Hushåll med svagast ekonomi drabbas hårdast när inflationen rusar

Att inflationen fortsätter rusa i snabb takt bekräftas från flera håll. Från att i april ha legat på 6,4% ses nu en ökning i maj till 7,2%, vilket är den högsta inflationstakten sedan 1991 på årsbasis.

Enligt Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, bidrog stigande livsmedelspriser starkt till inflationstakten där priset på kött, mjölk, ost och ägg ökat mest. Även kläder, möbler, restaurangbesök och hotell har ökat i pris.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet konstaterar att hushållens köpkraft blir allt sämre.

-”Att inflationen landar på 7,2% är ett dystert besked, inte minst förstås för svenska hushåll vars köpkraft gröps ur. Det är hushållen med svagast ekonomi som drabbas värst eftersom de måste lägga en större andel av sin disponibla inkomst på sådant som ökar mycket i pris, som livsmedel.”

Denna utveckling tycks dock inte oroa våra styrande politiker som fortsätter lägga fokus på Natomedlemskap och den gröna omställningen framför att rädda landet från att förvandlas till en bananrepublik. Stora delar av befolkningen verkar inte heller bekymra sig nämnvärt över det faktum att vi är på väg käpprätt åt helvete. Det är sommar, sol, semester och fest som dominerar framför att konstatera att vi blivit en dystopi tack vare stolpskotten som styr i såväl Sverige som Bryssel.

#viharvälingaproblem

https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/0GRgXA/inflation-okar-hogsta-sedan-1991

13 reaktioner till “Hushåll med svagast ekonomi drabbas hårdast när inflationen rusar

 1. Nedgången på Wall Street tilltar under måndagen – det tekniktunga Nasdaq-indexet har hittills fallit med 4,5 procent. Dow Jones industriindex har samtidigt backat ned 2,6 procent, och S&P 500 med 3,5 procent.

  De röda siffrorna i USA är väntade efter det breda fallet på de europeiska börserna tidigare under dagen. Samtidigt rasar kryptovalutorna, och även guldet minskar i värde efter fredagens negativa inflationsbesked från USA.
  https://www.friatider.se/usa-borserna-faller-stort

  Gillad av 1 person

 2. Bye, Bye pensionen!
  Så det va detta man knega för?100%+ sättning på börsen mm.
  Bear market måste ha en ände den oxå
  Det här landet/företag mfl är långt bortanför tragiskt.
  Inte undra på att ”de” vill bli av med folk innan hötjugorna kommer fram.
  Allt har varit ”klockrent”, vad som komma skall, sedan helikopter Bens tid.
  Jo, genom valutatryckande har man decimerat folks köpkraft i eoner men folk tror att det är bra..
  Visst är det bra att ha 96-98 kr,eller mindre, kvar av en 100:ing efter ett år…
  År efter år…tänk 5 år 10% ner.
  Och så devalverar vi valutan med 18 % 1983, om jag minns rätt, & alla blev glada.
  18 % lönesänkning mao-när fick man en sådan löneförhöjning?

  $tolpskott va det hört!? Inte ett utan >10 000 tals i alla bokstavskombinationer(EU, WHO, FN & ett gäng till).
  Urschäkta mig.

  Gillad av 1 person

 3. Du är grym, Jenny!
  Verkligen.
  Kan du hitta en bättre drivkraft än ilska, rätt kanaliserad?
  Jag har ”$hitloads”!
  $täll Er i kö.
  Hahaha!
  Uiceing is the call.

  Gillad av 1 person

 4. Ja du Jenny, gissar att det ”tuffar till sig” för dig, med 4 avkommor?
  Är ruskigt glad att ingen av oss i hushållet har en endaste krona i skulder, men…. Vi har tre avkommor var som inte sitter i samma sits som oss, tyvärr, så får hoppas de löser det, då jag antar att en lågkonjunktur är på ingång…

  Gillad av 1 person

 5. Jag går i krig för dig & kidzen vilken dag som helst.
  Vem vinner på det?
  Jag…
  Jag tror inte det….
  Kul att se hur ni rör Er…. bättre än grönalund..
  Faktiskt.
  Matscho?
  Klart jag känner för min sort..
  Fel?

