De som tjänar pengar på kriget borde hållas ansvariga och förlusterna för internationella företag allt högre

Wall Street Journal rapporterade i dag – med hänvisning till uppgifter från offentliga uttalanden och värdepappersanmälningar – att förlusterna för internationella företag som genererats av västerländska sanktioner mot Ryssland uppgår till 59 miljarder dollar.

Enligt rapporten har nästan 1.000 västerländska företag rapporterat planer på att lämna Ryssland eller skära ned verksamheten i landet. Nedskrivningarna av ryska tillgångar har hittills täckt en mängd olika branscher, från banker och bryggerier till tillverkare, återförsäljare, restauranger och rederier.

Snabbmatsjätten McDonalds räknar exempelvis med att skriva av upp till 1,4 miljarder dollar efter att ha gått med på att sälja sin ryska verksamhet till en lokal licenstagare och ExxonMobil kan drabbas av förluster på 3,4 miljarder dollar efter att ha stoppat driften av ett olje- och gasprojekt i ryska Fjärran Östern.

Den franska energijätten TotalEnergies är ett annat exempel. Företaget har behållit sin närvaro i Ryssland och fått en nedskrivning på 4,1 miljarder dollar på värdet av sina naturgasreserver, med hänvisning till effekterna av västerländska sanktioner. Fler nedskrivningar och andra Rysslandsrelaterade redovisningsavgifter förväntas under de kommande månaderna, när företag är klara med sin planerade exit från landet.

Direktören för riskrådgivningsföretaget Kroll, Carla Nunes, menar att den här förlustperioden inte är slutet; -”När krisen fortsätter kan vi se ytterligare ekonomiskt nedfall, inklusive indirekta effekter från konflikten.”

Att sanktionerna mot Ryssland istället slår hårt mot Europas invånare med en skenande inflation har vi sett tydligt den senaste tiden och i Storbritannien har den fackliga organisationen Unison nu avslöjat att sjukvårdspersonal blivit sjukskrivna för att de inte har råd med bensinen för att kunna ta sig till jobbet. Enligt de olika facken finns det mycket ilska där ute och folk blir mer desperata, varför strejker på grund av ekonomiska svårigheter är att vänta.

Ungerns premiärminister Viktor Orban har hela tiden varit en av få europeiska ledare som vågar tala klarspråk. I en intervju med Kossuth radio i dag sade Orban att miljardären och finansiären George Soros är en av anstiftarna till kriget i Ukraina.

-”Endast fred skulle kunna dämpa inflationen och rädda ekonomin från ytterligare chocker, även om Ukraina har rätten att försvara sig. Ungern är nu praktiskt taget det enda landet som vill ha fred. Till skillnad från de flesta andra europeiska huvudstäderna har Budapest faktiskt vägrat att skicka vapen till Ukraina. Vi måste finansiera fred, inte krig. Det finns personer som är intresserade av att förlänga konflikten och det är nu ganska uppenbart att det finns affärskretsar som är intresserade av det här kriget. George Soros symboliserar dem. Han talar öppet om behovet av att förlänga kriget. Dessa är anstiftare av krig som vill tjäna pengar på kriget – sådana anstiftare borde hållas ansvariga.”

Noterar även att Sky News i dag rapporterade att den kraftiga ökningen av militära utgifter från västländer som är nödvändiga för att leverera vapen till Ukraina och beväpna sina egna militärer, är en välsignelse för försvarsentreprenörer. Natoländer har hittils förbundit militär utrustning till ett värde av mer än 8 miljarder dollar till Ukraina med det uttalade målet att hjälpa landet att försvara sig mot Ryssland och det fortsätter. Senast i dag deklarerade Frankrike att man skickar mer tunga vapensystem till Ukraina. Men förutom att sätta vapentillverkarna i en guldsits, innebär det också en stor risk att vapnen hamnar på svarta marknaden som Interpol uttalade sig om nyligen.

Våra makthavare har dock inget intresse överhuvudtaget att dra i handbromsen, oavsett hur många rapporter med fakta som publiceras och talar emot deras strategi nu när det kryllar av ”godhjärtade” medborgare som är villiga att slanta upp till vilket pris som helst.

#followthemoney

#fuckpeace

https://www.rt.com/news/556957-uk-public-sector-strike-gas/

https://www.rt.com/business/556950-international-firms-losses-russia-sanctions/

https://www.rt.com/news/556944-orban-soros-war-instigator/

https://www.rt.com/news/556937-defense-contractors-benefit-ukraine/

6 reaktioner till “De som tjänar pengar på kriget borde hållas ansvariga och förlusterna för internationella företag allt högre

  1. ”att förlusterna för internationella företag som genererats av västerländska sanktioner mot Ryssland uppgår till 59 miljarder dollar.”
    Kom även ihåg att alla mynt har minst två sidor. Efter alla dessa företag lämnas ett vakuum. Ett behov av produkter och tjänster. Det behovet fylls nu snabbt av lokala företag men även kinesiska. Typisk Kina är man väldigt tystlåten om vad som pågår. USAs sanktioner har tydligt fått en bumerangeffekt, dom drabbar inte Ryssland eller Kina, dom drabbar USA och Europa, och dom slår allt hårdare. USA styrda propaganda media är snabba att påpeka ett Kinas ekonomi inte utveckla så snabbt som förväntat, men när det gäller orsaken är man dödstysta. Kinas ekonomi har saktat in för att både företag och individer inte spenderar, man sitter på pengarna därför att en radikal omställning pågår, och man behöver pengarna när det tar fart.
    I Europa och USA rasar inflationen. Det betyder att värden, besparingar och pensioner, minskar i värde, värdet förstörs och går förlorat. Medan inkomsterna är desamma och inte ökar medan priser och kostnader ökar. I Kina sker något annorlunda. Där minskar inkomsterna medan värdet på besparingar, pensioner eller värden inte urholkas och inte äts upp. Kina har mycket låg inflation, levnadskostnaderna som mat och transport är stabila, och värden urholkas inte av inflation. Det betyder att Kina med den ”spända bågens princip” kan komma igång väldigt snabbt, vilket USA och Europa inte kan göra. Dessutom serverar ”internationella företag”, vilka i verkligheten är europeiska och amerikanska företag, tillfällen på silverbrickor genom att dra sig ur främst Ryssland.
    Den Nya Världsordningen där USA och Europa alltmer ser ut att få spela en perifer roll o framtiden.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s