Det finns inte längre plats för diplomati – västvärlden har underblåst konflikten alltför länge

Den hotande livsmedels- och energibristen runt om i världen samt den rekordhöga inflationen i USA och delar av Västeuropa har väl inte gått någon förbi. Rysslands president Vladimir Putin hävdade på torsdagen att sanktionerna mot landet utlöser en global ekonomisk kris, där skulden helt och hållet ligger på eliten i västerländska länder som är redo att offra resten av världen för att behålla sin globala dominans.

Att västländernas plan på att sänka den ryska rubeln och genom diverse ekonomiska sanktioner demolera den ryska ekonomin inte gått som planerat har blivit tydligt den senaste tiden. Istället har Ryssland till viss del även gynnats av USA och EU:s straffmetoder medan Europas invånare istället får det tufft, vilket flera analytiker konstaterat den senaste tiden. Enligt en ny rapport från Bloomberg har dessutom den ryska rubeln passerat 31 stora valutor i tillväxt sedan början av 2022 och blivit världens bäst presterande valuta. Rubeln har exempelvis stärkts mot den amerikanska dollarn med mer än 11% sedan början av året.

Konklusionen att den internationella sanktionskampanjen för att straffa Ryssland kommer slå tillbaka och orsaka lidande för människor runt om i världen samtidigt som den misslyckas med att främja fred i den före detta sovjetrepubliken, har även dryftats i FN:s säkerhetsråd av Kinas biträdande FN-ambassadör Dai Bing i New York i dag när säkerhetsrådet träffades för att diskutera den humanitära krisen som konflikten mellan Ryssland och Ukraina orsakat.

-”Sanktioner kommer inte att skapa fred utan kommer bara att påskynda spridningen av krisen, vilket utlöser omfattande mat-, energi- och finansiella kriser över hela världen. Att fortsätta införa sanktioner mot Moskva kommer att tvinga barn runt om i världen att lida de bittra konsekvenserna. Att uppnå fred är det bästa skyddet för barn. Dialog och förhandlingar är det mest realistiska samt genomförbara sättet att nå en vapenvila och stoppa kriget.

Det internationella samfundet bör uppmuntra Ryssland och Ukraina att återvända till förhandlingsspåret för att fortsätta ackumulera politiska villkor för att återupprätta fred. Genom att istället försöka tvinga fram en resolution genom sanktioner, orsakar västerländska nationer och deras allierade faktiskt mer skada på barn – särskilt de som bor i sådana krigshärjade platser som Afghanistan, Jemen, Afrikas horn och Sahel-regionen. Kina uppmanar återigen parterna att förbli rationella, utöva återhållsamhet, överskrida fördomar och stridigheter samt göra oförtröttliga ansträngningar för att tidigt lösa krisen i Ukraina.”

Men en fredslösning kan vara för sent nu i och med att Ukraina flera gånger dragit sig ur fredsförhandlingarna samtidigt som USA och EU fortsätter skicka vapen samt pengar så att kriget kan fortlöpa. Nu har ryssarnas tålamod börjat tryta och vice ständige representanten vid FN, Dmitry Polyanskiy, sade i dag att Ryssland har ändrat inställning till Ukrainas utsikter till ett EU-medlemskap som inte längre kan vara en del av något fredsavtal.

-”Även om Moskva från början inte var bekymrade över möjligheterna att Ukraina skulle gå med i EU någon gång, har vår ställning förändrats efter att den pågående konflikten bröt ut och Bryssel intog en extremt fientlig antirysk hållning. Vi var vid det här laget inte särskilt oroliga för Europeiska unionen, men situationen har förändrats efter Borrells uttalande att ”det här kriget bör vinnas på slagfältet” och efter det faktum att Europeiska unionen är ledande inom vapenleveranser till Ukraina. Jag tror att vår ståndpunkt om EU nu är mer lik Nato eftersom vi inte ser någon stor skillnad.

Konflikten har redan eskalerat hittills, det finns lite eller ingen plats kvar för diplomati. Brist på konstruktiv dialog, oförmåga hos Kiev att hålla sina löften och västerländska ansträngningar för att förlänga fientligheterna bidrar till en sådan situation. I det här skedet, ärligt talat, ser jag inga diplomatiska möjligheter med tanke på Ukrainas ställning, med tanke på att västvärlden har underblåst denna konflikt. Som diplomat måste jag erkänna att det inte finns något sätt för diplomati just nu.”

