Energikrisens konsekvenser – desperata familjer använder McDonalds för att värma sig

Inflationstrycket i Europa växer och rapporterna om nya rekord haglar tätt, senast i dag skrev media om att konsumentpriserna i Österrike steg kraftigt i april och att inflationen i landet inte varit så hög sedan 1981. Även i Sverige ökar inflationen och den enda vinnaren här är staten.

Energikrisen i Europa sätter också sina spår och de ogenomtänka kraftiga sanktionerna mot Ryssland verkar ha slagit tillbaka med skyhöga priser på mat, energi samt andra konsumtionsvaror.

I Storbritannien rapporteras det om den högsta inflationen på 40 år och The Guardian skriver i dag om kämpande brittiska familjer som tillbringar sina kvällar på McDonalds för att minska energikostnaderna. Dessa familjer vänder sig enligt uppgift till platser som McDonalds för att få gratis wi-fi, värme och mindre dyr mat.

Matthew Cole från Fuel Bank Foundation: -”Folk köper sina barn en Happy Meal för några pund och håller dem varma inuti. Sedan tvättar de sig och borstar tänderna i handfatet på toaletterna samt tittar på TV i timmar på gratis wi-fi.”

Jo Gilbert, VD för välgörenhetsorganisationen Cubes för energifokuserad rådgivning, slår fast att man i verkligheten är långt förbi med att använda energibesparande åtgärder hemma för att begränsa räkningarna avsevärt – folk behöver statlig hjälp nu.

En undersökning som publicerades av Sky News på tisdagen visade att 65% av britterna har avstått från att slå på värmen i ett försök att spara pengar och att en av fyra dessutom har hoppat över måltider. Den senaste ökningen som förde konsumentpriserna till de högsta på 40 år drevs av stigande energiräkningar. Energipristaket för en typisk brittisk familj steg med 693 GBP i april, en ökning med 54%.

Enligt en analys från Resolution Foundation, en brittisk tankesmedja som fokuserar på att förbättra levnadsstandarden för låg- och medelinkomsttagare, kommer inflationstrycket sannolikt att fortsätta växa under året eftersom effekterna av högre energipriser fortsätter att arbeta sig igenom företagen och in i konsumenternas fickor.

Tyvärr är Sverige på väg åt samma håll även om det inte talas om det på samma sätt då våra makthavare gärna vill upprätthålla lögnen om att Sverige går som tåget och det inte kommer drabba oss, ett tankesätt som genomsyrar de flesta svenska hushåll. Snart är det kanske vi svenskar som kommer sitta och kura på McDonalds – hemska tanke, men inte alls omöjligt med det nuvarande politiska styret vid rodret. Dessvärre kommer folk fortsätta rösta fram samma klåpare i höst som sedermera kan fortsätta suga ut befolkningen.

#vembetalar

https://www.theguardian.com/business/2022/may/17/energy-bills-struggling-families-pushed-to-seek-refuge-in-mcdonalds

2 reaktioner till “Energikrisens konsekvenser – desperata familjer använder McDonalds för att värma sig

  1. Ingen vacker bild du skildrade, men just nu om man ska vara lite av en domedagsprofet kan man tolka det som att vi befinner oss strax innan det inte går längre.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s