Personalbrist på svenska hotell samtidigt som vi har hundratusentals arbetslösa i landet

Noterar att det enligt arbetsgivarorganisationen Visita nu råder sådan stor personalbrist i hotellbranschen i Sverige att svenska hotell tvingas begränsa sin verksamhet.

I Arbetsförmedlingens platsbank finns det enligt uppgift 4.000 lediga jobb inom hotellbranschen, men enligt Visita finns det egentligen ännu fler lediga jobb.
Behovet av arbetskraft är främst på restaurang- och kökssidan, men även reception, konferens samt housekeeping behöver förstärkning.

Samtidigt är det ett faktum att vi har hundratusentals arbetslösa i Sverige – 100.000 personer har exempelvis varit arbetslösa i mer än två år och det fortsätter öka enligt Arbetsförmedlingen, medan 80.000 personer varit arbetslösa i 1-2 år och 60.000 riskerar att bli långtidsarbetslösa.

Hur är det möjligt att man inte kan matcha efterfrågan av arbetskraft när det kryllar av arbetslösa människor i landet? Det måste helt klart vara något fel på systemet som tycks präglas av kravlöshet och man undrar också vilket uppdrag som arbetsförmedlarna har i det här landet.

#onlyinsweden

#vibetalar

Bildkälla: SR

13 reaktioner till “Personalbrist på svenska hotell samtidigt som vi har hundratusentals arbetslösa i landet

 1. Jag bor ofta på hotell.
  Frukostpersonalen går inte att prata med då de inte kan Svenska. De flesta är från Sydamerika.
  Har pratat mycket med personalen i receptionen. De säger att det är jättesvårt att rekrytera personal.
  De som skickas dit av arbetsförmedlingen vill inte jobba. De vill ha välbetalda jobb utan att göra något.
  De kanske skulle bli S-politiker……

  Gillad av 4 personer

  1. Det är nog snarare så att arbetsgivarna föredrar personal som tas hit som gästarbetare och får liten eller ingen alls lön. Ju längre bort personalen är från desto enklare och bekvämare att bara skicka hem dem när arbetstillståndet löper ut. Reinfeldt är ny ordförande för Visitas kan tilläggas.Mc Donalds som jämförelse har inga som helst problem med att rekrytera personal och det säger något om vilka lögner hotellarbetsgivarna och Visitas kör med.
   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/roman-24-fran-ukraina-har-jobbat-svart-i-flera-ar-vill-plugga-pa-universitet-jag-kommer-inte-narmare-mitt-mal
   https://www.dagensarena.se/opinion/barplockare-luras-pa-sin-lon/
   https://fastighetsfolket.se/2017/12/05/utlandska-stadare-utnyttjas-i-otrygga-anstallningar/

   Gilla

 2. Undrar hur många av alla arbetslösa det är, som faktiskt är sjuka, men blivit utkastade från ”välfärdssystemet” hos försäkringskassan? Inte alla kan gå tillbaka till en galen arbetsplats och bli ännu sjukare och då hamnar man hos arbetsförmedlingen.

  Gillad av 1 person

 3. Förklaringen är kanske ”gratis är gott”? För en del firmor har ju under den virusspridning som kallats pandemin skurit gult…. de stora firmorna har klarat sig generellt bra medan små firmor har lidit (generellt) om man har spenderat 600miljarder från statens sida för att ta hand om detta är det lätt att inse att bolag med admin, jurister et. al. kunnat ta vara på varenda bidrag…. kallas på sossemaner för att lyfta på varje sten…. att sedan kasta stenar och grus framför enskilda firmor eller små företag är ju dumt…. men sossar jobbar ju synkront med kapitalet…. och trots detta flyttas stora företags verksamheter, anställda, från Sverige…. de jobb som finns kvar är skattefinansierade genuscertifierade såväl som mångfaldscertifierade… men vi får inte glömma miljöaspekten eller sanrt förmodligen hälso aspekten WHO där ja….. kan en mörkad totalitär kontroll synas tydligare…. ?

