Den biologiska mångfaldens kris pratar man inte om trots att vi är beroende av ett fungerande ekosystem

På min väg mellan jobbet och bilen passerar jag dagligen många blommande buskar och träd som i regel brukar surra vid den här tiden på året av såväl bin som humlor. Häromdagen reagerade jag på att det inte syntes till några överhuvudtaget trots att det den senaste veckan varit i snitt 18 grader om dagarna. Man hör ofta om insektsdöden och tanken slog mig att vi kanske helt enkelt fått ett mindre bestånd med bin/humlor, men vem betänker konsekvenserna av det?

Enligt Naturvårdsföreningen är läget för de vilda pollinatörerna allvarligt och bara i Sverige är en tredjedel av våra cirka 270 vilda biarter på väg att försvinna. Bin har en viktig roll för ekosystemet och vår livsmedelsproduktion, men gifter, matbrist och ett förändrat landskap hotar bina. Detta kan få allvarliga konsekvenser för såväl mänskligheten som den biologiska mångfalden eftersom vi är beroende av bin och andra insekters livsviktiga arbete då cirka en tredjedel av den mat vi människor äter är pollinerad av dem.

Även i Danmark ser man samma mönster och enligt forskare riskerar 56 biarter att försvinna eftersom de inte har tillräckligt med livsmiljöer. I går var det Biets dag och Världsnaturfonden (WWF) varnar nu för att vart femte bi i Danmark är i fara. Problemet är att jordbruk och tätorter har tagit bort många av binas naturliga livsmiljöer och så är gödningsmedel samt ogräsmedel giftiga.

Rasmus Ejrnæs, forskare om biologisk mångfald vid Aarhus Universitet, säger att bina och fjärilarna som också är pollinatörer är bland de mest hotade arterna i dansk natur.

-”Det är en förlust av den mångfald som bina representerar. Det finns några bin och fjärilar som vi helt enkelt inte längre kan se i vår natur. Det är den biologiska mångfaldens kris i ett nötskal.”

Att denna allvarliga fråga inte lyfts mer är oroväckande med tanke på hur mycket tid, pengar och kraft som läggs på det osynliga samt icke helt verifierade klimathotet, men makthavarna fokuserar så klart inte på saker som inte genererar pengar eller godhetspoäng.

#bikris

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE14041523/danske-bier-er-i-krise-56-arter-risikerer-at-forsvinde/

21 reaktioner till “Den biologiska mångfaldens kris pratar man inte om trots att vi är beroende av ett fungerande ekosystem

  1. Den äldsta kända publicerade studie jag känner till, är ifrån 1975. Där studerade man hur plantor reagerade på mikrovågsstrålning. Något som finns naturligt i universum, men inte på jorden pga att atmosfären blockerar den. Två grupper av samma art av plantor användes och behandlades på samma sätt, bortsett från att testgruppen bestrålades med mikrovågor tjugo minuter per dag under två veckor. Alla plantorna i testgruppen dog, medans de i kontrollgruppen var i prima skick. Den stora skillnaden mellan strålningen i forskningsstudien och dito i mobilsystemet, är att i studien så var strålningen ”ren” (typ naturlig) och tidsbegränsad, medans strålingen från mobilsystemet är pulsad och hela tiden. (Detta inkluderar mobiltelefonerna …) Pulsad strålning, oavsett typ, är alltid farligare för allt levande, än vad opulsad är. Då det inte finns naturligt, så har vi ingen biologisk beredskap. Effekten av strålning över en viss mängd ackumuleras i biologiskt material. (I skrivande stund når jag där jag bor fjorton Wi-Fi-nätverk i vardagsrummet och arton i sovrummet, med tillräcklig signalstyrka. I sovrummet är det tänkt att sova och återhämta sig, lekar ej inräknade, men …)

   Väg in att militären i USA har sedan 1940-talet har forskat på mikrovågor och att militär enbart forskar på sådant som kan skapa vapen. Berörd milititär forkning pågår än i dag och har används i olika situationer. Senast var relativt nyligen, där polis i Australien använt det mot folksamlingar … (Vad gör militära vapen hos civila myndigheter?)

