Om tre år har vi 100.000 ton icke-återvinningsbara vindkraftsblad i Europa

Samtidigt som den svenska regeringen under parollen att det är bra för klimatet, säkerheten, jobben och vanligt folks plånböcker, beslutat om att vi ska satsa på havsbaserad vindkraft för att lösa Sveriges energiförsörjning, är det intressant att notera att Europa år 2025 kommer att ha ett avfallsberg på 100.000 ton icke-återvinningsbara vindkraftsblad.

Inom några år kommer de första vindkraftsbladen i Europa att behöva bytas ut. I USA gräver man ned vingarna, är det även det ”gröna” EU:s avsikt?

Linde De Vriese från Siris forskningscenter pratade häromdagen om problemet i belgisk radio och konstaterade att det är brådskande att hitta en lösning.

Biologen Richard Steenvoorden svarade: -”Sluta bygga vindkraftverk och börja med vanliga kärnkraftverk nu samt satsa på torium (ett alternativ till uran) senare. På så sätt säkerställer vi en energisäker framtid. Stoppa föroreningar genom sagan om ”förnybar energi” och spara på avfall och markanvändning.”

Borgmästare och riksdagsledamot (N-VA) Sophie De Wit underströk också den negativa aspekten av att bli grön: -”Precis som solpaneler orsakar vindkraftverk så småningom ett stort berg av avfall. Det kallas grön energi.”

Hennes kollega Tomas Roggeman tillade: -”Vad var vindkraftverkens mervärde jämfört med kärnkraft?”

Leon Baten från partiet JA21 twittrade: ”Att vara emot kärnkraft på grund av kärnavfall, men därefter har icke-nedbrytbara delar av vindkraftverk grävts ner. Vi har blivit galna.”

Missade EU återigen att göra en konsekvensanalys? Har den svenska regeringen som vanligt bara följt strömmen utan att tänka efter först? Hallå Miljöpartiet och Greta Thunberg – hur bra är detta för miljön och människors hälsa (redan nu påverkas vi av plastpartiklar i luften)? Vem ställer klimatminister Annika Strandhäll (S) och energiminister Khashayar Farmanbar (S) mot väggen? Vem ifrågasätter varför den så kallade oppositionen stödjer den gröna omställningen som snarare stjälper än hjälper Sverige? Ska dessa syltryggar från höger till vänster få fortsätta regera Sverige nästa år trots uppenbara kunskapsbrister och förlusten av sunt förnuft?

Japp, ty i Sverige 2022 har vi slutat tänka själva och låter farbror Staten lotsa oss genom livet – övertygade om att de har medborgarnas bästa för sina ögon.

#vibetalar

#followthemoney

https://freewestmedia.com/2022/06/18/eu-to-produce-100-000-tons-of-windmill-blade-waste-by-2025/

11 reaktioner till “Om tre år har vi 100.000 ton icke-återvinningsbara vindkraftsblad i Europa

 1. Jag misstänker att det är en myt att bladen inte går att återvinna. Sanningen är väl att materialet saknar återvinningsvärde och för företagen blir det billigare att gräva ner dem. En pant på nyproducerade blad och som återfås vid dokumenterad skrotning när bladen tjänat ut borde lösa det hela. Tio miljoner per blad i en pant som skall betalas in till staten.

  Gillad av 1 person

  1. Bladen går att återvinna, men det är inte ekonomisk jämfört med att bygga nya. Dessutom krävs energi för återvinningen, och räknar man in det blir vindkraften olönsam, därför undviker man att tala om det. Dessutom skapar återvinning föroreningar, som i tur kostar att städa upp.

   Gillad av 1 person

 2. Som vanligt så tar Jenny inte reda på fakta innan hon publicerar något. Vattenfall tex har förbjudit deponering av vindturbinblad, vindkraftsbranchen kräver förbud enligt lag från 2025 av deponering, tekniken för återvinning av vindturbinblad finns och i bla Tyskland så har företag redan påbörjat av återvinning genom sk kemisk cykling , även ny teknik vid tillverkningen och andra material till bladen görs hela tiden för att underlätta 100% återvinning av uttjänta vindkraftsverk. Vem vet kanske vi i framtiden kan återvinna även andra produkter av kompositmaterial som används i byggnader, fordon, sportprodukter osv?

  Gilla

   1. Av någon anledning så går det inte att klistra in kopierade länkar i ditt kommentarsfält men googla på återvinning av vindkraftsblad så får du mängder av sidor att läsa. Fattar inte varförhögerextremister aldrig försöker att lära sig något innan de publicerar något. Ni läser en artikel från fria tider, Nordfront eller någon annan oseriös källa och tror att det är sant och bildar er en uppfattning utifrån denna artikel. Googla så kanske ni lär er något!

    Gilla

   2. Det var det jag gjorde, som sagt står att teknik ska tas fram, verkar finnas fabrik i DK som tagit fram sex stycken blad, men söker forskningspengar. Det finns alltså i dagsläget ingen fullskalig och färdig produktion i bruk. Du får väl helt enkelt skriva in en länkadress för hand så att vi ”korkade högerextremister” kan lära oss något.

    Gillad av 1 person

   3. Här har du fakta Johan:
    ”The blades can technically be recycled, and an array of small-scale efforts are doing so. But the practice is not widespread due to the cost of the undertaking and a lack of infrastructure.”

    Du borde för övrigt googla ordet ”ödmjukhet”.

    Gillad av 1 person

 3. Vindkraften är en miljö- och naturförstöring av enorma mått och mycket utav vindkraft står för innebär bara problem, man förstör skogarna med nya vägar, kallhuggen och nedgrävning av kabel, stör miljön, orsakar fågeldöd, stör en annars väldigt fridfull natur med ett dån/sus från vindkraftverken, värdeminskning av folks bostäder runt vindkraften, människor kan i inte sova pga av dån/sus, betongfundament som ligger kvar i skogen dessa försvinner aldrig, ett vindkraftverks livslängd i bästa fall är 20-25 år brukar ligga på 10-15 år, skapar nästan inga nya arbeten i Sverige, gå gärna in på ex Google Earth och studera hur ett vindkrafts område ser ut. Det är ett till ytan mycket stort industriområde, med mängder av vägar, avlastningsplatser och vändplaner. Ren industriell verksamhet, som dessutom inte ger något som helst eltillskott när det behövs som mest – i de riktigt kalla perioderna av vinter, med kraftigt högtryck och minus 20-35 grader eller mer, då är det nämligen helt vindstilla! Är de nu så måna om vindkraftverk så bygg skiten på gärdet i Stockholm eller på hustaken runt om i Stockholm. En ännu bättre lösning är att bygga upp dessa monster hos politikerna eller strax utanför deras tomtgräns, så får vi se hur roligt de tycker de är att inte kunna sova eller sitta ute och ex fika.

  När det annars gäller skog och mark så är miljöbestämmelserna hur rigorösa som helst man får inte ens tänka tanken att ha ihjäl en liten fluga, ovanlig växt eller insekt och inte heller får man kalhugga eller gallra utan tillstånd. Men när de stavas ”grön förnyelsebar energi” då känns det som att allt är tillåten, finns inte många lagar eller förordningar som står över ”grön förnyelsebar energi” känns som alla lagar är satta ut spel.

  Fler och fler länder inser vilken bluff detta är och börjar åter igen satsa/forska och bygga nya kärnkraftverk.

  En av de mer farliga sakerna är den illusion att alternativa teknologier som vindkraft och solenergi på något sätt är bättre än fossila bränslen, även dessa skapar problem inom allt från tillgången på kobolt till återvinning.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s