Märkligt att Zelensky alltid glider under västmedias radar

Massmedias förväntningar på att den ”galne” Putin skulle göra ett extraordinärt utspel när Ryssland i dag firade fascismens nederlag under andra världskriget blev ett bottennapp och de fick inte det scoop de hoppats på. Även Ukrainas president Volodymyr Zelensky markerade andra världskrigets segerdag genom att lägga upp en bild av en soldat som bär en SS-symbol, men detta verkar dock gått västmedia förbi.

Ukrainas president Zelensky delade nämligen en bild av en ukrainsk soldat som bär ett ”dödens huvud”-märke från en nazistisk Waffen SS-elitenhet på sin Instagram och Telegram tidigare i dag. Bilden raderades inom kort från hans sociala medier. Men även försvarsministeriet i Kiev lade upp bilden på Twitter under ett citat av Zelensky som erkände den 9 maj som ”Segerns dag över nazismen”, där en soldat bär ”dödens huvud” eller ”totenkopf”- beteckningen för 3:e SS-pansardivisionen – en enhet av nazistiska elitsoldater som är ökända för att ha begått många krigsförbrytelser och massakrer på franska civila samt polska judar. Försvarsgrupper anser att dödshuvudets logotyp är en hatsymbol som används av nynazister och andra högerextremister.

I ett tal till minne av segerdagen som markerar Nazitysklands nederlag, anklagade Zelensky i söndags Ryssland för att påtvinga Ukraina en blodig återuppbyggnad av nazismen. I Moskva i dag kritiserade dock Rysslands president Vladimir Putin USA och dess NATO-allierade för att de stödde nazister i Ukraina och beskrev den militära operationen där som en förebyggande attack mot aggressionen.

”Ukraina är det enda landet i världen som öppet har integrerat nynazistiska miliser i sin nationella militär och även om dessa miliser en gång beskrevs av västerländska medier som ”nynazistiska”, kallas de nu för ”extrema högergrupper”. Sedan ryska trupper tog sig in i Ukraina i februari har förråd av nazisttillbehör hittats i dessa milismedlemmars hus och baser samt konton på sociala medier som drivs av den ukrainska regeringen har publicerat liknande bilder på soldater som bär nazistiska och högerextrema symboler.”

Kanske något att ta i beaktande och fundera på vad man egentligen stödjer när man poserar med Ukrainska flaggan eller lägger upp bilder av den ”noble” Zelensky med beundrartexter på sociala medier i tron att det är en ren frihetskamp.

6 reaktioner till “Märkligt att Zelensky alltid glider under västmedias radar

 1. Sannolikt kommer Putin på segerdagen glömma att ta upp en avgörande faktor för att Sovjetunionen inte besegrades av Nazityskland, nämligen den enorma Lend-Lease-hjälpen från USA och Storbritannien.
  Nikita Chrustjov skrev i sina memoarer:
  “I would like to express my candid opinion about Stalin’s views on whether the Red Army and the Soviet Union could have coped with Nazi Germany and survived the war without aid from the United States and Britain.
  First, I would like to tell about some remarks Stalin made and repeated several times when we were “discussing freely” among ourselves. He stated bluntly that if the United States had not helped us, we would not have won the war.
  If we had had to fight Nazi Germany one on one, we could not have stood up against Germany’s pressure, and we would have lost the war.”
  Det var inte småpotatis man fick, från USA:
  Flygplan 14 795
  Stridsvagnar 7 056
  Terrängbilar 51 503
  Lastbilar 375 883
  Motorcyklar 35 170
  Traktorer 8 071
  Artilleripjäser 8 218
  Kulsprutor 131 633
  Sprängämnen 345 735 ton
  Byggnadsmaterial till ett värde av $10 910 000
  Järnvägsvagnar 11 155
  Lok 1 981 92
  Lastfartyg 90
  Ubåtsjaktfartyg 105
  Torpedbåtar 197
  Fartygsmaskiner 7 784
  Matvaror 4 478 000 ton
  Maskinutrustning till ett värde av $1 078 965 000
  Metallvaror 802 000 ton
  Petroleumprodukter 2 670 000 ton
  Kemikalier 842 000 ton
  Bomull 106 893 000 ton
  Lädervaror 49 860 ton
  Däck 3 786 000
  Kängor 15 417 001 par
  Från Storbritannien:
  3,000+ Hurricane aircraft
  4,000+ other aircraft
  27 naval vessels
  5,218 tanks (including 1,380 Valentines from Canada)
  5,000+ anti-tank guns
  4,020 ambulances and trucks
  323 machinery trucks (mobile vehicle workshops equipped with generators and all the welding and power tools required to perform heavy servicing)
  1,212 Universal Carriers and Loyd Carriers (with another 1,348 from Canada)
  1,721 motorcycles
  £1.15bn ($1.55bn) worth of aircraft engines
  1,474 radar sets
  4,338 radio sets
  600 naval radar and sonar sets
  Hundreds of naval guns
  15 million pairs of boots
  Ironiskt nog har historien nu upprepat sig genom att “The Arsenal of Democracy” åter tvingats träda in för att hjälpa ett demokratiskt land som överfallits av ett kriminellt totalitärt grannland. Ryssland som en gång räddades av
  demokratierna begår nu samma brott som Nazityskland gjorde….

