Sprickan inom EU blir allt tydligare

EU föreslog i veckan som gick att man ska fasa ut rysk olja i slutet av det här året genom en plan att förbjuda rysk oljeimport för alla 27 medlemsländer, en åtgärd som man tror kommer att drabba Rysslands nationella finanser. Bryssel har enligt uppgift skapat undantag för såväl Ungern som Slovakien, vars ekonomier är starkt beroende av rysk energiförsörjning.

Någon som i skarpa ordalag kritiserade initiativet är den irländska EU-parlamentsledamoten Clare Daly, som i ett tal i fredags konstaterade att ett embargo mot rysk olja varken kommer att stoppa kriget eller rädda några liv i Ukraina.

-”Inte för att jag är ledsen för Ryssland, inte för att jag står på Putins lönelista, utan för att sanktioner inte fungerar. De har aldrig stoppat ett krig. Inte ett enda ukrainskt liv kommer att räddas av EU:s embargo mot rysk olja. Om Europa inte köper den, kommer någon annan att göra det. Det priset kommer de vanliga människorna i Europa att betala. Ryssland bär otvetydigt ansvaret för dödsfallen i Ukraina och vågen av flyktingar från landet, men även västvärlden har bidragit till konflikten. Vi kan inte ignorera den roll som EU och USA spelar. Det är inte för att ursäkta Ryssland. Det är helt enkelt för att förklara, för du kan inte lösa ett problem om du inte förstår roten till det.”

Daly påminde även om hur påven Franciskus i veckan påpekat att Natos expansion österut kanske underlättat Rysslands militära kampanj i Ukraina som inleddes i slutet av februari.

-”Något av det första jag tänkte var: ”Rånade han mina anteckningar?” Den andra saken jag trodde var att påven skulle anklagas för att vara en Putin-docka eller för att vara pinsam och en skam. Genom att skicka fler vapen till Kiev har EU:s och den irländska regeringens svar i stort sett varit att eskalera kriget och se till att det fortsätter.”

Intressant i sammanhanget är att Storbritannien i går lovade ytterligare 1,3 miljarder pund (1,6 miljarder dollar) i militärt stöd och bistånd till Ukraina – ett besked som kom en dag efter att USA lovat 150 miljoner dollar i ytterligare militärt bistånd till Kiev.

En annan som ifrågasätter EU:s förbud mot import av rysk råolja som föreslagits av EU:s myndigheter är Norbert Rucker, ekonomichef på det schweiziska privata bankföretaget Julius Baer, som konstaterar att detta bara kommer att öka Rysslands oljeintäkter.

-”Effekten av förbudet är diskutabel och EU skulle kunna ha bättre alternativ för att försvaga Ryssland, såsom strafftullar. Den stora frågan nu är om västvärlden sätter press på Kina och Indien; då skulle embargot ha en mycket större effekt. Ett sådant steg skulle göra det svårt för energirika Ryssland att hitta köpare till sin råolja över hela världen. Nu kommer förbudet att ytterligare höja de globala råoljepriserna, som skjutit i höjden till 120 dollar per fat vid en tidpunkt i mars, vilket hjälper sanktionsdrabbade Ryssland att öka sina oljeintäkter.”

I EU har delegaterna hittills misslyckats med att nå en överenskommelse om ett nytt sanktionspaket mot Ryssland eftersom Ungern fortsätter att motsätta sig ett förbud mot rysk oljeimport. Genom att erkänna invändningarna från Ungern och Slovakien, som är starkt beroende av rysk import, har EU enligt uppgift erbjudit dessa två länder samt även Tjeckien att skjuta upp genomförandet av sanktionerna till 2024.

Enligt källor från Bloomberg var denna eftergift dock inte tillräcklig för att övertyga Ungern, som i dag fortsatte att blockera avtalet under mötet med EU:s 27 ambassadörer. Oljeförbudet är dock tydligen inte den enda problematiska delen av sanktionspaketet – det föreslagna förbudet mot att tillhandahålla fartyg och tjänster som behövs för att överföra rysk olja till tredjeländer har fått Grekland och Cypern att reagera.

Återigen ser vi tydliga tecken på ett splittrat EU som agerar i desperation tillsammans med USA och Storbritannien samtidigt som krigsorganisationen Nato försöker locka in Sverige och Finland i fållan. Vilken soppa!

I kväll står våra välbetalda partiledare i Agendas TV-sända debatt och spelar upp sin urvattnade repertoar, trots att de är vänner så fort kamerorna släcks. Märkligt nog lyckas de övertyga folket om den uppblåsta bilden av deras egen betydelse om och om igen samtidigt som Magdalena Andersson och Ulf Kristersson möts i samförstånd över Natofrågan. Här finns definitivt ingen riktig opposition som kämpar för folket.

#politikerförakt

https://www.rt.com/news/555154-mep-sanctions-ukraine-oil/

https://www.rt.com/business/555153-russia-benefit-eu-oil-embargo/

https://www.rt.com/russia/555159-russia-eu-sanctions-agreement/

7 reaktioner till “Sprickan inom EU blir allt tydligare

 1. Nja, Johan, snarare kallas det KONSEKVENSANALYS, något som sakanas i dagens media. För övrigt, om du jobbar som valarbetare för S, byt taktik!

  Gilla

 2. Inte bara sprickan, snarare sprickorna och sönderfallet av hela samhället. Nu varnar krafter i Tyskland för fattigdom och svält i Europa som ett resultat av de amerikanska sanktionerna. Konkurserna slår redan alla rekord i Tyskland. (Källa. Manfred Knof, Commerzbank Chief Executive Officer)

  Fasar man ut rysk energi betyder att ersättaren blir mellan tre till fyra gånger så dyr, och det driver upp priserna rätt igenom hela samhället, bränsle, uppvärmning, mat, osv. Dessutom förlorar EU i konkurrensen med öst rejält. För Ryssland spelar det inge roll, man bara säljer mer österut.

  Om Sverige går med i NATO kommer hela Sverige även under USAs kontroll. Det gör att USA kommer att stoppa all teknologi tillämpning som kommer från Kina och affärerna. USA har ju stoppat Huawei redan. Kina är ledande, och det betyder att Sverige alltmer kommer att svältas på framsteg, utveckling och effektivitet, det betyder i tur sjunkande levnadsstandard och sjunkande välfärd och mindre pensioner. Energileveranserna till Kina och Indien från Ryssland har redan ökat mellan 60% till 100%, och sista siffran jag såg hade handeln mellan Kina och Ryssland ökat 26%, på en månad. USA kan vara på väg mot stupet i rekordfart. Sveriges ekonomi krympte Q1, media tiger förstås, Kinas ekonomi växte 4.8%, trots problemen. Varför hakar Sverige inte på framsteg och utveckling.

  Vad som händer just nu måste vara den absoluta mardrömmen för USA, och Sverige hakar idiotiskt på där, nämligen att Kina, Ryssland och Indien alltmer närmar sig varandra av nödvändighet och naturliga orsaker. Ryssland har råmaterial och energi, Indien folkmängden, och Kina teknologin och systemen. Indien är en demokrati, och demokratier bygger på att skapa motsättningar. Det är inte förenligt med utveckling och framsteg, utan är motsatsen. Kinas mycket avancerade och välutvecklade samhällssystem kan användas som stöd till Indien, utan att förändra Indiens eget system.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s