Europeiska länder begår ekonomiskt självmord och amerikansk kongressledamot anklagar regeringen för att vara korrupt

I dag ska Sverige och Finland ta det ödesdigra steget att skicka in sina Natoansökningar. Det är tydligt att våra beslutsfattare ignorerat alla varningsflaggor som hissats från olika håll och tror sig veta bättre. Konsekvenserna är det folket som får hantera. Samtidigt finns inget intresse för att mäkla fred i Ukraina utan den politiska eliten fortsätter skicka såväl pengar som vapen för att hålla igång kriget. I går gick exempelvis att läsa att Frankrikes president Macron lovar att skicka ännu mer vapen till Ukraina, medan USA:s president Joe Biden utlovar mer finansiellt stöd.

Turkiet, som officiellt säger sig vara emot ett svenskt Natointräde, har en diger kravlista för att släppa igenom Sverige och Finland enligt Bloomberg som publicerat en artikel där man citerar tre höga turkiska tjänstemän. Man vill bland annat inkludera avskaffandet av sanktionerna mot Ankara för dess köp av S-400 missilförsvarssystem från Ryssland, återinkluderas i F-35-programmet för avancerade flygplan, kräver att Sverige samt Finland offentligt fördömer inte bara PKK utan även dess medlemsförbund och upphäver handelsrestriktioner som de ålagt Turkiet samt en begäran till USA att köpa dussintals F-16 stridsflygplan och uppgraderingssatser för sin befintliga flotta.

Även om kriget i Ukraina genererar mycket pengar åt krigsindustrin, kostar det även pengar att hålla igång eländet samt bistå ekonomiskt med återuppbyggnaden – där kommer vi i Europa in i bilden. I går uppmanade den amerikanska finansministern Janet Yellen USA:s allierade att betala ukrainska löner och återuppbygga infrastrukturen i det krigshärjade landet. Yellen ansåg att de miljarder dollar som redan anslagits av USA och Europa var otillräckliga för att hålla Ukraina flytande eftersom det så småningom kommer behövas ”massivt stöd” på nivån för Marshallplanen efter andra världskriget.

Med amerikanska lagstiftare redo att godkänna ett paket på 40 miljarder dollar av militärt och ekonomiskt bistånd till Ukraina, talade Yellen i Bryssel Economic Forum för att övertala europeiska ledare att öppna sina plånböcker för Kiev. ”Jag ber uppriktigt alla våra partners att gå med oss för att öka deras ekonomiska stöd till Ukraina.”

EU kommer snart att ha åtagit sig fyra på varandra följande paket av 500 miljoner euro i militärt bistånd till Ukraina sedan februari och 1,2 miljarder euro i nödlån sedan januari. Den ukrainska regeringen hävdar dock att den behöver cirka 5 miljarder dollar per månad för att hålla landets ekonomi vid liv. Enligt Yellen är det uppenbart att det bilaterala och multilaterala stödet som hittills har aviserats inte kommer vara tillräckligt för att tillgodose Ukrainas behov, inte ens på kort sikt.

I dag träffas EU:s ledare för att diskutera ett nytt paket med ekonomiskt stöd till Kiev, där man planerar att låna pengar på globala marknader för att ge till Ukraina i form av återbetalningsbara lån och icke-återbetalningsbara bidrag. EU-tjänstemän undersöker också möjligheten att använda tillgångar som beslagtagits från sanktionerade ryssar och vitryssar för att finansiera detta hjälppaket.

Samtidigt brottas EU:s 27 medlemsländer med skyhög inflation och energikostnader, delvis på grund av Bryssels pågående ansträngningar för att minska energiimporten från Ryssland. Yellen lovade att USA skulle öka exporten av amerikansk flytande naturgas till Europa, men att transportera detta bränsle till Europa från USA är dyrare än att transportera det från Ryssland.

Den ryske presidenten Vladimir Putin sade under gårdagen att europeiska länder begår ekonomiskt självmord genom att försöka avvänja sig från rysk olja och gas samt anklagar dem för att ha fallit under påtryckningar från sin amerikanska överherre utan att ägna någon uppmärksamhet åt den skada de redan orsakat sin egen ekonomi.

Intressant i sammanhanget är att den amerikanska kongressledamoten Marjorie Taylor Greene i en intervju deklarerat att det ekonomiska stödet som USA ger till Ukraina ser väldigt mycket ut som ett ”penningtvättsupplägg”. Pengarna som påstås vara avsedda för ukrainare hamnar i fickorna på icke-vinstdrivande och icke-statliga organisationer som ofta drivs av människor nära politikerna i USA.

