Brittiska barn serveras insekter till skollunch

Det har länge pratats om att föra in insekter på menyn som är tänkt att ersätta kött och än så länge har vi varit rätt så förskonade från dessa idéer i Sverige, även om de dyker upp i diverse utställningar. I Storbritannien däremot drar man denna vecka igång med försök där barn ska agera inkörsport i ett projekt som syftar till att förändra människors kostvanor.

Det är elever vid fyra grundskolor i Wales som kommer att få ”alternativa proteiner” till lunch i form av syrsor, gräshoppor, silkesmaskar, gräshoppor och mjölmaskar i syfte att få barn att tänka på alternativa proteiner som ett reellt val redan nu och inte bara ett livsmedel för framtiden. Forskarna hoppas att deras resultat ska ge information om hur man får brittiska barn och i förlängningen deras föräldrar att tro på de miljömässiga samt näringsmässiga fördelarna med ätbara insekter.

Genom undersökningar, workshops, intervjuer och fokusgrupper tillsammans med lärare hoppas forskarna få feedback på erfarenheterna av alternativa proteiner samt övertyga 5-11 åringar att avstå från kött och mejeriprodukter.

Enligt en studie av den internationella plattformen för insekter för mat och foder (IPIFF) från 2020, uppskattades att omkring 9 miljoner europeiska konsumenter åt insekter 2019 och förutspådde en ökning till 390 miljoner år 2030.

Enligt Verity Jones från University of the West of England i Bristol kan små barn spela en stor roll i familjens kostförändringar och enligt Jones äter de flesta av oss redan omedvetet insekter varje dag eftersom det finns mer än 30 delar av insekter i 100 g choklad, bröd, fruktjuicer och vad du än äter.

Jones har även försökt försäkra barnen om att de inte kommer bli sjuka av att äta insekter eftersom ”all forskning, både hos vuxna och barn, visade att föreställningen om hela insekter var obehaglig, men krossade insekter i maten är mycket acceptabla”.

UK Food Standards Agency (FSA) förväntas tillåta att insekter tillfälligt säljs på stormarknader och andra återförsäljare, med fullt godkännande från nästa år.

Insekter kan dock äventyra näringsvärdet hos många livsmedel, särskilt de som är gjorda av växter (som ris eller mjöl). Några vanliga anti-näringsämnen är fytinsyra, tanniner och lektiner, vilket exoskelettet av en insekt har visat sig innehålla.

Andra negativa aspekter är att insekter kan ha samma förmåga att utlösa allergiska reaktioner som kräftdjur (räkor/hummer) och många insekter livnär sig också på ruttnande ämnen: ruttnande mat, djurkroppar samt mänskligt avfall som är fullt av bakterier och är en vanlig fara förknippad med vilda insekter. De kan även bära på parasiter som är skadliga eller till och med dödliga.

Särskilt veganer är betydligt mer bestämda än köttätare vad gäller att de inte skulle äta livsmedel av insektsursprung, även om de var näringsrika, säkra, prisvärda och bekväma eftersom insekter tekniskt sett är djur (de tillhör djurrikets största filum, leddjur) och därför inte anses som en matkälla av veganer.

Stackars barn och jag hoppas verkligen jag slipper uppleva när människors kost byts ut till insekter i vår del av världen. 😖 Det är verkligen inget svårt val.

https://freewestmedia.com/2022/06/01/four-uk-primary-schools-to-feed-youngsters-insects/

6 reaktioner till “Brittiska barn serveras insekter till skollunch

 1. Kan man inte bara låta barnen välja, låt de som tycker detta är en bra ide får äta skiten. Vi andra som inte vill äta detta ska inte bli tvingade att äta detta, utan detta måste vara mat för Greta och hennes anhängare. Så upp till bevis Greta och börja äta skiten allt för att rädda miljön, men blanda inte mig i denna soppa.

  Gillad av 4 personer

 2. Då är en tidsfråga innan det officiellt dyker upp GMO-insekter som föda. Det finns redan sådana insekter, som man utan gedigen konsekvensanalys vill släppa ut fritt. Det fall jag tänker på är myggor, som är tänkt att konkurrera ut malariabärande dito. Projektet sponsras av ökände Bill Gates, så vad kan gå fel …?

  Gillad av 1 person

 3. Det är sällan insekter serveras hela. Dom går som regel igenom olika processer och blir pulver, som mjöl, eller en pasta. Själv har jag provat att äta helstekta insekter som just maskar, i Lijiang i Kina, och det var faktiskt rätt gott.

  Gilla

 4. Och sedan tycker man det är helt i ordning att muslimer inte ska behöva äta fläskkött….hyckleri på högsta nivå!!!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s