Försummelse och korruption kring biolabben – ett hot mot såväl civilbefolkningen i Ukraina som europeiska länder

Ryssland har regelbundet publicerat införskaffade bevis på det vidsträckta nätverket av USA-finansierade biolaboratorier i Ukraina och hittills har det bland annat framkommit såväl tvivelaktig forskning som påstådd utveckling av biologiska vapen med kopplingar till både Joe Bidens son Hunter Biden och Pentagon som jag rapporterat om i tidigare inlägg. Amerikanska tjänstemän har som bekant bekräftat att det finns ”biologiska forskningsanläggningar” i Ukraina, men hävdat att det inte involverade utveckling av biovapen.

Nu har det har släppts nya detaljer kring de hemliga biologiska laboratorierna i Ukraina och Ryssland hävdar att biolabben präglats av kritiska säkerhetsbrister, medan medel som anslagits för att åtgärda problemen konsekvent har försvunnit.

Chefen för Rysslands radioaktiva, kemiska och biologiska skyddsstyrkor generallöjtnant Igor Kirillov, lät under en presskonferens i går meddela att flera laboratorier inte var lämpliga att hantera de farliga material och patogener som de arbetat med.

__________________________

-”Enligt officiella data har endast tre laboratorier med en biologisk säkerhetsnivå BSL-3 haft rätt att utföra sådana studier. Dessa är Odessa Anti-Plague Institute, Institutet för epidemiologi och hygien i Lvov samt Folkhälsocentret i Kiev. Enligt en rapport från Ukrainas hälsoministerium har till och med de anläggningar som var tänkta att uppfylla biosäkerhetskraven varit fulla av olika problem. Ministeriet ska ha upptäckt flera kränkningar vid Anti-Plague Institute, inklusive felaktig inneslutning av patogener, felaktig ventilation och bristande kontroll över tillgången till farligt material. Institutet har haft en stor samling av cirka 654 patogener, inklusive mjältbrand, kolera och andra infektionssjukdomar.

Enligt dokument som den ryska militären tagit fram har de underordnade säkerhetsstandarderna resulterat i flera olyckor vid anläggningen. Redan 2017, till exempel, rapporterades laboratorieanställda ha fått fästingburen hjärninflammation på sin arbetsplats. År 2021 sågs en anställd vid institutet fritt ta provrör med farligt material och forsla iväg från institutets lokaler.

Enligt en rapport från den ukrainska säkerhetstjänsten (SBUU) har försök att förbättra biolabbets säkerhet hämmats av skenande korruption. Enligt dokumentet spenderade det USA-baserade ingenjörsföretaget Black & Veatch cirka 37,8 miljoner hryvnia (cirka 4,7 miljoner dollar vid den tiden) för att uppgradera tre ”veterinärlaboratorier” redan 2013. Enligt en oberoende utvärdering kostade det faktiska arbetet cirka 17,7 miljoner hryvnia mindre jämfört med det deklarerade värdet. Uppgifterna som den ryska militären inhämtade tyder på att medlen hade kanaliserats till flera skalföretag och försvunnit ”till nytta” för amerikanska och ukrainska tjänstemän.

Ett annat korruptionsprogram involverade ett laboratorium i Kharkov-regionen. De amerikanska intendenterna uppmanade Kiev att förbättra biosäkerhetsnivån på anläggningen, men ett lokalt företag med uppgift att planera detta projekt sade att det var omöjligt. Ändå beslutade den lokala förvaltningen att fortsätta renoveringen och objektet lanserades för att kringgå biosäkerhetsnormer samt föreskrifter. Den totala kostnaden för anläggningens modernisering uppgick till cirka 15 miljoner dollar för Pentagon, men exakt vad finansieringen spenderades på var okänt.

Försummelsen i hanteringen av patogener, bristen på professionalism och korruption i den verkställande makten, liksom det destruktiva inflytandet från amerikanska intendenter utgör ett direkt hot mot civilbefolkningen i Ukraina och europeiska länder.”

__________________________

Ryssarna verkar ha samlat på sig ett bra underlag och det är inte konstigt att det nu även diskuteras om Covid-19 uppstått i ett av de USA-finansierade biolabben i Ukraina, som brittiska webbsidan The Exposé sägs ha publicerat bevis på.

Man undrar hur länge till västmedia ska fortsätta lägga locket på kring biolabben i Ukraina och den faktiska hotbilden mot Europas invånare som det innebar, för att inte tala om de mänskliga offren som använts som försökskaniner? Att Wallenberg och den svenska regeringen dessutom flyttat några av biolabben till Sverige samt vilka konsekvenser det kan komma att få pratar vi inte heller om. Istället sopas allting under mattan med hjälp av svepskäl som att det bara är lögn och rysk desinformation.

#followthemoney

https://www.rt.com/russia/556207-ukraine-biolabs-neglect-corruption/

Did Corona come from a US bioweapons lab in Ukraine?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s