ska bli medlemmar i Nato måste de ta hänsyn till säkerhetsproblemen för Turkiet, som varit medlem i alliansen i 70 år. Vi kommer att hålla ett fyrpartsmöte om Sverige och Finlands medlemsbud för att se vilken punkt de har nått. Vi vill inte ha torra ord, vi vill ha resultat. Vi är trötta på att skicka runt bollen på mittfältet. För närvarande producerar de bara ord. Ankara förväntar sig även att Stockholm och Helsingfors ska förhindra terroristerna i PKK och alla andra utlöpare från att operera fritt i sina länder.”

Det skulle möjligtvis vara om Sverige betalat flera hundra miljarder till Erdogan och allt redan är uppgjort så att vi nu bevittnar ett spel för gallerierna, men då skulle Erdogan behöva förklara för sitt eget folk att han gav med sig trots att Sverige inte uppfyllt kraven samt framstå som en svag ledare, så det är inte heller särskilt troligt.

Inom kort vet vi om ett svenskt Natomedlemskap blir en valfråga i höstens riksdagsval och det är nog flera partier som inte vill att det ska ske med tanke på risken för väljarflykt. Likt mycket annat som kommer från våra politiska ledare, känns inte beslutet om att skicka in en svensk Natoansökan särskilt genomtänkt.

#lesstalkmoreaction

#sommanbäddarfårmanligga

https://www.dailysabah.com/politics/diplomacy/sweden-finland-must-first-address-turkeys-security-concerns-erdogan

2 reaktioner till “Erdogan vill se handling istället för tomma ord

  1. Egentligen har inget hänt. Sverige har nu lovat att sluta stödja terroristerna, återuppta vapenleveranserna, och lämna ut terrorister. Sedan kommer det till action. Kommer Sverige verkligen att sluta stödja terrorister, eller bara försöka döpa om stödet, kalla det för något annat, och sedan skicka det genom någon annan kanal. Kommer verkligen Sverige att skicka vapnen. Kommer Sverige verkligen att arrestera de omkring 15 terrorister som gömmer sig i Sverige och verkligen fysiskt lämna över dom till Turkiet. Kommer verkligen Amineh Kakabaveh, som utpekats som en av terroristerna, verkligen att arresteras och överlämnas. Kommer gänget som omger Kurdo Baksi, vilket har utpekats som en terrorist näste, att infångas och utlämnas. Det är förmodligen vad Turkiet kommer att vilja se i verkliga livet. Kommer Sverige att agera. Jag tvivlar.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s