  Gilla

 6. Väldigt enkelt förklarat så alla ska hänga med, det första som brukar hända innan inflationen börjar är att vi alla brukar uppleva krympflation, detta såg vi för ett par år sedan. Inflationen började långt innan kriget startade så alla politiker som skyller på Putin visar bara deras fruktansvärda okunskap i ämnet. På detta har vi en riksbank som gör väldigt dåliga prognoser som ligger till grund för Yngves sätt att se på ekonomin, detta är ett väldigt trubbigt verktyg som visar sig i dags läget slå väldigt fel. Riksbanken fick även i uppdrag att trycka nya pengar i gengäld så ger staten ut statsobligationer som täckning/säkerhet och samtidigt sänka räntan, med andra ord både ha och äta kakan, vilket vi alla vet inte går. När marknaden kommer på att dessa obligationer är värdelösa smäller bomben och den bomben ligger och pyr i hela västvärlden, alla har gjort samma sak. Alla som ägde aktier, hus eller egendom på lånade pengar jublade, nu kommer kallduschen även för dom, såvida de inte redan har kommit ur sina positioner. Räntan lär stiga mer än marknaden tror, eftersom situationen kommer att kräva en bra mycket högre ränta än marknaden har räknat med.

  På detta har vi sedan haft ett gäng tokiga miljömuppar och politiker som har eldat på inflationen genom att stänga kärnkraftverk därigenom fick vi en elräkning som alla satte i halsen, på detta fick vi högre skatt och priser på drivmedel. På detta har vi även haft en pandemi med de problem som följer med ex brist på varor som trissar upp priset på varor som fraktas. De som kriget gör och påverkar oss negativt är de påtvingade sanktionerna mot Ryssland, hade vi valt att stå utanför så hade vi ekonomiskt klarat oss bättre. Vi har haft och har en helt tokig invandring som leder till bidrag, utanförskap och socioekonomisk problem som faller på vår skattesedel.

  Det som kan hända härnäst är några olika alternativ de jag tror mest på är ett nytt världskrig, bara för detta är väldigt bra för ekonomin. Vi vet att detta fungerar när allt annat går åt helvete. Världshistoriens största börskrasch, men frågan är om globalisterna vill detta eller så får de som tror att Klaus Schwab med anhängare lyckas störta världen och ta herreväldet över alla oss andra. Både EU och västvärlden springer åt samma håll nämligen rakt in i planket och ingen verkar fatta att planket står där de står, vilket inte är bra för detta påskyndar läget till det klart sämre av alternativen, nämligen krig. Snacket om pyspunka på marknaden har aldrig förekommit detta är något som marknaden tycker om att säga eftersom sanningen hade inneburit ren och skär panik på marknaden. Det brukar gå ca hundra år mellan de riktigt stora börskrascherna, ja resten kan ni räkna ut själva.

  Detta är som sagt väldigt enkelt förklarat, vill man fördjupa sig i ämnet så finns det hyllmeter med fakta och litteratur att tillgå. Även fleråriga utbildningar i ämnet finns för de som verkligen vill fördjupa sig, detta är inget jag har.

  Gillad av 1 person

 7. Varifrån kommer den sk inflationen?
  Vilka trycker nya sk pengar.
  De kunde satt in kulerna på ditt skattekonto… So much for transfertation..
  Dina sk pengar… det är
  Bäste broder.

  Gilla

  1. Inflationen kommer från att man skapat brister i tillgång, främst energi. Då går priser upp. Brist på tillgång kommer från att USA ifört sanktioner för skada Rysslands ekonomi och att stoppa Kina från att växa. Sedan har både USA och EU tryckt pengar för att betala de högre priserna. Resultatet har blivit att Ryssland ekonomi stärkts, och Kina nu vänder EU ryggen. Du betalar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s