   Gillad av 1 person

  2. Här ser man tydligt hur propaganda formar åsikter och sprider falska rykten. De första publicerade studierna hur elektromagnetisk strålning påverkar ligger faktiskt flera tusen år tillbaka och gjordes bland annat i Kina. Även Egypten har dokumenterat detta för 2,700 år sedan. Mikrovågs strålning finns visst på jorden, både från rymden, av naturen skapad, och av människan skapad. Varenda blixtnedslag genererar enorma pulser av strålning, inte bara synligt. Redan under antiken kunde man skapa mikrovågs strålning och den mänskliga har varit mycket vanlig sedan 1899 och Guglielmo Marconis uppfinningar. Atmosfären blockera bra lite av Mikrovågs strålningen, till exempel inom vissa UV band. Det är den strålningen som skapar hudcancer. Sedan är det en fråga om styrka. Den test som nämns användes en styrka miljoner gånger större än vad som används i kommunikation. Hade mikrovågor generellt skadat liv, då hade livet för länge sedan upphört på jorden. Tvärt om är elektromagnetisk strålning en nödvändighet för liv på jorden. Den driver bland annat fotosyntesen i alla växter.

   Strålningen från mobilsystemet är heller inte ”pulsad” och inte ”hela tiden”. Igen, en propaganda lögn av extremister och okunniga agitatorer. Inte heller från mobiltelefonerna. Detta kan man analysera med olika metoder. Så här ser analyser ut. Det kallas inte heller ”pulsad” utan modulerad.https://en.wikipedia.org/wiki/Fourier_analysishttps://en.wikipedia.org/wiki/Pulse-code_modulation
   Det tidigaste systemet var nog av Samuel Morse omkring 1837.https://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_radiation

   Detta kallas annars för kvackare inom läkarkonsten, och leder till fängelse. Vi borde få samma lagar för sådana här falska ryktesspridare. 5G har heller inget med ”strålning” att göra. Det är ett mjukvarusystem.

   Som erfaren IT/T ingenjör blir man mer än bara trött på allt detta ändlösa grovt falska dravel.

   Gilla

 1. Insekterna påverkas av miljöförstöring och förändrat klimat. Att oroa sig för minskat antal insekter och samtidigt förneka att klimatet förändras är verkligen att skjuta sig själv i foten..

  Gilla

  1. Johan, Klimatet förändras ständigt och så har det varit sedan jorden skapades. Idag vet vi att förändringar initieras och drivs av astronomiska förändringar och har upprepas regelbundet med några miljoners intervaller. Intressant läsning.
   —Secrets of Antarctica’s fossilised forestshttps://www.bbc.com/news/science-environment-12378934
   —The 280 million-year-old forest in the South Polehttps://www.cnn.com/2018/01/05/health/polar-forest-antarctica/index.html
   —South Island-type forests flourished near South Pole 90 million years ago, study showshttps://www.stuff.co.nz/environment/climate-news/120787344/south-islandtype-forests-flourished-near-south-pole-90-million-years-ago-study-shows

   Dessa historiska klimatförändringar är identiska med de vi nu upplever, och började långt innan människan fanns på jorden. Dom sammanfaller mycket tydligt med Milankovitch Cycles. Allt som sker just nu stämmer mycket tydligt med fysikens lagar, som Henrys lag, bara att klimat agitatorer och extremister förnekar fysiksalarna. Däremot vet vi ganska lite om detaljerna i fysiken mekanismer som driver förändringarna.

   Gilla

 2. På 80-talet körde jag sex mil om dagen på riksväg 50 mot Örebro, en tid med mycket insekter på vindrutan, spolarvätska gick åt, använda mackarnas vattenhink & gummiskrapa att avlägsna insektsfilmen.
  Nu runt 2020 är det bara vintertid jag använder spolarvätska till vindrutan.
  i.o.f.s var det aldrig bin som smackade vindrutan perioden på riksväg 50. (Då väl 3G i masterna)

  Insekterna överlag lyser nu med sin frånvaro på rutan.

  I dag har bisamhällen här i skogen/glesbygden det kämpigt med sin vinteröverlevnad.

  Det jag hör från en svuren aktivist vad gäller alternativ odling, även biskötsel.
  Problemet med bisamhällets överlevnad kan bero på nedsatt immunförsvar, bisamhällen skattas för hårt, givan inför hösten, sockervatten sätter ned biets immunförsvar.
  Honung är biets livselixir.
  Låter som en av de troliga hypoteserna.

  Gillad av 1 person

  1. Nu är det ju även vilda bin som minskar katastrofalt mycket samt även de flesta andra insekter så din hypotes om att tambina skattas för hårt är direkt felaktig, dessutom så matas bin som skattas med bla socker, om inte så skulle de svälta ihjäl.

   Gilla

  2. Beträffande insekterna på vindrutan, så har jag precis samma erfarenheter. NMT [450] kom i början av 1980-talet och var inte så utbredd pga kostnaderna. Problemen började uppstå i slutet av samma årtionde, när NMT 900 lanserades. Med senare tekniker som GSM osv, så har allt högre frekvenser nyttjas, med allt större följdproblem. I dag används samma frekvenser och över, som i mikrovågsugnar och fysiken bakom är precis den samma i båda … Hälsorelaterade tester, som egentligen är ett krav för den här typen av teknik, har inte genomförts sedan de första generationerna. Det har gjorts några med 5G och dessa studier har inte fått fram några positiva resultat.

