Ett rejält bakslag för amerikanska kvinnor

Efter att högsta domstolen i USA beslutade att upphäva den grundlagsskyddade rätten till abort har protesterna haglat och det är verkligen ett rejält steg bakåt för amerikanska kvinnor vars rättigheter nu inskränks.

Beslutet innebär att varje delstat hädanefter får bestämma själva om aborträtten. Totalt väntas häften av delstaterna införa abortförbud. Missouri, Louisiana och South Dakota har redan förbjudit abort och ytterligare 13 delstater har liknande lagar på plats som innebär att abort kommer förbjudas även där inom 30 dagar.

Den forne vice presidenten Mike Pence vill dessutom ha ett totalt förbud i hela landet och lite mer oväntat så stämmer Donald Trump in i hyllningskören genom att slå fast att beslutet följer konstitutionen samt ger rätten tillbaka där den borde varit för längesen.

Det är förfärligt att se hur man medvetet sällar sig till länder där kvinnors rätt till frihet är obefintlig och denna typ av lagstiftning gäller i totalt 26 länder, bland annat Egypten, Filippinerna, Dominikanska republiken, Irak, Kongo, Jamaica, Honduras, Haiti och Senegal. Undantag görs inte heller för graviditeter som orsakats av våldtäkt eller incest.

Det är för övrigt fastställt att en friare abortlagstiftning inte leder till fler aborter, vilket studier visat genom åren, däremot har det påvisats att en strikt lagstiftning leder till ökat antal osäkra aborter som utförs antingen med hjälp av personal som saknar rätt medicinsk kunskap eller att ingreppet utförs i en ohygienisk miljö med livsfara för den gravida kvinnan.

Jag trodde aldrig att ett så pass civiliserat land skulle fatta ett sådant fatalt beslut och det är sorgligt att behöva bevittna hur man sätter sig över kvinnors rätt till sin egen kropp, vilket är en del av de mänskliga rättigheterna.

#förallakvinnorsrättigheter

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/qW5LW1/mike-pence-efterlyser-abortforbud-i-hela-usa

https://svenska.yle.fi/a/7-10006335

21 reaktioner till “Ett rejält bakslag för amerikanska kvinnor

 1. Abort skall inte användas som preventivmedel. Ibland önskade man att alla som står och skränar för fri abort hade blivit aborterade. Hatar man livet så uppenbart kan man ju gå och dränka sig.En seger för livet!!

  Gilla

  1. Du är man och det är lätt för dig att slänga ur dig floskler. Jag hade gärna sett att abortlagstiftningen i Sverige ändrades till 12 veckor som är EU-standard, men i övrigt är jag för fri abort så klart.

   Om någon blir våldtagen ska de inte behöva föda fram barnet som är produkten av övergreppet – likaså ska barn som utsatts för incest inte behöva föda barnet som deras släkting producerat mot deras vilja.

   Om en tonåring råkar bli gravid ska de ha möjligheten att göra abort då de inte är redo att ha barn – varken ekonomiskt eller mognadsmässigt. Detsamma gäller en oplanerad graviditet där ingen av parterna vill ha eller kan skaffa barn just då – ett oönskat barn kan skapa trauma för barnet resten av livet.

   Så nej, jag håller inte med dig Rolf och de flesta använder inte abort som preventivmedel!

   Gilla

   1. Så vi är ”liberalare” eu 12 vs swe 18 /lr 22?/ visste inte …. har däremot träffat de som fötts i dessa trakter av graviditeten…..

    Gilla

   2. Beträffande våldtäkter och incest, så håller jag med dig i sak.

    Dock, att bli gravid är inte något någon ‘råkar’ ut för, då det beror på att en fulländad (lyckad) och medveten fortplantningsprocess är genomförd. Samma gäller ‘oplanerad’. Det handlar om att ta eget ansvar, så i den aspekten håller jag med Rolf.

    Jag håller med Björn W. beträffande vad som främst sker i USA, där aborterade foster [ab] är ‘Big Business’ och stöds därför av ‘Big Pharma’. Officiellt klassas ett ab som biologiskt avfall och skall hanteras därefter. Vad som istället inte ovanligt sker, är att berört sjukhus inte destruerar, utan inofficiellt klassar det som råvara och säljer det till läkemedelsindustrin. Problematiskt på olika plan …

    Gilla

 2. Tyvärr är eller var denna rätt till inte grundlagsskyddad…. finns inte i konstitutionen det som nu händer är att staternas lagar gäller… ungefär som att länderna in om EU har olika lagar….
  ”Abortion in the United States is subject to individual state regulations on abortion. In 1973, Roe v. Wade made the first abortion case to be taken to the Supreme Court, which had made it federally legal. In 2022, it was overturned, and abortions are now subject to regulations based on state laws once again.[1] Individual states can regulate and limit the use of abortion, some of which already have through the use of ”trigger laws”, which made abortion illegal within the first and second trimesters when Roe was overturned by the Supreme Court of the United States.[2][3][4]”
  Inte ett bakslag alltså utan bara att man följer konstitutionen då inte abort regleras där.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Abortion_in_the_United_States_by_state

  Gilla

   1. Jaa ibland drabbas man av att följa lagen ( Roe v. Wade) och ibland gynnas man av att det går rätt till MEN om stater a.k.a. länder i fallet EU får bestämma själva ser jag inte att problemet är systematiskt….Som jag skrev det finns ingen rimlig anledning att strida mot att man följer lagen och rimligtvis finns ingen som kan gissa framtiden…… varför påståendet att detta är ”ett bakslag” stämmer ju inte vi inom EU har ju variationer mellan länderna….. att anpassa staternas regler i nivå/linje med EU´s kan väl inte vara ett angrepp till kvinnor i ett annat civiliserat land…. eller hur? bifogar länk till vad som gällde i måndags typ https://en.wikipedia.org/wiki/Abortion_in_the_United_States

