Förtryck rimmar illa med demokrati

Efter ett beslut i kommunfullmäktige ska det ryska språket begränsas i skolorna i den södra ukrainska staden Nikolajev – således inga klubbar, kurser, juniorklasser eller utbildningsdesign med ryska språket.

Tillkännagivandet i Nikolajev kom efter att Ukrainas biträdande utbildnings- och vetenskapsminister Andrey Vitrenko tidigare denna månad avslöjade att myndigheterna planerar att ändra skolans läroplan i flera ämnen, inklusive utländsk litteratur, världshistoria och Ukrainas historia. I synnerhet kommer den världsberömda romanen ”Krig och fred” av den ryske författaren Leo Tolstoj som berättar om Napoleons invasion av Ryssland 1812, att tas bort.

”Sådana saker kommer inte att studeras i Ukraina. Allt som glorifierar orktrupperna kommer att försvinna från programmet för utländsk litteratur”, deklarerade Vitrenko som också sade att diskussioner pågår om huruvida några ryska författare ska finnas kvar i läroplanen.

I april krävde den ukrainska kommissionären för skydd av det statliga språket Taras Kremen att det ryska språket skulle ersättas i de skolor där det fortfarande undervisades med andra ämnen, som till exempel Ukrainas historia, det ukrainska språket, engelska eller matematik.

De ukrainska myndigheterna har sedan starten av Moskvas militära operation skärpt restriktionerna för det ryska språket, men redan 2019 förbjöd Ukraina ryska konstverk och undervisning i språket.

År 2019 antogs en omfattande lagstiftning som heter ”Om att säkerställa att det ukrainska språket fungerar som statsspråk”, som förespråkades av dåvarande presidenten Petro Porosjenko. Den gjorde officiellt ukrainska till det enda statliga språket och dekreterade att det måste vara det primära språket inom många områden, inklusive offentlig förvaltning, media och utbildning. Trots att ryska är ett vanligt modersmål i stora delar av Ukraina och dominerande i många städer i både östra och södra landet, beviljades det inget undantag i lagen, även om många av bestämmelserna har implementerats gradvis.

Ryssland har i många år uttryckt oro över hur det ryska språket decimerats i Ukraina och i september förra året sade Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov att diskrimineringen av det ryska språket i Ukraina har nått omfattningen av en katastrof.

En nödvändig förutsättning för demokrati torde inte vara att människor förtrycks och förföljs samt inte kan deltaga i sitt lands styrelse. Det ”demokratiska” Ukraina där man förbjuder såväl oppositionspartier som minoritetsspråk och de ska ges en gräddfil in i EU på vår bekostnad? Helt befängt!

#majoritetsförtryck

https://www.rt.com/russia/557413-ukraine-schools-russian-banned/

18 reaktioner till “Förtryck rimmar illa med demokrati

 1. Det som definitivt är en ”upside” av detta krig med de sanktioner som genomförts är att BS kommer upp i ljuset….. USA kommer att tvingas gå ”full fossile” medan EU kommer att gnaga på den svenska elproduktionen och vi betalar…. någon som inte önskar att vi lämnar?

  Gillad av 3 personer

 2. Det stinker kommunism lång väg om det hela. En fråga som ständigt uppenbarar sig för mig är: Varför är den värsta politiska ideologin som någonsin existerat fortfarande tillåten?

  Gillad av 2 personer

 3. Intressant kommentar från läsare på min Facebooksida:
  ”Jenny Piper Det gäller inte bara det ryska språket. Även det ungerska sptåket i Transkarpaterna där nazigrupper innan kriget gick in och misshandlade skolbarn i skolan för de hade undervisning i ungerska.

  Ukraina och Ungern har legat i luven på varandra i flera åt pga att Ukraina förtrycker den ungerska minioriteten i Transkarpaterna.

  2019 hotade Ukraina genom att flytta flera ukrainska regementen mot den ungerska gränsen att gå in i Ungern och detta har inte nämts med ett ord i väst.

  Det verkar som att Ukraina har frikort att göra vad de vill men när de får på taffsen för att de bär sig åt som svin då är det offerkofta på.”

  Gillad av 1 person

 4. SasjaL
  Är det kommunism?
  Känner vibbar av trettiotalet, en ny variant på samma tema, dock, nu gäller modifiera mänskligheten genom transhumanismen.
  Ambitionen gäller också skrota alla nationer, även klimatet skall formateras.
  Hybris…
  Das dritte Reich.
  Ein Volk, ein Reich.

  Gillad av 2 personer

  1. Du vet den där med den sminkade grisen, en annan kostym osv. …

   De olika socialistformerna skiljer sig inte mycket åt i slutänden. Det är vara vägen till målet som skiljer något.

   Gilla

 5. Tänk om Sverige hade sagt samma sak om våra minoritetsspråk och vår modersmålsundervisning, det hade aldrig gått med dagens politiker. Men att samma politiker kan tycka det är okej att Ukraina nedvärderar, förringar och diskrimineringar det ryska språket säger en del om våra politiker, håller med dig Jenny att det är ”Helt befängt” och det som gör det hela ännu sjukare är att hela EU tittar bort och ger dem en gräddfil in i värmen, som sagt vad de är skillnad på demokrati och demokrati.

  Gillad av 1 person

 6. Galenskaperna fortsätter.
  Musik som framförs eller är komponerad av nu levande ryska musiker förbjuds att spelas offentligt i Ukraina. I den lag parlamentet har antagit anges risken för en försvagad ukrainsk identitet som grund. Undantag görs för musiker som aktivt tagit ställning mot invasionen.

  Samtidigt förbjuds import och distribution av böcker och andra trycksaker från Ryssland, Belarus och de delar av Ukraina som olagligen annekterats av Ryssland, skriver statliga nyhetsbyrån Ukrinform.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Rr77qd/aftonbladet-direkt?pinnedEntry=912151

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s