EU:s ledare släppte fram Ukraina trots att de är fullt medvetna om att de inte kvalar in

Att EU i slutet av förra veckan gav Ukraina kandidatlandstatus till att bli möjlig medlem i EU går helt emot unionens grundprinciper.

För inte så länge sedan var det Bryssel själva som argumenterade för varför Ukraina inte skulle kunna bli medlem i EU på länge, för trots flera år av ekonomiskt stöd från EU värt miljarder har det fortfarande inte vidtagits tillräckligt effektiva åtgärder mot korruptionen i landet.

I Transparency Internationals senaste korruptionsindex ligger Ukraina på 122:a plats av 180. I en särskild rapport förra året kom Europeiska revisionsrätten också till slutsatsen att det var otillräckliga resultat i kampen mot större korruption, vilket antydde att det handlar om korruption som maktmissbruk på en hög nivå där ett fåtal personer får en fördel på allmänhetens bekostnad och därigenom orsakar allvarlig samt långtgående skada för såväl individer som samhället.

Enligt rapporten finns det ett nätverk av oligarker i Ukraina som använder sina pengar för att utöva betydande inflytande över den allmänna opinionen, regeringen, rättsväsendet och ekonomin. Slutsatsen från EU:s revisionsrätt var fördömande: ”Dusintals miljarder Euro går förlorade varje år på grund av korruption.”

Överraskande nog känner Bryssel till detta mycket väl: ”EU har länge varit medvetet om kopplingarna mellan oligarker, högt uppsatta tjänstemän, politiker, rättsväsendet och statligt ägda företag.”

Den tyska forskningsstiftelsen Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) kommenterade även rapporten i ett pressmeddelande: ”I praktiken lärs såväl eliten som befolkningen att korruption i bästa fall endast bekämpas selektivt och att personer nära presidenten är undantagna från åtal”.

Det finns enorma problem när det gäller rättsstatsprincipen i Ukraina. Enligt EU-kommissionen är ”stabila institutioner som garanterar demokrati, rättsstatsprincipen, mänskliga rättigheter och respekt för och skydd av minoriteter” ett av grundkraven för EU-anslutning. Men enligt olika experter är landet långt ifrån att uppnå det.

Tidningen The Economist rankar Ukraina på plats 86 av 167 i Democracy Index 2021. Särskilt problematiskt är frågor om hur landets regering fungerar och medborgerliga rättigheter. Federal Agency for Civic Education [Bundeszentrale für politische Bildung] 2020 konststerar att ”Löftet att säkerställa rättsstatsprincipen har i stort sett förblivit ouppfyllt”.

En annan sak som inte kan anses vara demokratisk är att president Zelenskij för bara några veckor sedan utfärdade ett dekret som förbjöd verksamhet från alla elva oppositionspartier. Det största problemet är dock hur minoriteter behandlas, vilket är ett hån mot alla EU-normer.

Åratal av trakasserier av den stora rysktalande befolkningen i Ukraina är huvudorsaken till att rysk militär gick in i landet i februari 2022. Nyligen förbjöd dessutom ukrainska parlamentet all rysk musik offentligt. Borgmästaren i den rysktalande staden Odessa, Gennadij Trukhanov, beordrade nyligen att ryska skulle förbjudas som skolämne från och med den 1 augusti samt att ryskspråkig litteratur skulle tas bort från stadens bibliotek.

Ukraina uppfyller inte heller EU-standarden inom det ekonomiska området.

Misskötsel, föråldrade strukturer, korruption och år av beroende av Ryssland har upprepade gånger bromsat den ukrainska ekonomins konkurrenskraft som är i behov av nödvändiga ekonomiska förändringar.

Enligt Köln-institutet för den tyska ekonomin (IW) talar landets ekonomiska svårigheter emot ett EU-medlemskap: ”Med tanke på det svaga ekonomiska resultatet och korruptionsproblemet skulle det nuvarande uppfyllandet av EU:s anslutningskriterier innebära stora svårigheter för Ukraina.”

Att omstrukturera dessa tre områden på ett sådant sätt att inget skulle stå i vägen för ett EU-medlemskap skulle kräva en enorm insats av Ukraina: en radikal omstrukturering av stora delar av statssystemet, rättsväsendet och ekonomin – med den nuvarande konflikten, där cirka 7,8 miljarder euro i EU-medel har strömmat till Ukraina bara under de senaste åtta åren, är det fortfarande ett mysterium att man inte gjort fler framsteg och som bara den politiska eliten i Bryssel kan förklara.

Att EU-ländernas ledare släpper fram landet trots fakta på hand är helt befängt och de talar emot sig själva när de hetsar fram en gräddfil för Ukraina in i den europeiska gemenskapen trots att landet inte platsar på långa vägar.

I dag stod det för övrigt klart att den islamiska republiken Iran officiellt lämnat in sin ansökan om att gå med i Brics tillsammans med Argentina. Gruppen av fem tillväxtekonomier som består av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika blir nu sju. Brics-länderna blir således en stark motpol gentemot EU och Nato som får det svårare ju mer Brics ökar.

#followthemoney

https://freewestmedia.com/2022/06/27/eu-accession-status-for-ukraine-brussels-to-tackle-the-impossible/

4 reaktioner till “EU:s ledare släppte fram Ukraina trots att de är fullt medvetna om att de inte kvalar in

  1. Det är i slutända inte så enkelt att det är fråga om effektiva åtgärder mot korruptionen i landet. Korruptionen är symptomet, inte problemet. Vad det gäller är att Ukraina är en nazidiktatur, dom uppfyller varenda kriteria för att bli kallade så, bokbränning, språkförbud, stängd opposition, förintelse operationer, tvångsrekrytering, förtryck, rasprofilering, etc. Vad det i grunden rör sig om är att USA vill ha Ukraina som sitt eget verktyg och plattform, identiskt med vad Hitler en gång ville, för att invadera, kolonisera och plundra Ryssland på dess naturrikedomar.

    Gilla

  2. 🤣 Men jösses Kalle, vilket svammel du häver ur dig! Tror du på riktigt att nån nickar och säger ”jo, så måste det vara”. Du borde försöka dölja lite bättre, att du inte är nåt annat än ett avlönat kremltroll, nu blir det ju så himla uppenbart. Gå en kurs, vet ja. Vad säger bloggerskan, skriver du under på Karls ”sanningar”?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s