    Gilla

 3. Det man de facto protesterar mot är att handel med fosterdelar eventuellt kommer att minska…. för det är ju vad man kommer att uppnå…big biz och vänstern driver på RFSU/RFSL eugenik osv fanns ju i Sverige tidigare då vi hade ordning i leden makarna Myrdal osv…. många läkemedel bygger ju på aborterade foster….. nu är det förmodligen, eller har varit, värre i Kina där ”one child” blev ”bara gossar” det enda land som i vassa åldersspann har mer gossar än Kina är…. ONE GUESS… i länken ser man att 10 stater är abort redan förbjuden, 15 stater upp till födsel, och sedan allt där emellan….. här är det frågan om polarisering som ofta i USA där ”Money talks” gäller…. i detta fall följer man konstitutionen vilket inte är fel…. och fortfarande äen staterna kan fritt ny välja….. i den bästa av världar kan man behålla ”as is” dvs inget händer……och skulle de ändra… jaa det verkar man ha kunnat hela tiden…. vill man gömma detta framför alla andra saker som drabbar USA nu? Inte otroligt….

  Gilla

 4. Detta är för att stoppa abort ända fram till födsel och stoppa handel på adenochrome och olaglig industri kring det.

  Skickat från min iPhone

  Gilla

 5. Själv räknar jag inte USA till de civiliserade länderna. Vad som kraftigt står ut är att beslutet togs av ett antal ”domare”, läs byråkrater, och de som berördes nekades helt inflytande och tillfrågades inte ens. En friare abort innebär ju inte något tvång att använda den. Detta är ett typiskt exempel på hur diktaturer fungerar. De som berörs av ett edikt tillfrågas inte ens.

  Gilla

 6. ”En friare abort …” mått och målvärde verkar ändå lika fullt vara vad många efterfrågar…. t.ex. något som många, utom idioter, anser är att foster som överlever inte skall aborteras…. de flesta verkar tack och lov faktiskt inte lägga misstagen efter varandra…. i Sverige 60% före 7 veckor tyder på det….. såg att man i vissa stater i USA talade om en gräns där man kunde detektera hjärtslag….tror man sade 6 veckor då…. Sedan att beslutet tog på juridisk giltig grund är helt rätt…. det är dock fritt fram att den lagstiftande delen stiftar nya lagar som låter envar bestämma….. ”In May 2021, Texas lawmakers passed the Texas Heartbeat Act, banning abortions as soon as cardiac activity can be detected, typically as early as six weeks into pregnancy” … Bara för att man kan köra utan säkerhetsbälte, cykla utan hjälm osv osv behöver men inte göra det….. och som ovan bra att rätta till eventuella misstag så fort man upptäcker…… MEN som sagt tidigare detta är en spik att hänga mössan på för de som driver medicinsk verksamhet……. och speciellt rörande detta juridiska beslut som i sak inte förändrar ett dugg….. staterna har en gräns från 0 till alla veckor redan nu och det enda detta betyder är att staten inte längre styr utan individerna/staterna…. sedan om man på landsnivå/statsnivå behagar ändra….. jaa feel free…. dock torde något som beslutats på lokal nivå kunna granskas och stötas och blötas med lokala politiker….. och folks tyckanden i vissa frågor drabbar då lokalt…..

  Gilla

 7. Jenny
  Du vet väl om att det är handeln med människofoster som de vill komma åt. De kan i dagsläget inte gör på något annat sätt. Du hyllar väl inte illegal handel av små abirterade bebisar hoppas jag, för då har du missat mycket av den här debatten.

  Gillad av 1 person

  1. Jaa så är det dock tveksamt om det sker lagligt på ytan iaf Och i USA rör det mesta sig om pengar, stora pengar…. hela tiden nästan…. och alla ”bidrag” till politiker där har precis som julklapparna man fick om man varit snäll en liten etikett med Till: xxx Från: yyy kollade och det kan 1miljon foster, i sent skede i många stater 10k/foster ger 10miljarder…. en biz för många tusen anställda alltså…. speciellt om det är en bisyssla på marginalen….. ..

   MONEY TALKS
   speciellt om det är i dollar

   Gilla

 8. Här håller jag med dig Jenny, men varför är du förvånad?? Du har ju under lång tid förespråkat Donald Trump som president i USA och han fick till en majoritet av republikanska dommare i HD och nu driver de igenom hans och Republikanernas hjärtefrågor..

  Gilla

 9. Varje kvinna bestämmer över sin kropp därav bestämmer de även över fostret. Förhoppningsvis är kvinnan i sina sinnes fulla bruk och tar in mannen i sitt övervägande om hur hon vill gå vidare i sitt/deras liv. Om inte är det inte mycket att bygga vidare en relation på.

  Ni som inte delar kvinnans rätt till fostret kan jag ge som tips, ge fan i att göra henne på smällen/använd kondom/lek brandman, med andra ord spruta inte i henne.
  Tänk lite innan så inser även ni att kvinnan bestämmer över sin kropp och barnet.

  Gillad av 1 person

  1. MEN herre gud skulle folk behöva ta konsekvenserna av sitt agerande? Jaa förmodligen t.ex. detta med att fösta och vilka partier/åsikter osv som folk gillar….. menar 2miljoner BUT på 20år och få som inte försörjer sig bå att nästan 1miljon är bidragsförsörjda…. har jag ett ”fritt val” rörande något livsavgörande? nja ofta styr någon annan eller gör det iaf svårt att göra egna val……

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s