Mycket vill hela tiden ha mer

Efter att Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Italiens premiärminister Mario Draghi i går rest till Kiev för att tillsammans med Rumäniens president Klaus Iohannis träffa Ukrainas president Volodymyr Zelensky, stod det i dag klart att Frankrike, Tyskland, Italien och Rumänien ställer sig bakom att Ukraina omedelbart får status som kandidatland till EU.

Förutom stödet om kandidatstatus, lovade Macron även att skicka ytterligare sex haubitsar till Ukraina. En ganska tvär vändning från Frankrikes sida eftersom landets Europaminister i maj slog fast att vägen till ett fullvärdigt EU-medlemskap för Ukraina troligen skulle ta upp till 20 år.

Zelensky tog i vanlig ordning tillfället i akt att kräva att man sätter mer press på Ryssland och accepterar ett nytt sjunde sanktionspaket samtidigt som han insisterade på att mer vapen skickas till Ukraina.

Troligen har man gjort en uppgörelse om att Ukraina skickar gasleveranser till Europa om de får en gräddfil in i EU – enligt EU:s ologiska resonemang är det ok att köpa gas så länge man inte köper direkt från Ryssland. Indien är en av vinnarna som fyllt upp sina lager och agerar transitland till andra länder.

Det finns dock en hake som de kanske inte tänkt på, nämligen att Ukrainas gas levereras från Ryssland, så när Putin är tillräckligt lack på klåparna i Bryssel lär han skruva av kranen och strypa tillförseln. Vad gör von der Leyen med anhang då? Förlitar sig på vindkraften?

Häromdagen ingick som bekant Ursula von der Leyen avtal om gasleveranser med Israel för EU:s räkning, men förutom att det kommer bli dyrt och ta åratal innan det kan tas i bruk, kommer det heller inte räcka för att täcka Europas behov.

Europas totala efterfrågan på gas ligger nämligen på 512 miljarder kubikmeter per år och enligt uppskattningar kommer Israels försörjning, utvunnen från tre gasfält till havs i Medelhavet, inte vara i närheten av rysk kapacitet då Israel producerar ungefär 12 miljarder kubikmeter naturgas per år.

Börserna faller, räntorna stiger snabbt, rekordinflation är ett faktum, bränsle- och elpriserna fortsätter ligga för högt och idioterna som styr Europa pratar om ytterligare sanktioner mot Ryssland när man redan misslyckats kapitalt – obegripligt. När ska folket börja protestera?

Nej, nu skickar vi lite mer vapen och pengar till Ukraina samt njuter av den stundande helgen medan vi förtränger verkligheten så känns allt mycket bättre.

Bildkälla: SVT Nyheter

#youscratchmybackiscratchyours

5 reaktioner till “Mycket vill hela tiden ha mer

 1. Efter att ha läst mängder med med artiklar om vad herr Zelensky begär om vad han tycker att länder skall skicka till hans Ukraina, så finner jag det märkligt att det inte förekommer medicin och andra humana sändningar utan enbart krigsmateriel och pengar.

  Gillad av 4 personer

 2. Intressant kommentar från Mark Milley, ordförande för US Joint Chiefs, angående Ukrainas ständiga krav på mer vapen:

  ”The Ukrainians have received more weapons than they had asked for, according to General Mark Milley, chairman of the US Joint Chiefs. Kiev had asked for ten battalions of artillery, and got twelve. The US and its allies also supplied Ukraine with more than 97,000 anti-tank systems, “more than there are tanks in the world,” Milley said.

  “They asked for 200 tanks; they got 237 tanks,” Milley added. “They asked for 100 infantry fighting vehicles; they got over 300. We’ve delivered, roughly speaking, 1,600 or so air defense systems and about 60,000 air defense rounds.”

  Ukrainian Defense Minister Aleksey Reznikov told CNN on Thursday that Kiev will “liberate all our territories, all of it, including Crimea,” using the NATO-supplied weapons to first stabilize the front and then launch a counter-offensive. Ukrainian Major-General Dmitry Marchenko said on Wednesday he wanted to use US-supplied weapons to target the Kerch Bridge, connecting Crimea to the Russian mainland.”

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s