Sverige får ställa in sig på att öppna plånboken ordentligt om landet ska bli Nato-kompatibelt

Man kan undra om våra största dagstidningar inte har viktigare saker att sätta överst på löpet denna morgon än fåniga spekulationer om Putins hälsotillstånd? Som till exempel att belysa hur EU:s misslyckade sanktioner mot Ryssland och skadliga gröna politik istället slår stenhårt mot Europas befolkning utan att någon drar i handbromsen. Men varför tala om våra reella problem när syftet är att invagga folket i en falsk trygghet.

Så istället pratar vi om Magdas lyckade möte med USA:s president Joe Biden som i media hyllas som ett ”historiskt ögonblick”. Att Bidens fagra löften om säkerhetsgarantier till Sverige är vatten värt när det väl kommer till kritan eftersom inget skriftligt avtal upphättats, precis som det obetydliga ”avtalet” med Storbritannien som egentligen inte garanterar något, talar man däremot inte lika mycket om.

Den svenska regeringen verkar inbilla sig att vi är ett så viktigt land att vi kan diktera egna villkor för ett Natomedlemskap och hävdar att man inte vill inte se Natobaser på svensk mark, men om vi blir Natomedlemmar kommer vi likt Norge att behöva investera stora summor för att kunna ta emot utländska soldater i händelse av en konflikt.

Enligt Krister Pallin, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), har Nato med dess 30 medlemsländer inga egna egentliga stridskrafter, utan består av en ledningsorganisation med underliggande staber, några flygplan för luftövervakning och stridsledning samt ett mindre antal drönare. De militära styrkorna är inte Natoresurser, utan är i grunden styrkor som tillhör respektive medlemsland.

Både Norge och Danmark har vägrat kärnvapen och permanent truppnärvaro, så enligt Pallin torde det inte finnas några hinder för att Sverige får samma upplägg, men de gäller bara i fredstid. Vid en eventuell attack kan Nato komma att begära att Sverige möjliggör för utländska styrkor att operera på svenskt territorium till sjöss och i luften samt kanske även på marken.

Utöver att vi måste vara beredda på att ha ett större krav på oss, som att ställa upp och ta emot styrkor, får vi också räkna med att investera en hel del i infrastruktur, skydd och försörjning av de förband som vid en upptrappning kommer att utplaceras i Sverige. Så ser det ut i Norge och det finns även en del förhandslagrad materiel för amerikanska marinkårssoldater som medför att de kan komma dit snabbt om det skulle hända något.

Det handlar inte om en generell upprustning av försvaret, utan om en rad investeringar av olika slag för att säkerställa att Sverige kan mottaga militärt stöd, men också utbyggnad av lednings- och kommunikationssystem. Det är oklart vad kostnaderna för en sådan mobilisering innebär, men i kronor räknat handlar det årligen om många hundra miljoner och över tid om miljarder.

Enligt Pallin är det här ”ingen gratislunch och det är ingen som kan överblicka vad det innebär till fullo, men om Sveriges försvarsbudget ska höjas till 2% av BNP så finns det utrymme att satsa”.

Dags att öppna plånboken igen med andra ord, men inte politikernas egna börsar utan man fortsätter låna och i slutändan är det svenska folket som i vanlig ordning ska bekosta makthavarnas ogenomtänkta beslut som förutom att urholka vår redan tärda statskassa, även bidrar till såväl ett ökat hot mot rikets säkerhet som en ökad otrygghet hos befolkningen.

#vibetalar

Bildkälla: DN, GP

https://www.ystadsallehanda.se/nyheter/sverige-maste-forbereda-for-natosoldater-39f68d85/

4 reaktioner till “Sverige får ställa in sig på att öppna plånboken ordentligt om landet ska bli Nato-kompatibelt

 1. 1938 var det Hitler som gav Neville Chamberlain garantier, den gången skriftliga. Mindre än ett år senare invaderade Hitler Polen under förväntningen att Polen var ett säkerhetshot.

  2022 är det USA som ger Sverige garantier men inte skrivna. Hur lång tid kommer det att ta innan USA struntar i dom under förväntningen om ett säkerhetshot. USA är ju inte precis kända för att hålla avtal.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Peace_for_our_time

  Gillad av 1 person

 2. När det handlar om mutor så är det ett av det tyngsta arven socialdemokraterna har och med åren har de finslipat detaljerna och gjort mutor till en av deras paradgrenar, jag kan aldrig tänka mig att socialdemokraterna skulle missa denna chans eller inte visa att de är bäst i klassen allt för att briljera inför Nato och EU.

  Gillad av 2 personer

  1. Glömde, sätt er tillbaka och låt er njuta/förfaras över spelet som redan har startat. Det startade redan samma eftermiddag som de ansökte. Hade de varit elever eller studenter hade man sagt ”Se och lär”

   Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s