  Gillad av 1 person

  1. Riktiga historiker konstaterar att hjälpen från de allierade till Sovjet var ca 10-20% av den krigsmaterial som behövdes, resten tillverkades inom Sovjet! Faktiskt var det lastbilar och com-utrustning som var mest behjälplig för Sovjet! Sedan spelar det nog ingen roll hur mycket material du skickar, har du inga soldater som krigar så blir det ingen action. Man ska ta USA-propaganda för vad den är….alltså propaganda! Det var nog Sovjet som räddade ””demokratierna” den gången genom att inte ge upp kriget trots ett hopplöst läge december 1941. Sedan kan man ha vilka åsikter om Sovjet som i det stora hela var en misslyckad union men de vann faktiskt andra världskriget!

   Gillad av 1 person

   1. ”I want to tell you what, from the Russian point of view, the president and the United States have done for victory in this war,” Stalin said. ”The most important things in this war are the machines…. The United States is a country of machines. Without the machines we received through Lend-Lease, we would have lost the war.”

    Nikita Khrushchev offered the same opinion:

    ”If the United States had not helped us, we would not have won the war,” he wrote in his memoirs. ”One-on-one against ( http://militera.lib.ru/memo/russian/khruschev1/28.html ) Hitler’s Germany, we would not have withstood its onslaught and would have lost the war. No one talks about this officially, and Stalin never, I think, left any written traces of his opinion, but I can say that he expressed this view several times in conversations with me.”

    https://ru.usembassy.gov/world-war-ii-allies-u-s-lend-lease-to-the-soviet-union-1941-1945/

    Gilla

 2. USA-Projektet/Lagen
  Lend-Lease Act
  Det är enorma kvantiteter du refererar.
  Har hört tidigare om leveranser, dock aldrig så specificerat som här.
  Wiki anger att detta betalades antingen med upptagna lån eller kontant, exempelvis guld från mottagarländerna.

  När programmet upphörde i september 1945 hade totalt 38 länder erhållit materiel och råvaror…

  Wiki säger om artikeln
  ” Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras.”

  Gillad av 1 person

 3. Haha, har faktiskt ägt och kört en HD 750, smugglad från Ryssland. Hette då WLA-A tror jag men registreringsbesiktades som en WLA-C (kanada) Dessutom finns det faktiskt fortfarande ett lager av slitdelar till dessa hojar i Holland, kallas New Old Stock!

  Gilla

 4. En annan intressant detalj var att när detta Lease/lend avtal sjösattes organiserades också många välgörenhetsgalor för att hjälpa Ryssarna mot Nazisterna, vilket senare under en viss M;c Arthur och hans jakt på komunister att tvinga en radda skådisar och kulturmänniskor att både fly landet Hitchkock) samt få andra begå självmord. Rotar man vidare var faktiskt Mc Arthur hereonist! Va, bara en sån sak, så se upp med vem du hjälper!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s