Rekordstora prisökningar på mat och värre lär det bli framöver

Jag är nog inte ensam om att ha noterat att maten blivit svindyr och med många munnar att mätta gräver det hål i plånboken samtidigt som man fått börja tumma på regeln att prioritera svenskproducerade varor. Prisökningen är nu säkerställd och enligt Ulf Mazur, grundare av den oberoende prisjämförelsesajten Matpriskollen, är det vi ser nu rekord och priserna på mat fullkomligen rusar.

Matpriskollen har undersökt 42.000 artiklar hos de stora matkedjorna under maj och konstaterar en prisökning på 1,4% bara under den här månaden. De produktgrupper som ökat mest är kött, följt av ost och mejeriprodukter. Vissa varor, exempelvis bordsmargarin av några märken, har gått upp med 35-43%, medan kyckling, ägg och vissa mejeriprodukter ökat med nästan 40%.

Prisökningarna är nu högre än de 5% som rådde under april och enligt Mazur kommer matpriserna tyvärr fortsätta skena då så här stora och snabba ökningar inte skådats någonsin. Eftersom alla produktgrupper inte förhandlas samtidigt har priserna ännu inte ökat jämt över alla varor utan det sker successivt, men allt blir dyrare.

När Matpriskollen lät Sifo fråga ca 1.000 svenskar hur de ska tackla de skenande matpriserna, svarade de flesta att de tänker köra mindre bil, köpa mindre kläder samt lägga mindre pengar på nöjen och fritidsaktiviteter. Att dra in på abonnemang för streamingtjänster verkar dock inte vara något som man överväger.

I takt med att inflationen ökar står det klart att många kommer få det rejält tufft med ekonomin framöver när maten, bostadslånen och bränslet snabbt blir dyrare. När kommer folket vakna och ställa våra ansvariga politiker mot väggen?

#detkommermera

#vibetalar

https://www.gp.se/ekonomi/matpriserna-steg-rekordmycket-i-maj-1.74638713

11 reaktioner till “Rekordstora prisökningar på mat och värre lär det bli framöver

 1. Ett lyft för folkhälsan och ett lyft för miljön. Men det är för djä..lagt att ett knappt halvkilo ( 450 gram) Zoega’s skånerost kostar 68 kronor på extrapris.

  Gilla

  1. Hur tänker du då? När allt är dyrt tenderar folk att välja de billigaste produkterna som i regel inte är hälsosamma. Snabbmat, snacks, godis, läsk, halvfabrikat, importerat kött med mera framför ordentlig mat.

   Gillad av 3 personer

   1. Men tror du att folk byter ut billiga råvaror mot processat skitmat som chips och godis? Jag tror att man väljer bort färdigmat i första hand. Höjda bränslepriser gör att folk tar cykeln istället för bilen. Potatis och andra råvaror är ändå fortfarande jämförelsevis billiga livsmedel. Det skulle vara intressant att jämföra hur mycket 100 kalorier chips kostar jämfört med 100 kalorier potatis. Är chips verkligen det billigare alternativet då?

    Gilla

   2. Läsk är billigare än mjölk i alla fall. Du kanske har rätt, men jag personligen har svårt att se att denna extraordinära situation skulle förbättra folkhälsan där vi redan nu har stora problem med utbredd fetma hos befolkningen inklusive barn.

    Gillad av 1 person

   3. Jag blev nyfiken på förhållandet mellan pris per kalori för chips resp potatis och ifall jag räknat rätt så kostar 100 kcal potatis ungefär 1,50 medan 100 kcal chips kostar 2,50. Visserligen får man lägga till tiillagningskostnader såsom el och egen arbetsinsats för potatisen men jag tror ändå att rå potatis är det billigare alternativet.

    Gilla

  1. Bristen på livsmedel under de båda världskrigen gjorde gulaschbaronerna stenrika så i längden tror jag inte på några större problem men visst kan det ta lite tid innan bonden kan casha hem. Likviditetsproblem tills skörden är bärgad kan ju vara ett problem. Utgifterna för sådd skall ju betalas nu medan man får vänta till hösten innan man ser det totala nettot. Den lantbrukare som redan har dålig ekonomi slås definitivt ut. Men det är av egen brist på framsynhet och bristande historiekunskaper. 1929 here we come.

   Gilla

 2. Såg en en intressant IRL-nyhet på Rapport (play) fredag 10/6 sändes kl 19:30
  in TC 16:00
  Handlade om kraftigt stigande El och Matpriser i England, samt den stora inflationen.
  Inslaget beskrivs av mannen, välgöraren av butiken som skänkes äldre varor som annars skulle kastats p.g.a bäst före datum) av andra butiker.
  Jag rörs av berättelsen hur folk nu lagar familjens mat för flera dagar när det fins el att tillgå.
  De lagar då mat för flera dagar i ett svep.
  Tänker då på lagringen i kyl/frysar med intermittent ström, roterande bortkopplande av stadsdelar.
  England ligger bara steget före oss och det är sommar, höst och vinter strax runt hörnet!
  Detta är Väst i ett nötskal just nu.
  – Vad skall in?
  Sol och vind!

  Gillad av 1 person

 3. Din beskrivning här Jenny, är precis det du tog upp härom dagen:
  EU:s sanktioner mot Ryssland, drabbar bara medborgarna inom EU….
  Ursula van det Leyen är ruggigt korrupt och definitivt en av djupa staten…

  Gillad av 3 personer

 4. Ett bra komplement till matpriskoll är mobilappen matkoll.nu där får man se exakt vad man faktiskt handlar för och framförallt på vad (godis och annat onödigt)https://www.matkoll.nu

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s