Tragiskt att höra att fredsfönstret är stängt för närvarande och när Finland nu beslutat sig för att gå med i Nato ökar risken ytterligare för att konflikten mellan västländerna samt Ryssland eskalerar. Det är inte vidare genomtänkt att tränga in Ryssland i ett hörn och man undrar på vilket sätt denna strategi ska rädda oskyldiga människoliv i Ukraina.

Efter Sveriges kommande besked på söndagen där allt pekar på att även vi ska skicka in en Natoansökan, lär det bli någon form av repressalier och man baxnar över hur oansvariga politiker vi har i den här delen av världen som sätter makten framför allt.

#fuckpeace

https://www.rt.com/russia/555392-ukraine-eu-position-nato/

5 reaktioner till “Det finns inte längre plats för diplomati – västvärlden har underblåst konflikten alltför länge

 1. Vad västmedia inte talar om för ert är att Indien – Kina – Ryssland alltmer närmar sig varandra. Just nu är det en massiv ökan av olja på väg österut, enligt en rysk kille som spårat vart oljefartygen är på väg. Rysland har råmaterial, Indien arbetskraft och Kina teknologi metoder och system. Med andra ord, världen flytar just nu österut.
  https://www.nyhetsbanken.se/2022/05/demografi-narmar-kina-indien-ryssland.html

  Gillad av 1 person

  1. Jag får god lust att flytta med. Synd bara att man aldrig lärde sig ryska eller kinesiska. I Indien klarar man sig däremot utmärkt på Engelska och de ogillar västs imperiefasoner, eftersom de varit offer för det tidigare.

   Solmogen Indisk Papaya medan man tittar på Lakshmi, Tempelelefanten, är inte alls illa. https://alittleplaceiknow.wordpress.com/2014/10/23/elephant-bath-time-in-hampi/https://www.openstreetmap.org/search?query=Temple%20Elephant%20Bathing#map=19/15.33701/76.45864

   Kan rekommenderas om ni besöker Indien någon gång.

   Gilla

   1. Martin De flesta oroar sig i onödan. En treåring kan ju lära sig språk så det kan väl inte vara så svårt ändå. Det är en fråga om attityd. Det är mycket viktigare att lära sig hur folk tänker och fungerar. Visserligen hade jag toppbetyg i matematik, fysik och alla naturvetenskapliga ämnen i skolan, men hankade mig igenom skolan på ett godkänt i alla språk. Trots det tar jag mig fram på sex språk idag, använder fyra varenda dag, och kan simultantolka båda vägarna mellan svenska och engelska, utan brytning. Jag argumenterade alltid med språklärarna och blev knappas populär. ”–Det skall vara ordagrann översättning”, ”–Jamen så talar ju inte folk”, ”-Spelar inge roll, ecklesiastik departement har bestämt det”. ”–Suck”.

    Gilla

   2. Visst. Du har nog rätt i att jag kan lära mig ett nytt språk.

    Jag har svårare att förstå hur folk tänker. Jag finner vare sig logik eller känslomässig korrekthet i hur folk tänker längre. Förr hade människor karaktär. Det saknas idag. De är orättvisa, medvetet korkade och vill gnälla, men inte lösa problem, upplever jag.

    Funderar dessutom på världens fredligaste och mest demokratiska land som inser vikten i att vara alliansfritt, neutralt och oberoende. Dessutom kan jag redan ett av detta lands språk.

    Kul historia, men jag tror inte att det krävs ordagrann översättning längre:

    https://duckduckgo.com/l/?uddg=https%3A%2F%2Fec.europa.eu%2Finfo%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2Fguidelines_translating_public_swedish_sv.pdf&rut=d4a2e804c0150dfe796930565551a36b439285353b1f29c8c6c5db1cf6844eb5

    Hoppas du fick rättvist betyg som barn fastän du tillrättavisade dem. Det är min uppfattning att lärare brukar vara rättvisa människor.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s