Västländernas inflationskris har inget med Ukrainakonflikten att göra

Politiker som gör det lätt för sig genom att skylla alla ekonomiska problem på Putin har den senaste tiden avlöst varandra på såväl hemmaplan som internationellt, men i realiteten är det snarare deras egen oansvariga politik som ligger till grund för krisen – ett ämne man helst undviker med framgång eftersom media inte har intresse av att ställa beslutsfattarna mot väggen.

Rysslands president Putin kommenterade detta i går i en TV-intervju efter hans möte med Afrikanska unionens chef Macky Sall i Sotji. Putin konstaterade att inflationen i USA är en konsekvens av misstag gjorda av amerikanska finansmyndigheter, vilket de erkänt, medan det i EU har mer att göra med kortsiktig energipolitik.

Putin slog fast att det hur som helst inte har någonting att göra med Ryssland eller dess agerande i Ukraina samt att försök att skylla på oron i Ukraina för de skyhöga levnadskostnaderna i väst motsvarar att undvika ansvar.

-”I stort sett alla regeringar tog till finanspolitisk stimulans för att stödja befolkningen och företag som drabbats av Covid-19-nedstängningarna. Ryssland gjorde det mycket mer noggrant och exakt, utan att störa den makroekonomiska bilden samt underblåsa inflationen. I USA däremot, ökade penningmängden med 38% (5,9 miljarder dollar) på mindre än två år tack vare tryckpressens oöverträffade produktion. USA:s finansminister Janet Yellen gjorde det anständiga att erkänna att hon hade fel om inflationen. Så detta är ett misstag av de finansiella och ekonomiska myndigheterna i USA som inte har något att göra med Rysslands agerande i Ukraina, inte alls.”

I en intervju med CNN på tisdagen sa Yellen att hon inte helt förstod de oväntade och stora chockerna för ekonomin som ökade energi- och livsmedelspriser samt utbudsflaskhalsar, vilket slutade driva inflationen.

När det gäller EU menar Putin att inflationen där berodde på den Europeiska kommissionens kortsiktiga politik inom energisektorn för att främja den ”gröna agendan” av klimatoro.

-”Européerna avvisade också ryska förslag om långsiktiga naturgaskontrakt, vilket drev upp priserna på spotmarknaden. Allt är sammankopplat och stigande gaspriser drev sedan dramatiskt upp priset på bland annat gödselmedel och gjorde många industrier olönsamma, vilket tvingade dem att stänga. För många europeiska politiker var detta en helt oväntad utveckling. Men vi varnade för detta och det här har ingenting alls att göra med någon rysk militär operation i Donbass.”

Tycka vad man vill om Putin men han säger som det är och som jag konstaterat tidigare blir den så kallade gröna omställningen i kombination med de ogenomtänkta sanktionerna Europas död och man suger medvetet ut befolkningen trots att man innerst inne vet att det inte kommer fungera samt snarare kommer stjälpa än hjälpa. Beklagligt nog har vår samlade politikerelit från höger till vänster för avsikt att fortsätta med den skadliga klimatpolitiken till varje pris, så det är bara att spänna fast säkerhetsbältet och invänta det ofrånkomliga slutet.

#followthemoney

https://www.rt.com/russia/556587-putin-inflation-us-eu/

5 reaktioner till “Västländernas inflationskris har inget med Ukrainakonflikten att göra

 1. Hur hade det varit ifall ekonomer och beslutsfattare hade läst lite historia? Självklart har Putin rätt att prisökningarna beror på att centralbanker tryckt upp pengar utan täckning och pytsat ut i det ekonomiska systemet. Jämförelsen kan liknas med att ställa ut checkar utan täckning. Bedrägeri utan dess like. Det gick fint i två år under den sk pandemin men nu kan folk hälsa hem. BTW,nu är ett halvt kilo Zoegas skånerost uppe i 75 kronor. Dags att blanda till nödhjälpskaffe av örter och koskit. 1929 var en ljummen vårvind jämfört med vad som komma skall. Sanna mina ord,sanna mina ord.

  Gillad av 5 personer

 2. EU skiter totalt i sina medborgare, utan huvudsaken inte Ukraina totalhavererar (vilket de redan gjort), för Ursula är lika, djävla involverad i den korruption som pågår, likt övriga politiker inom länderna i unionen…

  Gillad av 1 person

 3. Att trycka pengar och dela ut gratispengar är orsak, men det finns flera, och tyvärr är dom samverkande. USAs sanktioner är en annan orsak, egentlige grundorsaken. USA energin sägs vara tre till fyra gånger så dyr som den ryska energin, som man stoppar. Om du har ett åkeri i EU och plötslig går bränslepriset upp med en faktor fyra. Vad gör du, du har inget val annat än att höja fraktpriserna. Då måste dina kunder betala mer, och dom lägger det på sina priser, som lägger det på sina, och tillverkarna av livsmedel lägger det på sina. OSV. Sedan har vi en annan faktor, risk och osäkerhet. När kommer nästa USA eller EU sanktion, och vem riktar det sig mot, hur mycket och när. Affärsmän flyr risk och osäkerhet, och allt idag som kan påverkas av USA är risk. Så man undviker risk.
  USAs avsikt var att svälta ut Ryssland, vad man åstadkommit är det motsatta. Handel Ryssland/Kina skenar.
  https://www.rt.com/business/556498-russia-china-trade-forecast/
  Ryssland oljeintäkter ökar hela tiden. Rubeln stärks.
  https://www.rt.com/business/556543-russia-ramps-up-oil-output/
  Tysklands export till Ryssland stryps.
  https://www.rt.com/business/556552-german-exports-to-russia-tumble/Shipments
  Handelsunderskottet Kina/USA ökar. USA kan helt enkelt inte fungera utan Kina. Det är USA företagen som får betala tarifferna.
  USA och EU har fattat beslut på emotionella och ideologiska grunder, inte ekonomiska och pragmatiska. Det är USA och EU som stryps. Asien utvecklas. Man utgick från att bilden skulle fortsätta vara statisk, men systemet som vi ser är mycket dynamiskt och anpassar sig snabbt.

  Gilla

  1. Och som vanligt så fortsätter USA handla olja och annat med Ryssland bakom ryggen på EU-idioterna i Bryssel. Snart kommer väl oljan från Ryssland passera USA med minst dubblerat pris till EU och jänkarna skrattar hela vägen till banken…Det är ju så att raffinaderier i Europa är anpassade till Ural-oljan och det kostar massor att byta till annan kvalitet på oljan…Vi såg det inte komma, hälsar man från Bryssel!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s