Risk för svensk köttbrist när köttbönder tvingas minska produktionen

Vi får regelbundet höra att vi ska välja svenskt och närproducerat kött för att stödja våra svenska bönder, tänka på djurskyddet, undvika mycket antibiotika i köttet samt minska klimatpåverkan. Ändå får inte svenska bönder det stöd som de behöver för att kunna fortsätta sin verksamhet och man undrar hur vi ska kunna fortsätta att välja svenska varor i köttdisken när allt fler bönder väljer att lägga ned sin verksamhet av ekonomiska skäl?

Återkommande har vi kunnat läsa om såväl mjölk- som köttbönders nödrop när det inte längre är möjligt att bedriva verksamhet på grund av de hutlösa energi- och drivmedelspriserna samt brist på gödsel medan våra styrande politiker slår dövörat till.

Senast i dag kan man i lokaltidningen läsa om grisbonden Henrik Nilssons nödrop om att de går på knäna på grund av den tuffa ekonomiska situationen. Enligt LRF planerar var fjärde köttbonde att dra ner på sin produktion på grund av de höga energipriserna som tvingar fram ekonomiska svårigheter för landets bönder. Även priserna på djurfoder har nått oanade höjder, vilket i slutändan drabbar bönder, slaktare samt även konsumenten som ska betala det höga priset.

För svenska köttproducenter tillkommer även ett annat problem – vem som ska slakta djuren. Få svenskar idag vill nämligen utbilda sig till slaktare eller styckare. Tidigare har man kunnat lösa det med yrkesfolk från Polen, Tjeckien, Baltikum, Rumänien och Ukraina, men kriget har i år satt käppar i hjulen.

Således kan det snart bli brist på svenskt kött och de redan höga priserna kommer peaka ytterligare. Återigen blottar det icke självförsörjande landet sina problem med att tillfredsställa de grundläggande behoven för invånarna medan den politiska eliten sitter med armarna i kors samtidigt som de med jämna mellanrum rapar upp väl valda floskler med löften de aldrig kommer att hålla. Deras hyckleri är synligt för den som vill se, men tyvärr väljer majoriteten att blunda.

#viharvälingaproblem

https://www.ystadsallehanda.se/ystad/grisbondens-nodrop-vi-gar-pa-knana-32a76f13/

https://www.dagensps.se/bors-finans/brist-pa-slaktare-fran-ost-nu-vantar-hogre-priser-pa-svenskt-kott/

8 reaktioner till “Risk för svensk köttbrist när köttbönder tvingas minska produktionen

 1. MEN minns i begynnelsen inför och i början av EU då saker skulle centraliseras…. sedan har ju mest vårinterna verksamhet landat utanför landet eller i utländska bolag verksamma inom Sverige…. gilla läget för vi betalar ju många miljarder för denna undergång och sanna mina ord snart kommer vi att få betala dyrt både för vår egen förnybara el såväl som att igen hjälpa andra…… SWEXIT NU

  Gillad av 2 personer

 2. Eftersom de styrande har en annan agenda än folkets bästa och just detta tror inte svensken på, de tror att de styrande vill väl, vilket inte är fallet. Hade de viljat väl så hade vi det svenska folket haft det så mycket bättre än vi har det, det är en sjuk, osmaklig, äcklig, motbjudande agenda de vill lura på oss svenskar. Men när man beviljar bidrag på 28.900 kr/mån till folk som inte har bidraget en sekund till vårt system då hade man hoppats på att folket skulle bli arga, förbannade eller misstänksamma, men icke, allt rullar på precis som vanligt. Semester, sätta på frun, titta på tv, lite likes och förhoppningsvis så är världen precis som innan semestern! Tror de, men ack vad de kommer att bidra sig, världen förändras i ett rasande tempo tyvärr till det mycket sämre.

  De kan inte bli något annat än mycket sämre eftersom våra styrande inte verka veta hur de ska hantera denna kris och det kan man inte heller förvänta sig när de bara har politiska kunskapsinhämtingar som är politiskt färgade att luta sig mot. Detta motsvarar ungefär att låta en höna gissa vilken väg vi ska gå eller låta en apa dra en lott, tror snart att de har bättre chans att lyckas än våra styrande. Problemet är att våra styrande inte vet vilka problem de har skapat och som det måste rätta till, detta eftersom deras värld är så färgad av en förljugen tro så till och med en rättrogen framstår som vis.

  Det blir precis som vanligt vi folket/arbetare/skattebetalare som får stå för notan och lära oss leva under helt nya förutsättningar, eftersom våra styrande varken vill ta ansvar eller verka ha någon som helst skyldighet till att sätta Sverige och det svenska folket i första rummet.

  Kan inte förstå att folket inte sätter Sverige först och väljer att gå ut ur EU för framtida generationers skull och demokratins bästa.

  Gillad av 1 person

 3. Är Ni religiösa?
  Själv? Mer än tidigare…
  Samla i ladorna-låter det fel?
  Vansinnet har bara börjat 2022,om man får tro boken.
  Ni gör som ni vill.
  Faen, Bolaget har slut på vissa bira ibland.

  Jo, man kan INTE ha halva sk arbetskraften i SKR… man behöver inte va Tesla för att räkna ut det…. med världsledande löner-inkvoterad? Naturligtvis.
  Galen?
  U wish.

  Gilla

 4. Bönderna får trösta sig med att det blir lite eller ingen inkomstskatt att betala. Vem vill betala för att få se sina barn bli miisshandlade, förnedringsrånade eller att vuxna människor i en liten by som Tomelilla inte vågar gå en runda på byn efter klockan arton. Eller att företagare blir utpressade av kriminella ligor och att polis och justitieminister väljer att se bort.( Vad kan de iofs annat göra när polisen åker på stryk så att det visslar om det,surt sa räven). Eller att hela samhällen kapas av kriminella.Det här visste polismyndigheten om redan 2014 men budskapet har tydligen inte tagits på allvar av vare sig regeringen Reinfeldt eller hans efterträdare. För djävligt och ett hot mot samhället och som sagt,man har sett tendenserna sedan minst åtta år tillbaka.

  Klicka för att komma åt en-nationell-oversikt-av-kriminella-natverk.pdf

  #brändajordenstaktikförattrökautlössen

  Gilla

  1. Du är bäst Rolf & ni andra.
   Sen 8 år tbx?
   Invasionen började väl tidigare än så???

   Jag tar hellre livet av mig än begår självmord…..

   Gilla

   1. Det är bättre att vi önskar livet ur de svin som har skadat oss. Mitt minne är bra och långt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s