Erdogan står fast vid sitt nej till Sverige och Finland

Efter den senaste veckans fruktlösa diskussioner om ett svenskt/finskt Natomedlemskap på plats i Ankara, deklarerade president Erdogan i går när han återvände från en resa till Azerbajdzjan, att han fortsatt säger nej till medlemskap för Sverige och Finland.

-”Ankara kommer inte att godkänna de två nordiska staternas ansökningar om att gå med i Nato förrän de ordentligt tar itu med Turkiets oro över deras påstådda stöd till terroristorganisationer. Så länge som Tayyip Erdogan är republiken Turkiets överhuvud kan vi definitivt inte säga ‘ja’ till länder som stöder terrorism som går in i Nato. De är inte ärliga eller uppriktiga. De vidtar inte nödvändiga åtgärder, de tillåter fortfarande terroristerna att fritt gå på Stockholms gator och ge dem säkerhet med sin polis. Vi kan inte upprepa samma misstag som vi gjorde tidigare mot dessa länder som skyddar och matar dessa terrorister.”

Erdogan hänvisade till en separat långvarig fejd med Grekland om Cypern och påminde om hur Turkiet 1980 tillät Grekland att återvända efter dess partiella tillbakadragande ur Nato.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har också börjat vackla i frågan och erkände i torsdags att Finland respektive Sverige sannolikt inte kommer att bli Nato-kandidatmedlemmar om de inte uppfyller Turkiets krav.

-”Inget land har lidit så mycket av terroristattacker som Turkiet som är en viktig allierad och när en allierad har oro bör det diskuteras och problemet lösas.”

Turkiet kräver bland annat att Sverige och Finland häver vapenexportrestriktioner mot landet samt att man utlämnar personer med anknytning till Kurdistans arbetarparti (PKK) och Gulen-rörelsen (FETO).

Kanske är det på väg att bli fördel för oss Natomotståndare, eller så är det bara ännu ett spel för galleriet, men oavsett lever hoppet om ett fortsatt alliansfritt Sverige ytterligare en tid.

https://www.rt.com/news/556314-erdogan-terrorism-supporters-nato/

3 reaktioner till “Erdogan står fast vid sitt nej till Sverige och Finland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s