   I Sverige är det egentligen i strid med grundlagen att politiskt godkänna sådant som direkt kan skada folk och fä … (Väg det mot andra sammanhang, som vindkraft, covid-preparat osv. … Hårddraget, så går EU- och NATO-medemskapen att räknas dit också …)

   Krasst sett, så klara vi oss med 3G, möjligen 2G. Politikerna runt om i Europa var en gång emot introduktionen av 4G (eg. LTE/3.9G, då genuin 4G endast finns i USA och Japan.), då det inte var nödvändigt och dessutom dyrt. Det är ingen skillnad idag, men ändå, men har haft bråttom med 5G. T.o.m. i vissa länder har man installera detta i det dolda. Speciellt i skuggan av Covid. (Officiella täckningskartor visar inte alla master …)

   Alla vägar leder till Rom Wallenberg. Ericsson dominerar berörd marknad, efter att ha lyckats med icke rumsrena trick att låsa ut Huawei från marknaden i väst. Investor styr Ericsson. Wallenberg styr Investor … (Katten på råttan, råttan på repet …)

   Gillad av 2 personer

   1. SasjaL Det är inget som stoppar dig från att göra dig av med din mobiltelefon, inte heller att gå tillbaka till 2G, 3G (jag tror båda är avvecklade dock) eller 4G. 3G, 4G, och 5G använder samma frekvenser i Sverige idag, så de Hälsorelaterade tester du talar om har alltså pågått i över 30 år, utan någon konstaterad påverkan. Sedan har det inte med frekvenser att göra, utan energi. Styrkan i en mikrovågsugn är omkring 6 miljoner gånger större. De kan jämföra det med energi i rörelse. Om någon springer på dig blir du kanske arg, men i övrigt blir det nog inga andra effekter. Om ett tåg kör på dig i 350 km/t blir resultatet ett annat. I båda fallen samma typ av energi, styrkan är olika och resultatet olika. Det är samma skillnad i jämförelsen med mikrovågsugn.

    Jag kan bara artigt föreslå att eftersom du är så gravt okunnig i ämnet, kanske du inte borde annonsera det offentligt.

    Gilla

   2. Du verkar vara snarare du som inte är påläst, då det är väl dokumenterat om skador från berörd strålning. Ex. ökningen av antalet fall med cancer, där det är lokaliserat vid endera öra och/eller där man har bröst-/byxfickor. Gissa vad dessa områden har gemensamt? Varför det inte förmedlas via media, är inte svårt att begripa …

    Signalstyrkan är i praktiken underordnad, då dess påverkan är ackumulerande. Det finns inget tröskelvärde. Det handlar om tid och som jag nämnde, så är inte strålningen naturlig och därmed har vi ingen som helst anpassning till, tillika biologiskt försvar mot den. ”Märker jag inte av det, så sker det inte”-attityden gäller inte och har aldrig gällt. Den går ‘hand-i-hand’ med ”nämns det inte i media, så har det inte hänt”. Det borde du veta …

    Min mobiltelefon använder jag inte mer än när jag behöver det. Jag använder mestadels andra vägar att kommunicera med andra. Den finns inte ens i närheten nattetid. Dagtid, på fritiden så väl som på jobbet, ligger den undanlagd, men är lättillgänglig. 3G finns fortfarande i drift i Sverige. Diverse elektronik som behöver kommunicera (larm etc.) behöver i de flesta fall inte LTE eller senare tekniker. Dock gör man gällande i propagandan att 5G är lösningen på allt.

    Gillad av 1 person

  3. PerH, Det kan nog stämma, men kom samtidigt ihåg att förändringarna är inte uniforma på hela jorden samtidigt. Jag kommer väl hur svåra myggen brukade vara i Norrland under sommaren. Jag körde buss under min tid på universitetet, och bussens framsida brukade se ut som en vajande ryamatta. Nu bor jag på Nordafrikas breddgrad i Kina, och mygg är sällsynta, trots att det finns gott om vatten att föröka sig i. När klimatet på jorden ändras flyttar djur och växter med. En del arter kommer inte att överleva, men samtidigt skapas förutsättningar för nya att utvecklas. Det är den förändring jorden ständigt genomgår. Människan är en sådan art, vi fanns inte på dinosaurernas tid. Detta resonemang att människan skall kunna”frysa” och stoppa all förändring är bara löjlig. Däremot vore det bra att sluta förgifta jorden med kemikalier och koncentrera oss på att skapa en trevlig miljö, men det passar inte BigBusiness agitatorerna för då tjänar dom mindre pengar.

