När ribban hela tiden höjs lär sig barnen de kodord som krävs för att släppas in

Att svensk vård länge gått på knäna är inget nytt och medan vårdpersonalen sliter sitt hår växer såväl operationsköer som diverse väntelistor runt om i landet samtidigt som antalet vårdplatser minskar i rask takt.

Folk bävar för att bli allvarligt sjuka och behöva uppsöka vård i dagens samhälle eftersom det innefattar åtskilliga timmars väntan på akuten som i många fall slutar med att man blir hemskickad med en påse medicin efter en kort visit av en stressad läkare, men det är allmänt känt att om man uppger att man har bröstsmärtor så kommer man in snabbare.

Inom barnpsykiatrin råder välkänt kaos i hela landet, vilket SR belyst i flera reportage under våren där föräldrar vittnar om årslånga köer för svårt sjuka barn och enhetschefer beskriver hur personalflykt medför enorm resursbrist så varken vårdgarantin eller etiska principer kan hållas.

Detta har dock inte fått önskvärd effekt hos de regionpolitiker som bestämmer, som utan konsekvensanalys regelbundet pumpar ut miljarder med skattekronor till privata vårdaktörer dit patienter slussas (inte de tunga patienterna dock) istället för att se till att satsa på att få ordning på Bup i landstinges regi. Åratal av ignorans har satt så djupa spår att det nu krävs ett riksdagsengagemang för att på allvar genomföra en organisationsförändring som fungerar, men maktens människor är upptagna av andra saker än barn och ungdomars psykiska ohälsa som bara ökar för vart år som går eftersom ingen hjälp finns att få. Det ser trots allt bra ut på pappret med en vårdgaranti på en månad för det handlar faktiskt om barn, sedan att vi definitivt inte kan hålla garantin är irrelevant.

Men vartefter ribban höjts för barnen till det läge vi nu befinner oss i där endast de mest suicidala prioriteras medan övriga sätts på väntelistor utan något slut och även Bup Akut har börjat triagera patienter med hjälp av ett nålsöga, har barnen insett att en del kodord gör att man tar sig igenom spärren – allvarligt självskadebeteende, återkommande suicidtankar, självsvält, suicidförsök och avskedsbrev till exempel.

Förvisso är man ute i kylan igen efter några dagars inläggning med recept på medicin som bedövar tillfälligt, men det var åtminstone någon som kunde lyssna på ens tankar och erbjuda en tillfällig respit i mörkret.

Öppenvården är skyldiga att hjälpa dessa barn och ungdomar – så kallade prio 1-patienter – men dagens sanning är att det saknas resurser även för dessa högriskpatienter numera, som får vänta och vissa kan verkligen inte vänta. Det kommer till slut brista eftersom vårdnadshavare omöjligt kan kontrollera sina suicidala barn dygnet runt 365 dagar om året även om de vill och det är bara en tidsfråga innan någon gör slag i saken genom att ta sitt unga liv.

Lägg därtill alla de barn och ungdomar som mår mycket dåligt men inte säger något, som väntar i åratal på behandling som aldrig kommer igång för det saknas behandlare samtidigt som deras mående försämras ytterligare. Detta genererar i sin tur nya prio 1:or och nya potentiella patienter till Vuxenpsykiatrin som också saknar resurser att hjälpa, vilket man kompenserar med regelbunden medicinering. Således skapar vi en stor grupp människor med livslånga besvär eftersom de aldrig fick hjälp i tid, som dessutom ofrivilligt blir en belastning för samhället.

Obegripligt att våra makthavare kan fortsätta ignorera den onda cirkel man skapat och som förutom att generera mer ohälsa dessutom kostar en rejäl slant varje år för skattebetalarna. Skamligt minst sagt och det är folkets ansvar att sätta stopp genom att rösta bort de oansvariga politikerna som låtit detta ske i decennier.

#vadfanfårviförpengarna

5 reaktioner till “När ribban hela tiden höjs lär sig barnen de kodord som krävs för att släppas in

 1. Det fanns en tid när nästan alla politiker från S till M tyckte att det var en god tanke att staten inte skulle driva samhällsviktiga funktioner. Man sålde ut skola,vård,postväsende,bankväsende,sprittillverkning med mera. Kortsiktigt tänkt samtidigt som man förlorade kontrollen över dessa samhällsviktiga funktioner. Det som hade tagit generationer att bygga upp förskingrades av simpel girighet. Det varade inte så länge förrän det nu ställs krav på att staten åter skall äga och driva till exempel sjukvården. Det måste vara det rätta att staten har det direkta ansvaret. Den kollaps i ekonomin som nu är här kommer att driva många verksamheter tillbaka till staten. Det sk kallade kapitalet kommer inte längre att ha råd att driva verksamheter när bidragen från staten uteblir. Vård för ett fåtal rika och välbeställda blir följden. Det känns verkligen som att vi måste gå vänsterut. Rejält vänsterut. Pragmatik trumfar ideoligi känns det som för egen del.

  Gilla

 2. … med recept på medicin som bedövar tillfälligt, …
  Detta handlar om en kategori av symptomhämmande preparat (obs, ej läkande medel!), som inte ovanligt kan slå bakut, dvs få motsatt effekt och t.o.m. förvärra situationen. En veckas observation är då inte mycket, när bieffekterna knackar på dörren efter en månad eller så …

  Gillad av 1 person

 3. Fattar ni inte att det här ingår i agendan. Det är meningen att barnen ska förgiftas med vacciner, mediciner, godis , läsk och till och med mat.
  De som inte dör på fläcken får nervskador och koncentrationssvårigheter och alla diskuterar varför inte skolan fungerar och tror att högre lön till lärarna ska hjälpa.
  Föräldrarna ska kräva att deras barn ska ska vara giftfria och det finns metoder att mäta näring och gifter i kroppen hos de alternativa medicinska vetenskaperna.
  Alla ska sätta sig in i hur vi förgiftas men de flesta är för lata och snåla och håller fast vi dem som förgör dem.

  Privatiseringen har gjort det lättare att genomföra agendan mot ett totalitärt samhälle,
  Varför gick ni på det ? Jag blev också lurad av Socialdemokraterna i 1994 års val. Jag uppfattade att de var emot privatiseringen och jag röstade på dem. De fick makten tillbaka och satte igång privatiseringen.

  En kollega på bussgaraget som var facklig och aktiv sosse sa att det var beslut som redan var tagna. Varför ska jag då rösta ?
  Jag tog upp det med kollegan igen 2021 och nu menade han att det var samhället som utvecklades.
  Vad gör man?

  Sen fick jag sparken av bussbolaget Nobina för jag inte ville hylla lilla Greta och World Economic Forum.

  Kollegan dog kort efter , alldeles för tidigt men så går det när man anlitar doktor Mengeles efterträdare.

  Klagar man på att barnen inte får hjälp hos den sjuka vården så ingår man i narrativet.

  Gilla

  1. Föraktet för samhället växer hos allt fler och för en del övergår det till rent hat. Fler och fler vänder samhället ryggen på goda grunder. Det är för djävligt att man låter ungdomar få gå omkring och må dåligt. Vi har ju haft ett antal ungdomar som begått förfärliga brott den senaste tiden. Senast var det väl i Malmö som två lärare fick sätta livet. Jag kan bara misstänka att dessa ungdomar under en längre tid tydligt visat att de inte mår så bra och i ett friskt samhälle hade de fått hjälp utan att behöva begå dubbelmord. När jag läser vad jag själv just skrivit går det upp för mig hur djävla tokigt samhället egentligen blivit. En ungdom som ropar på hjälp genom att begå ett bestialiskt brott…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s