Kostsam och kall vinter att vänta i Europa om gasen stryps helt

Många har fortfarande inte förstått att Ryssland klarar sig utmärkt trots EU:s sanktionspaket och att det är vi européer som är de stora förlorarna, troligtvis för att svensk media brister i sin rapportering och våra politiska ledare inte vill erkänna sitt misslyckande. Ännu ett bevis kom i dag när Ryssland deklarerade att man nu har ett internationellt betalningssystem och att en ny global reservvaluta är på gång.

Det var under ett tal på BRICS affärsforum tidigare i dag som Rysslands president Vladimir Putin sade att banker från BRICS-länder nu fritt kan ansluta till ”System for Transfer of Financial Messages” (SPFS), som är Rysslands alternativ till SWIFT. Ryssland har tillsammans med sina BRICS-partners – Brasilien, Indien, Kina och Sydafrika – utvecklat pålitliga alternativ för internationella betalningar samtidigt som geografin för användningen av det ryska betalningssystemet Mir expanderar.

Putin informerade också om att BRICS-länderna för närvarande arbetar på att upprätta en ny global reservvaluta baserad på en korg av valutor i deras egna länder. BRICS-länderna har också ökat användningen av lokala valutor i ömsesidig handel.

Energikrisen i Europa är ett återkommande problem, särskilt efter att EU fryst sin relation med Ryssland och därmed även riskerar att mista gasleveranserna. I dag skickade dessutom chefen för Internationella energibyrån (IEA) Fatih Birol ett varningens finger till EU med uppmaning om att vara beredda på möjligheten av en fullständig avstängning av rysk gasexport i vinter samt uppmanade blockets medlemmar att bredda spannet av åtgärder som syftar till att förbereda för detta scenario.

-”Europa borde vara redo om rysk gas skulle stängas av helt. Ju närmare vintern vi kommer, desto mer förstår vi Rysslands avsikter. Nödåtgärder som vidtagits av europeiska länder den här veckan för att minska efterfrågan på gas, som att starta upp gamla koleldade kraftverk, motiverades av krisens omfattning trots oro över ökande koldioxidutsläpp. Enligt min åsikt är återgången till koleldad energiproduktion ”tillfällig” och bidrager till att hålla tillräckligt med gastillförsel för den kommande eldningssäsongen. Men nuvarande åtgärder räcker inte långt om den ryska gasexporten upphör helt, varför europeiska regeringar bör öka sina ansträngningarna för att fylla lageranläggningar. Jag tror det kommer att bli fler och djupare efterfrågade åtgärder när vintern närmar sig. Gasransonering är en möjlighet och man kan även överväga att skjuta upp stängningar av kärnkraftverk så länge säkerhetsförhållandena fungerar.”

Att inte fler reagerar på att det helt plötsligt är ok från politiskt håll att öka såväl koleldandet som kärnkraften – något som för bara några månader sedan var helt oacceptabelt. Allt bara för att man bränt sina broar hos huvudleverantören av gas och vägrar krypa till korset. Utomordentligt korkat och det är vi som får betala den saltade notan på grund av det politiska haveriet.

#vibetalar

#followthemoney

https://www.ft.com/content/f7990162-395f-488e-9d23-13f3cce83e24

https://www.rt.com/business/557627-brics-developing-global-reserve-currency/

https://www.rt.com/business/557620-russian-financial-messenger-brics/

5 reaktioner till “Kostsam och kall vinter att vänta i Europa om gasen stryps helt

 1. Alltihopa börjar inta karaktären av ett dåligt svartsjukedrama. EU gör allt för att försöka skada Ryssland, även om dom skadar sig själva desto värre. Allt är emotionellt, vett och sans har flugit sin kos, och gemenen man får ta smällen. Samtidigt byggs en helt ny värld upp utanför dårhuset EU och utanför deras räckvidd.

  Gillad av 2 personer

  1. Likt uppfinnaren i Sumpan som sitter hos tjänstemannen på Patentverket, ni vet den återkommande sketchen i SVTs Lorry.
   När uppfinnaren dragit alla de planerade fördelarna med sin uppfinning och på slutet får en välriktad fråiga om den tydliga svagheten i projektet.
   Uppfinnare inser då fadäsen….Tänkte inte på det!
   Verkar stämma in på våra folkvalda.

   Gilla

 2. Europa bäddar för sin egen undergång bara för att gå globalisternas ärenden men dom är själva den största förloraren ser fram mot en kall vinter så Europa får känna på verkligheten.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s