   Gillad av 1 person

  1. Något observationer runt om i världen tydligt har visat. Det minskar även som följd mängden fågelarter i samma områden, som är beroende av insekterna som föda.

   Gillad av 2 personer

   1. Precis, om klimatförändringarna gör det svårare för insekterna, då flyttar fåglarna till dit det finns insekter. Du gör nog likadant. Hur skulle du gilla att flytta till saltöknen i USA där det inte finns någon mat för människor. Fåglar är klyftiga.

    Gilla

   2. Visst, då klimatförändringar funnits så länge det existerar ett klimat, så har arter anpassat sig. 98-99% av alla kända arter är idag utdöda, varav de allra flesta förvunnit långt innan människan existerade. Till största delen pga de inte kunnat anpassa sig. Detta kommer ske även i framtiden, utan att vi kan göra något åt det. Människan är inte så mäktig …

    Det finns en finkart på Galapagos-öarna, som enbart livnär sig på blod och ägg. Det finns inget annat där, som de kan överleva på.

    Gilla

  2. Annika Alapaki I vetenskap och teknologi räcker det inte med att ”tro”. Det gäller först att veta och sedan förstå. Hur kommer det sig att sådana här förändringar kan iakttagas även där det inte finns några ”master”. Denna debatt har karaktäriserats som vidskeplighet och WooDoo av riktiga forskare, bland annat av Björn Cedervall, radiologispecialist vid Vattenfall och docent i medicinsk strålningsbiologi vid Karolinska institutet, har avfärdat det som en personkulter, ”helt fokuserad på personer snarare än vetenskap”.
   Vilken idiot som helst kan veta, webben är full av ”vetskap” det är att förstå som gäller. Hur kan du avgöra vad som bara är billigt påhitt, dravel och vidskeplighet eller inte. ”Tro”???? Vägen till att förstå när det gäller dessa ämnen brukade innebär omkring 15 års studier för att nå ett universitet, sedan sex år att nå masters, sedan mellan 8 till 10 år till disputation. Tyvärr är det ändlösa skaror som vill gå direkt till förståelse genom ”tro”. Om du behöver operera blindtarmen, besöker du bilverkstaden då.

   Gilla

 3. Saxat från Cornucopia:- Ryssland har förstört en av världens största genbanker för växter, som fanns i Ukraina och användes av växtförädlare och odlare från hela världen för att ta fram nya varianter och förädlingar av växter för att på naturlig väg skapa ökade skördar till mänsklighetens gagn. Genom genbankens lager av fröer har man kunnat förädla fram nya förbättrade grödor, t ex via minskat vattenbehov, ökad motståndskraft mot skadedjur och sjukdomar, förbättrad tillväxt, ökad klimatresistens med mera. Under andra världskriget försökte till och med Nazityskland bevara genbanken, som alltså innehöll 160 000 varianter av grödor. Snacka om brott mot mänskligheten, historien och framtiden. Detta var ett av resultaten av den ryska terrorbombningen av Charkiv. Tillägg: Tydligen förstörde Ryssland även genbanken ICARDA i Aleppo i sina terrorbombningar i Syrien.
  https://theins.ru/en/news/251319

  Gilla

  1. Det finns åtskilliga genbanker i världen. Denna var bara en mindre ”kopia” Det var dessutom ukrainarna som förstörde den för att förhindra att Ryssland fick tag i den, sedan gjorde propagandan resten av arbetet. Sajten är en välkänd anti-ryskt propaganda sajt i Riga, Latvia för konspirationsteorier och driven av aktivister. Sajten har avslöjats som CIA finansierad, och är klassad som ”utländska massmedier som utför funktionerna hos en utländsk agent”. Den 14 december 2021 beordrade en domstol i Moskva sajten att betala 1 miljon rubel.
   Den 23 juli 2021 lade Rysslands justitieministerium sajten till sin lista av ”utländska massmedier som utför funktionerna hos en utländsk agent”. Den 14 december 2021 beordrade en domstol i Moskva sajten att betala 1 miljon rubel. Källa Wiki.
   Knappas någon tillförlitlig källa. Allt man skriver på webben är inte varken sant eller tillförlitligt.

   Gilla

 4. Att ett varmare klimat skulle minska antalet arter av insekter är sannolikt fullständigt felaktigt! Kalla länder med långa och/eller kalla vintrar är fattigare på insektsarter! Jämför Sverige med t ex Afrika. Det gäller också oftast antalet Växtarter, Däggdjursarter och Fågelarter samt även fiskarter mm. Dvs artrikedomen gynnas av varmare klimat!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s