Turkiska säkerhetsstyrkor upptäckte svenska pansarvärnsvapen hos PKK och Erdogan tycks ha bytt fot

Med anledning av Turkiets nej till ett svenskt och finskt Natomedlemskap, lyfte president Erdogan i måndags fram fem villkor för att stödja Sveriges medlemskap – att Sverige ska häva sanktionerna mot Turkiet inklusive ett vapenexportembargo, avsluta politiskt stöd för terrorism, eliminera källor till finansiering av terrorism samt stoppa vapenstöd till PKK/YPG enligt en lista som publicerats av ordförandeskapets kommunikationsdirektorat.

Eftersom den svenska regeringen och majoriteten av oppositionen gått ut stenhårt med att Sverige till varje pris ska gå med i Nato finns nu ingen återvändo, så i dag åkte en svensk och finsk delegation till Ankara för att ”samtala”. Efter fem timmar avslutades mötet och enligt utrikesminister Ann Linde har man kommit överens om att ”dialogen som förs i en konstruktiv anda ska fortsätta”, något som även bekräftas av den finska delegationen.

Något som inte ställer Sverige i så bra dager i detta känsliga läge när svenska tjänstemän förnekat att Sverige hjälper terroristerna, är att turkiska säkerhetsstyrkor i dag upptäckte svenska pansarvärnsvapen när de genomförde en räd mot en grotta som användes av PKK-krigare i norra Irak under Operation Claw-Lock.

Säkerhetsstyrkorna genomförde räder mot flera grottor i området efter att fem turkiska soldater som kämpade mot terroristerna dödats i strid. De upptäckte AT-4 pansarvärnsvapen byggda av svenska Saab Bofors Dynamics Ammunition i grottan under räden samt även vapen, fordon, utrustning, tv-apparater, satelliter, värmare, elgeneratorer och livförnödenheter.

Avslöjandet om upptäckten kom en dag efter att Sverige förnekat att de gett ekonomiskt eller militärt stöd till terroristgrupper i Syrien. Ann Linde uttalade bland annat att ”Sverige är en stor humanitär givare till Syrienkrisen genom globala anslag till humanitära aktörer. Samarbetet i nordöstra Syrien genomförs främst genom FN och internationella organisationer”.

Turkiet hävdar bland annat att Sverige beslutat att tillhandahålla 376 miljoner dollar för att stödja PKK:s syriska avläggare YPG och att man tillhandahållit militär utrustning inklusive pansarvärnsvapen och drönare.

I dag deklarerade även statsminister Magdalena Andersson att hennes land inte finansierar eller beväpnar terroristorganisationer; ”Vi skickar naturligtvis inga pengar till terroristorganisationer och inte heller några vapen”.

Erdogan visar dock inte samma avvisande attityd som tidigare, när man helt avvisat de svenska försöken till dialog. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg gav även Erdogan ett erkännande i Davos där han deklarerade att Turkiet är en viktig allierad och att man förstår behovet av att Turkiet skaffar de vapen de anser att de behöver.

Kanske är Turkiets motstånd på väg att luckras upp i och med att det signaleras att kraven inte är omöjliga samt båda parter är intresserade av fortsatt dialog.

Tyvärr finns stor risk att den svenska regeringen lyckas med sina förehavanden och påtvingar befolkningen ett medlemskap i krigsorganisationen, även om det kommer kosta oss skjortan och om de spelar sina kort rätt kan alla hinder för ett svenskt Natomedlemskap inom kort ha eliminerats. Ett litet hopp om räddning finns fortfarande kvar, men det går inte att bortse från att det inte ser så lovande ut som tidigare.

https://www.dailysabah.com/politics/war-on-terror/turkish-military-finds-swedish-made-anti-tank-weapons-in-pkk-caves

2 reaktioner till “Turkiska säkerhetsstyrkor upptäckte svenska pansarvärnsvapen hos PKK och Erdogan tycks ha bytt fot

  1. Magdalena Andersson: ”Vi skickar naturligtvis inga pengar till terroristorganisationer och inte heller några vapen.

    Fin lögn! Hur många miljoner kronor är det som har hamnat hos Hamas? SIDA kan nog förmedla om fler olämpliga mottagare, om de ställs mot väggen …

    Gillad av 3 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s