De goda tiderna är över för EU – levnadskostnadskrisen förväntas förvärras i hela unionen

Västvärldens försök att isolera och straffa Ryssland genom diverse sanktioner har som bekant inte gått enlig plan, utan istället slagit tillbaka på oss själva. Detta var något som Rysslands president Vladimir Putin i dag belyste när han talade till en grupp unga entreprenörer, ingenjörer och forskare i Moskva inför den kommande sessionen av St Petersburg International Economic Forum (SPIEF).

-”Västerländska försök att isolera och straffa Ryssland har slagit tillbaka på deras skapare. Om någon försöker hålla tillbaka oss i något avseende, så håller de i slutändan tillbaka sig själva. De begränsar till exempel exporten av våra gödselmedel och deras priser går upp, mycket mer än här. De försöker begränsa vår energiexport och deras priser blir skyhöga. De försöker till och med använda mitt namn för att poängtera sin inflation, men verkligheten är att vi absolut inte har något med det att göra. Detta är enbart resultatet av de enorma misstag de själva gjort och nu försöker de skylla allt på Ryssland.”

Den Brysselbaserade tankesmedjan Bruegel är inne på samma spår och biträdande direktör Maria Demertzis sade i dag till Euronews att levnadskostnadskrisen förväntas förvärras i hela Europeiska unionen – med fokus på ökade priser på mat, bränsle och el. Den onormala inflationen är ett resultat av ökande energipriser som påverkar Europa mycket mer än det har påverkat USA eftersom vi är mycket mer beroende av Ryssland än andra.

På frågan om européer borde rusta sig för högre kostnader, sade Demertzis:

-”Jag tror det ja. Jag tror att vi verkligen kommer att ha ytterligare ett år av detta när det gäller att inflationen är onormal. Vi har sett här i Belgien, där jag bor – en prisökning på mjöl exempelvis, vilket naturligtvis har fått konsekvenser för priset på bröd. Vi kommer att känna det i våra fickor när vi ska tanka våra bilar, när vi köper vår veckomat. Jag vågar nog påstå att saker och ting nog måste bli lite sämre innan de blir bättre, så i det avseendet tror jag att vi verkligen behöver rusta oss för lite mer av det här.”

EU sänkte för övrigt nyligen sin ekonomiska tillväxtprognos och höjde inflationsprognoserna. Real BNP-tillväxt i både EU och euroområdet väntas nu nå 2,7% i år, vilket är en minskning från den tidigare prognosen på 4%. Tillväxten väntas avtaga ytterligare nästa år till 2,3%, medan inflationen som väntades nå 3,9% för bara några månader sedan nu i genomsnitt ligger på 6,8%.

Trots denna allvarliga utveckling som grundar sig i den politiska styrning som utgår från Bryssel och stöds helhjärtat av hela det svenska etablissemanget, är det ingen som ifrågasätter varken Ursula von der Leyens ledarskap eller våra politiska ledares beslut som tydligt suger ut befolkningen. Istället hejar vi på medan vi blir allt fattigare. Obegripligt att inte fler inser vad som sker.

#followthemoney

#vibetalar

https://www.rt.com/russia/556895-putin-colonies-sanctions-boomerang/

https://www.rt.com/business/556870-good-times-over-for-europeans/

4 reaktioner till “De goda tiderna är över för EU – levnadskostnadskrisen förväntas förvärras i hela unionen

  1. Häpnadsväckande att EU:s befolkning INTE reagerar mer än vad som sker, då strängt taget ingen politiker jobbar för folket…
    Finns bara ett ord för det: KORRUPTION

    Gillad av 1 person

  2. Här i Kina sker det motsatta. Alla priser ligger stadigt eller går ner, levnadskostnaderna är stabila, inflationen mellan 1% till2 %. Däremot har folk mindre att spendera och håller i pengarna och sparar, vilket har saktat ner hela ekonomin. Det betyder att alla besparingar och investeringar bibehåller sitt värde även om standard nivån på livsstilen går ner. Det blir en öl på lördagskvällen istället för två, och istället för karaoken på stan blir det en karaoke med kompisarna på WeChat. Bostadspriserna varken sjunker eller stiger. Kina drabbas alltså inte alls på samma sätt som väst

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s