  Gillad av 1 person

 4. Börjar det gå upp för Er?
  Va det någon som trodde ”pensionsräddarna”kom hit för att knega?
  Hahaha!
  Tandlösa anal-fabeter-for real?
  De kom hit för att ta över, enligt boken.
  Sluta tro/hoppas.
  Du ska pröjsa Jizya & bli r. vk….., vilket du redan blir.
  Hur många är dom? Fler än du tror.
  Folkräkning???
  Nope!
  Vilka har gjort det möjligt?
  Dina sk folkvalda(invektiv).
  Amineh Kakabaveh tex-är hon svensk?ev 376 000 000 $ för att köpa Maggan till statsministra(kvinnlighet brukar sluta på vokal, vackert)…
  Vem gagar det?

  Gilla

 5. Självklart anställer man inte svenskar med svenska löner när man kan lura hit utländsk arbetskraft och skita i att betala en enda krona i lön. Svinfeldt är väl ny orförande för visitas och nu börjar lobbying för att ta hit billig arbetskraft. Svinfeldt går igen.

  Gilla

  1. Där tror jag vi har förklaringen. Visst betalar de löner till de som ännu inte är svenska medborgare, men sannolikt inte så bra. Företag som inte blir kriminella och korrupta konkurreras förmodligen ut. Samtidigt kan de stoltsera med att de inte är ”rasister” när de medvetet väljer bort den svenska ”rasen”, vilket givetvis ÄR precis lika vidrig rasism, eller värre, beroende på hur man ser det.

   I byggbranschens fackförening har man noterat fenomenet. Den höga arbetslösheten trycker ned lönerna. Skyll inte på mig! Jag röstade nej. Facken arbetar heller inte för ut ur EU eller solidaritet arbetare emellan.

   Gilla

   1. Nä,man betalar ofta inget alls i lön. När arbetstillståndet löper ut skjutsas gästarbetaren till gränspolisen och överlämnas där med löfte om att lönen skall skickas hem till gästarbetaren. För det mesta bedrar arbetsgivaren de utsatta gästarbetarna. Det kan man ju tänka på när man checkar in på hotell i sommar att man är en del av en omfattande människohandel. Då tältar jag nog hellere än göder snikna hotellägare.

    Gillad av 1 person

 6. Mycket av problemet kan härledas till Corona-pandemin och den fruktansvärt illa skötta hanteringen av en hel bransch från socialdemokraterna men även från regeringen. Andra länder gav arbetarna fullt betalt eller nästan för att vara hemma och vänta på att pandemin skulle blåsa över. I Sverige fick väldigt många sparken för det fanns inget annat sätt att lösa ekvationen på när staten inte ville hjälpa till och stötta både företagare och arbetarna. Vilket resulterade i att väldigt många inom branschen skolade om sig och gick vidare och när en hel näring vänder uppåt så finns det inget utbildat folk att tillgå. Tacka regeringen och socialdemokraterna om ni inte kan bo på hotell eller bara en så enkel och trevlig sak som att gå ut och äta på restaurang under sommaren. Visita, men även många företagare säger att de inte kan starta upp krogarna för det saknas helt enkelt kompetent folk för uppgiften, viket gör att företagaren i värsta fall går i konkurs och detta i sin tur drabbar de anställda och andra som är beroende av företaget.

  Klart det finns arbetslösa att tillgå eller gör de? Frågan är om de vill arbeta eller om det helt enkelt har de för bra?
  Vill minnas att det fanns många som ropade att de som kom skulle vara Sveriges räddning och befrielse! Nu inser fler och fler att de blev Sveriges nederlag, förlust och totala misslyckande.

  Gillad av 1 person

  1. Jag säger det igen,det är arbetsgivarna som inte vill betala svenska löner. Man hyr in utländsk arbetskraft från bemanningsföretag i låglöneländer och sedan hävdar man att det är de arbetslösa som inte vill jobba. Gör som MC Donalds,betala avtalsenliga löner och ta samhällsansvar och anställ svenskar. MC Donalds är ett av få företag som anställer ungdomar och ger alla som vill en chans att komma in på arbetsmarknaden. MC Donalds har inte problem med att få folk vet jag. Gå inte på alla lögner som oseriösa arbetsgivare kan hitta på.

   Gilla

  2. Fast det drabbar ju inga anställda för de får ju inget folk så låt de snikna djävlarna gå i konkurs.Reinfeldt är för övrigt ny ordförande i Visita. Tänds det nåt lyse då kanske?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s