Tomma tunnor skramlar mest

Samtidigt som utländska militära experter konstaterar att en Natoansökan från Sverige och Finland är en så pass allvarlig provokation att det är det närmaste vi varit ett tredje världskrig, fortskrider regeringens planer som backas upp av en majoritet av riksdagspartierna. På söndag ska vi officiellt få ett besked, men när till och med Socialdemokrater inifrån partiet säger att de känner sig överkörda samt att det redan är klart, skulle jag bli mycket förvånad om beskedet blir att Sverige avstår att lämna in en Natoansökan.

Parallellt med sin strävan efter ett Natomedlemskap ska Sverige tydligen ingå ett säkerhetssamarbete med Storbritannien, vilket aviserades i dag när statsminister Magdalena Andersson och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson träffades på Harpsund. Förutom att ge pressen några lekfulla bilder där de ror runt i en eka levererade de också ett i deras ögon kraftfullt besked till Putin;

-”Putin trodde att han kunde splittra oss, men har gjort tvärtom. Vi står här mer enade än någonsin. Premiärministern och jag har enats om att möta utmaningar i fred och kris tillsammans. Om något land blir drabbat av en katastrof eller en attack kommer Storbritannien och Sverige hjälpa varandra på en mängd olika sätt.”

Jag tror nog Putin darrar av skräck just nu och huruvida Storbritannien ska kunna erbjuda hjälp om Sverige attackeras när missilerna når Sverige inom några få minuter förtäljer inte historien, inte heller hur Sverige ska kunna bistå Storbritannien med vårt nedmonterade försvar.

Obegripligt att vi inte talar mer om möjligheten att Sverige inom en snar framtid kan förvandlas till en pulveriserad hög, men enligt den svenska modellen lyfter vi inte obekväma frågor utan förlitar oss helt på att makthavarna fattar rätt beslut med folkets bästa för sina ögon.

Bildkälla: Aftonbladet

10 reaktioner till “Tomma tunnor skramlar mest

 1. ”Den svenska flaggan har haft en stor betydelse för Sveriges utlandssoldater. Men snart kan den vara ett minne blott.
  – Jag vet massor av exempel där våra svenska soldater har haft nytta av att vara svensk, säger utlandsveteranen Mats Fogelmark.
  Under 1990-talet tjänstgjorde han i det belägrade Sarajevo, och minns hur den svenska flaggan symboliserade något fredligare än kollegornas från andra länder. I flera fall kunde det vara skillnaden mellan liv och död.
  -Jag råkade ut för bilkapningar i Bosnien, och vid flera tillfällen så räddade den svenska flaggan mig. De snodde min utrustning men tittade på flaggan och sa ”Sverige, ut”. Även i Afghanistan fungerar svenska flaggan fortfarande, säger han.
  Mats Fogelmark har gjort utlandstjänst i bland annat den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea, Kina och Afghanistan och menar att Sverige har skapat sig ett starkt internationellt varumärke.
  -Bilden av Sverige är att vi är självständiga. Men att vi också är ganska schysst lirare. Men nu kan det bli en Natoflagga där istället, säger han.

  Vad det kan komma att innebära vet Mats Fogelmark inte. Men han tror att ett beslut för medlemskap kan chocka omvärlden.
  – Jag tror många hade blivit förvånade om vi ger upp alliansfriheten, säger han.”

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ex-soldaten-svenska-flaggan-raddade-mig

  Gillad av 1 person

 2. Tydligen finns det inga garantier, bara tomma ord.
  ”Det blir inga brittiska säkerhetsgarantier för Sverige. Det står klart sedan Storbritanniens premiärminister Boris Johnson besökt Harpsund på onsdagen och skrivit på en ”politisk deklaration av solidaritet” istället – som bara innehåller floskler. Både svenska och finska medier ljuger dock om att dokumentet utlovar militärt stöd. Ingenstans i det slarvigt skrivna dokumentet åtar sig britterna att på något sätt bidra militärt i händelse av ett ryskt anfall mot Sverige. Inte ens vapenleveranser av den typ som skickats till Ukraina utlovas.”
  https://www.friatider.se/sverige-blir-utan-brittiska-sakerhetsgarantier-far-floskler-istallet

  Gillad av 1 person

  1. Media gör vad de kan för att inte sanningen ska uppdagas och hjälper deras arbetsgivare att få bilden att se lite bättre ut än vad den egentligen är. Borta är den svenska modellen som både har imponerat på omvärlden och hjälpt Sverige i många situationer.

   Gillad av 2 personer

 3. Aha, nu skall Storbritannien och Sverige hjälpa varandra vid en eventuell rysk attack? Det får mig att tänka på 1 september 1939, då Nazityskland angrepp Polen i ett blitzkrieg. Stormakter Frankrike och Storbritannien lämnade dessförinnan officiella garantier att komma till Polens undsättning vid tyskt angrepp mot landet. Och ingen hjälp kom, för ”ingen ville ju dö för Danzig” etc, etc. Ett år senare kapitulerade Frankrike, då Europas starkaste militärmakt, efter inte alltför stort motstånd och stolta England utsattes för ett obarmhärtig och långvarig tysk kampanj. Är det någon som lär av historien? Den har ju den fula benägenheten att upprepa sig.
  Gillar din blogg STORT!

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s