Fortsatta höga gaspriser i Europa i åratal framöver

Efter helgens låga priser på el där ganska blåsigt väder höll igång vindsnurrorna och bidrog till att pressa priset – även i södra Sverige, ökar elpriset rejält i dag enligt prissättningen på elbörsen Nordpool. Vindsvaga prognoser och de senaste dagarnas skenande gaspriser sägs vara orsaken.

Stillastående väderlek förekommer året om, även under de kyligaste månaderna, men ändå förlitar sig våra svenska politiker helhjärtat på att vindkraften ska hålla igång Sverige medan de dissar exempelvis kärnkraft som inte är väderleksberoende. Obegripligt hur de resonerar.

Samtidigt varnade Rysslands vice premiärminister och tidigare energiminister Aleksander Novak under sitt tal vid St. Petersburg International Economic Forum i fredags för fortsatta höga gaspriser i EU i åratal framöver, vilket kommer skapa allvarliga problem i hela Europa när höst-vinterperioden börjar. Novak konstaterade att blocket måste pumpa ytterligare 40-45 miljarder kubikmeter (bcm) gas före början av uppvärmningssäsongen, en mängd som motsvarar ungefär fyra månaders ryska leveranser.

Det kommer bli en rejäl nota på det efter EU:s klantiga hantering av sanktionerna mot Ryssland och den numera isiga relationen, men folket betalar väl som vanligt utan att protestera nämnvärt i väntan på gasleveranser från USA och Israel om X antal år enligt EU:s nya avtal signerat Ursula von der Leyen. Den gröna omställningen är trots allt för vår skull och har ingenting att göra med att stora mängder pengar byter fickor.

#followthemoney

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nu-rusar-elpriset-efter-helgens-rea

https://www.rt.com/business/557326-europe-high-gas-price/

2 reaktioner till “Fortsatta höga gaspriser i Europa i åratal framöver

  1. Problemet är ju att har man för lågt pris jämfört med grannländerna i södra Sverige där produktionen är låg och man inte får strypa exporten så blir det ju stora problem när produktionen ligger i norra Sverige. Blir ju då en elbristsituationen då grannländerna lär maxa överföringskapaciteten från södra Sverige. Efter att Dansk Energi anmält Svenska Kraftnät för brott mot Eu´s konkurrenslagar och därmed förbjöd Sverige att förhindra export av el till övriga Europa så blir det så här. Eu blir vår död bokstavligt talat. #utureunu

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s