EU prioriterar kön framför kompetens med ny lag om könskvotering

Jag har länge varit kritisk mot könskvotering som diskuterats inom EU de senaste tio åren och ogillar starkt tanken på att man ska välja personer till viktiga poster i företagsstyrelser baserat på kön istället för faktisk kompetens samt viktig erfarenhet. Nu går det dock inte att värja sig längre eftersom klåparna i Bryssel beslutat om att den första kvoten någonsin för kvinnor i företagsstyrelser ska införas i mitten av 2026.

Lagen kräver att börsnoterade företag i de 27 EU-medlemsstaterna ser till att kvinnor innehar minst 40% av de icke-verkställande styrelseplatserna, eller 33% av de verkställande och icke-verkställande rollerna tillsammans.

Kvinnors representation i EU:s styrelser ökade efter att Frankrike, Tyskland och Italien 2010 införde nationella mål, men framstegen har avstannat den senaste tiden med mindre än en tredjedel kvinnliga styrelseledamöter i EU:s största börsnoterade företag. Även om det inte finns några sanktioner om man misslyckas med att nå målet, kommer företag som lyckas att bli offentligt gratulerade.

Som en kontrast är det intressant att notera att Saudi Central Bank, även känd som SAMA, bekräftat utnämningen av den första kvinnan i sin styrelse. Sheila Al-Rowaily arbetade som finansiär med Saudi Aramco, är VD för Wisayah Investment Co. sedan 2019 och är även styrelseledamot i Saudi Aramco Power Co. samt Hassana Investment Co. Hon har lett många innovativa projekt för Saudi Aramco, inklusive skapandet av Wisayah, som investerar Saudi Aramco Group Companies pensionsfonder, avgiftsbestämda fonder och andra långsiktiga investeringsportföljer.

En kvinna som helt enkelt kan sin sak och därför platsar i styrelsen baserat på såväl kunskap som erfarenhet. Det är så det borde vara istället för att könet ska vara avgörande, men samtidigt är det inte ett oväntat beslut från den maktmissbrukande EU-kolossen som på detaljnivå ska styra allt medan medborgarna får känna av konsekvenserna av de ogenomtänkta besluten samt så klart bekosta eländet.

#swexit

https://freewestmedia.com/2022/06/09/eu-sets-womens-quota-for-private-boards/

https://www.arabnews.com/node/2100031/business-economy

4 reaktioner till “EU prioriterar kön framför kompetens med ny lag om könskvotering

  1. Jaha, snart får vi inkvoterade läkare och piloter också. Ingen utbildning fodras, läkarlicens ingår gratis och Pilotlicens utfärdas automatiskt. Bara håll upp behagen så fixar sig allt.

    Gilla

  2. All form av kvotering är diskriminerande eftersom man bortser från kunskap, kompetens och förmågor som behövs inom alla styrelser. I detta läget tycker jag att man bör kvotera in CP-skadade, Downs syndrom, Depression eller Tourettes sjukdom osv alla har olika sett att se på styrelsearbetet och ”om alla ska med” eller ”allas lika värde” så borde de inte vara några problem att utöka kvoteringen för annars blir de som jag ser det ren och skär diskriminering.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s