Växande konflikt mellan Zelensky och den ukrainska militären

Bortom svensk medias förljugna bild om hur bra det går för Ukraina i kriget och de oerhörda förlusterna som Ryssland drabbas av hela tiden, är verkligheten en annan och i takt med att Ryssland avancerar medan den obstinata Zelenskyj ger utlopp för sin frustration genom att avskeda såväl tjänstemän som militärer, växer missnöjet inom den ukrainska armén.

Vitrysslands president Alexander Lukasjenko deklarerade i dag vid en presskonferens att Ukrainas president Volodymyr Zelensky har skäl att frukta sin egen militär och upprepade även sitt tidigare påstående att Polen var ute efter att lägga beslag på delar av Ukraina samt att den ukrainska militären skulle halshugga vem som helst för att förhindra detta.

-”Enligt min information har det startat en allvarlig konfrontation och konflikt mellan Zelensky och den ukrainska militären. Den ukrainska militären förstår vad som är involverat i kampen mot Ryssland och vet att de inte kommer att kunna fortsätta så mycket längre. Efter att ha noterat att Ryssland har ändrat taktik, håller Ukraina på att ta slut på trupper och måste förlita sig på territoriella försvarsmiliser för att täppa till luckor i linjen. Samtidigt gjorde Zelensky avtal med Polen, som syftar till att ”hacka av” delar av västra Ukraina som en gång var under dess styre. Ukrainska nationalister, såväl som militären, är missnöjda med detta. Jag är övertygad om att den ukrainska militären och nationalisterna är villiga att halshugga den som kommer sönderdela landet – inklusive Zelensky. Jag varnade för detta för länge sedan. Titta, det händer nu, precis som jag sade och med tiden kommer de att be oss samt ryssarna att bevara Ukraina.”

Den vitryska ledaren varnade redan förra månaden för påstått polskt strävande efter ukrainska territorier, vilket återspeglar påståenden som gjordes i april av direktören för Rysslands utrikesunderrättelsetjänst (SVR) Sergey Naryshkin, med hänvisning till hemligstämplade underrättelser. Polen har bestämt förnekat sådana planer.

Mellan 1919 och 1939 omfattade Polen delar av dagens Vitryssland och Ukraina, Städer som Lwow och Stanislawow – kända som Lviv och Ivano-Frankivsk i dagens Ukraina – hamnade i Sovjetunionen efter andra världskriget, då Polens gränser flyttades västerut till Oder-Neisse-linjen.

Om det blir en militärrevolt mot Zelensky i Ukraina kan det bli riktigt dragigt för många framöver som byggt upp en bild av den minst sagt odemokratiska presidenten som en sann hjälte. Landets oppositionspartier som Zelensky nyligen förbjudit att verka i landet skulle nog välkomna en sådan utveckling och även många ukrainare som vill ha fred. Återstår att se vad som händer härnäst.

https://www.rt.com/russia/556583-ukraine-zelensky-lukashenko-poland/

5 reaktioner till “Växande konflikt mellan Zelensky och den ukrainska militären

  1. Tack
    Har länge undrat varför Sverige och andra länder går in med vapenleveranser.
    Det innebär att vi ger support till fortsatta illdåd mot det ukrainska folket. Skäms!!

    Gillad av 1 person

  2. Härligt med alternativmedia som redan genomskådade Zelensky tidigt, då det i grund o botten inte är han som styr skutan, utan är andra ”hövdingar” (maffian) som med alla medel inte vill förlora Ukraina, ur ”ekonomiska” synpunkter.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s