-”I det senaste biståndspaketet vill de skicka 40 miljarder dollar till Ukraina och du har dessa 40 miljarder dollar utöver de pengar som redan har getts. Det gör det till totalt 53 miljarder dollar. Det är över två tredjedelar av utrikesdepartementets hela budget för året. Amerikanska tjänstemän gör detta för att så småningom finansiera de icke-statliga organisationer som drivs av deras familjer och vänner. Det är i grunden som ett penningtvättsupplägg. Dessa medel bör istället användas för att hantera problem inom USA, inklusive hemlöshet eller människohandel som har nått rekordhöga nivåer. Washington planerar också att ge 150 miljoner dollar till globala jordbruks- och livsmedelsprogram vid en tidpunkt då amerikanska bönder är på gränsen till att gå i konkurs.”

Kongressledamoten anklagar också USA för att hyckla med sin påstådda önskan att ”hjälpa det ukrainska folket. -”Washington häller pengar över Ukraina, men ignorerar helt andra konflikter runt om i världen. Etiopien har exempelvis ett pågående inbördeskrig just nu med tusentals människor dödade och miljontals fördrivna, men USA ägnar lite uppmärksamhet åt detta faktum.”

Tyvärr förstår inte gemene man hur mycket våra ledares oansvariga politik där man leker med andras pengar kommer att kosta folket. Svårare tider lär komma fortare än många anar.

#vibetalar

#fuckpeace

#korruption

https://www.rt.com/news/555641-yellen-europe-pay-ukraine/

https://www.rt.com/news/555644-us-aid-ukraine-money-laundering/

https://www.rt.com/news/555655-turkey-opposes-finland-sweden-nato/

7 reaktioner till “Europeiska länder begår ekonomiskt självmord och amerikansk kongressledamot anklagar regeringen för att vara korrupt

 1. ”Tyvärr förstår inte gemene man hur mycket våra ledares oansvariga politik där man leker med andras pengar kommer att kosta folket. Svårare tider lär komma fortare än många anar”. Jag är den första att hålla med dig, det känns som att många inte vill inse fakta och inte heller den verklighet som är i antågande. Vi står kortfattat inför en inflation som kommer att öka, mindre pengar i våra plånböcker, högre ränta, dyrare boende, dyrare matkostnader, mindre eller inga semesterresor, högre energikostnader osv.

  Detta är det som i närtid kommer att påverka alla, sen har vi USA som är på randen till konkurs, inom EU där det bråkas om allt från skatter till euron, vi har våra svenska politiker som inte vill eller vågar inse vart vi är på väg. Många pratar om en ”pyspunka” på ekonomin eller möjligtvis en mjuk landning av ekonomin, men då ska vi inte glömma att huspriserna har stiget med flera hundra procent likaså aktiemarknaden. Själv tror jag på en krasch, allt pekar på att vi står inför en perfekt storm till hösten/vintern. Naturens lag kan vi inte komma ifrån, det räcker att titta på hararnas verklighet ju fler harar det finns över tid ju närmare kommer det en nedgång oftast med harpest som utgång. Samma gäller för oss både ekonomiskt/mänskligt ju längre uppgången varar ju kraftigare blir nedgången, problemet är att ingen vet när den kommer allt man vet är att DEN kommer.

  Gillad av 3 personer

 2. Är det inte dags för USA att själva stå för kostnaderna för det de ställer till med runt om i världen, i stället för att vädja till andra länder? [ret]

  Är det någon som missat att det är Wallenbergarna som beslutat om Sveriges NATO-medlemsskap och inte politikerna …?

  Gillad av 2 personer

  1. SasjaL det kommer inte hinna hända, USA har problem och kommer få än fler problem med allt från ränta, inflation och inställda utbetalningar till alla statsanställda, visst det har hänt innan men denna gången tror jag att det blir ett par saker för mycket för Joe Biden och hans stab att lösa. Ser man bara på deras tickande utlandsskuld/statsbelåning så inser man att loppet är kört. Såvida de inte blir räddade av ex ett tredje världskrig, detta har hjälp/räddat många nationer innan i historian.

   Gillad av 1 person

 3. Amerikansk LNG kostar enligt uppgift tre till fyra gånger så mycket som rysk gas. Det kommer att driva upp kostnaderna genom hela kostnadskedjan, öka priset på produkter och mat och urholka Europas konkurrenskraft mot resten av världen, speciellt Asien. Sedan är USAs utvinning av naturgas synnerligen miljöförstörande, och det finns inte terminaler i Europa som kan ta emot den. Sådana kan man bygga på några år, men det blir inte billigt.
  USA och Europa går mot en krasch eller inbördeskrig. Köp hem mat och vatten.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s