EU – USA:s 51:a federala stat?

Den kroatiske parlamentsledamoten Mislav Kolakusic är en uttalad kritiker av västvärldens anti-ryska sanktioner och av Covid-19-restriktionerna. När han talade inför EU-parlamentet förra veckan skrädderi han inte orden när han kritiserade EU:s utrikes- och försvarspolitik, med hänvisning till att blocket blivit underordnat Washington.

-”EU:s utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik idag kan beskrivas i bara en mening; Europeiska Unionen har blivit den 51:a federala staten i USA, men utan rösträtt.”

Redan i maj var Kolakusic tydlig med att sanktionerna mot Ryssland var ogenomtänkta.

”-Det är en otrolig lögn och hyckleri att sanktionerna mot Ryssland samt ett förbud mot import av rysk olja och gas är sanktioner mot Ryssland. Sanktionerna är riktade mot 500 miljoner medborgare i Europeiska unionen och miljontals medborgare i resten av Europa.”

Kolakusic har även kallat världsledare i såväl Europa som internationellt för ”sociopater och psykopater” på grund av deras Covid-19-restriktioner samt kallat Kanada en ”kvasiliberal diktatur av värsta sorten” inför premiärminister Justin Trudeaus ansikte.

Vidare har Kolakusic också fördömt blockets gröna energipolitik.

-”Att förklara koldioxid och fossila bränslen som fiender till EU:s medborgare är fullständigt vansinne som kommer reducera européer till att resa på cykel, som kineserna gjorde för trettio år sedan.”

Kolakusic verkar ha det som många EU-delegater saknar, det vill säga ryggrad och räds inte att tala klarspråk. Hade vi haft en majoritet av EU-delegater som vågade kritisera öppet och stod på medborgarnas sida mot makteliten hade det funnits en mening med ett medlemskap i unionen.

Liknande argument angående amerikansk dominans av Europa har framförts sedan andra världskrigets slut. Den franske presidenten Charles de Gaulle rasade exempelvis mot Nato genom att kalla blocket för ”en maskin för att dölja Amerikas strypgrepp över Europa” och drog tillbaka Frankrike från dess integrerade kommando 1966 i syfte att återupprätta Frankrikes ”fullständiga suveränitetsutövning”. På senare tid har den nuvarande franske presidenten Emmanuel Macron talat om behovet av att Europa strävar efter ”strategisk autonomi” och ifrågasatt nyttan av Nato, men han har samtidigt kallat kallat det USA-ledda militärblocket ”oumbärligt” under Ukrainakonflikten och stöttat EU:s sanktioner mot Ryssland.

Rysslands president Vladimir Putin har från början sagt att europeiska ledare begår ekonomiskt självmord genom att förbjuda rysk bränsleimport och hävdat att de agerar mot sina intressen under påtryckningar från sin amerikanska överherre.

Med facit i hand var Putin inte så fel ute.

#followthemoney

https://mobile.twitter.com/mislavkolakusic/status/1534456553591431171?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1534456553591431171%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rt.com%2Fnews%2F557092-europe-becomes-us-state%2F

https://www.rt.com/news/557092-europe-becomes-us-state/

4 reaktioner till “EU – USA:s 51:a federala stat?

  1. Ja du Jenny som du beskriver läget absolut rätt , och ryggrad ? Min Gud jag önska att vi hade några politiker med just det , ryggrad och kurage .
    Tack Jenny för allt jobb du lägger ner på att upplysa oss ovetande .
    Läser alla dina inlägg bara så du vet .
    Ha en bra sommar med dina barn .

    Gillad av 3 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s