Är det ekonomiskt försvarbart att Malmö stad fortsätter gå nästan en halv miljard back per år?

Det är valår, men Malmö har stad har inte pengar till en enda nysatsning nästa år eftersom kommunen måste spara 423 miljoner kronor. Tittar man på år 2020 respektive 2019 är det samma budgethål och det verkar ha varit ett återkommande mönster. År 2019 när det saknades 392 miljoner kronor, sade den dåvarande ekonomidirektören för Malmö Stad: -”Vi har sett det i några år nu. Det här delar vi med väldigt många kommuner. Det handlar om den demografiska utvecklingen där färre ska försörja fler.”

Så om en kommun i många år regelbundet gått ekonomiskt back med hundratals miljoner kan man fråga sig varför man får fortsätta maktmissbruket – särskilt när de styrande partierna sagt nej till förslag som hade kunnat få ned kostnaderna, exempelvis stoppa bidrag (försörjningsstöd) till papperslösa?

Katrin Stjernfeldt Jammeh ser dock ingen dramatik och det är klart att man inte oroar sig när andra kommuner i Sverige täcker upp förlusten via det kommunala utjämningssystemet.

Att detta återkommande problem är en rejäl plump i protokollet för Malmös styrande politiker, försöker man dock släta över genom att på Malmö stads hemsida deklarera att största delen av utjämningssystemet finansieras av staten. Men staten är vi skattebetalare, så det är inte bara vissa kommuner som ska täcka upp för Malmös årliga ekonomiska förluster, utan alla landets skattebetalare ska år efter år bekosta såväl Malmös som Göteborgs med flera osunda system med alltför många bidragsberoende invånare.

Obegripligt att ett sådant oansvarigt politiskt styre som har sitt fäste i Malmö får fortsatt finansiering och att det rödgröna styret får förnyat förtroende av väljarna vart fjärde år, men å andra sidan är det inte konstigt när majoriteten av invånarna är ekonomiskt beroende och man biter inte de partier som föder en.

#onlyinsweden

#vembetalar

https://www.sydsvenskan.se/2022-05-06/budgethal-pa-nara-en-halv-miljard-i-malmo-infor-valet

6 reaktioner till “Är det ekonomiskt försvarbart att Malmö stad fortsätter gå nästan en halv miljard back per år?

 1. Ursäkta Jenny, att jag avviker lite från din artikel. Men gå in på länken och lyssna på vad Morgan Johansson säger…det säger rätt mycket om varför det ser ut som det gör i vårat avlånga land.
  Vänligen Nina

  Gillad av 2 personer

 2. Är det så j-a konstigt med den fruktansvärda kvinnan vid rodret, Katrin Stjernfeldt Jammeh, då kan det bara gå åt helvete! Undrar hur hennes egen ekonomi ser ut….???? Tack för ordet från en förbannad i Skåneland i söder!!!!!

  Gillad av 1 person

 3. I likhet med många andra inom detta parti så sticker Katrin inte ut nämnvärt, utan socialdemokraterna har ett synsätt där det är en vacker sak att vara en egoistisk socialdemokrat med förkärlek till bidrag till människor som inte vill arbeta eller försörja sig själva och inte ser detta som något större problem. Med den verklighetsförankringen en socialdemokrat har så kan även jag ha en viss förståelse att de har svårt att inse vilken verklighet de har skapat för alla oss andra, när det inte är intresserade av att kasta skygglapparna så lär de inte heller se den stormen som är på antågande.

  Men låt allt gå åt helvete med högre ränta, svagare krona, inflation, brist på varor, högre drivmedelspriser och högre energipriser detta lär skapa en nedgång i konjunkturen, sen hur djup den blir är ingen som vet. Men vi vet att den ”perfekta stormen” kan blåsa upp i och med att USA verkar gå in i en recession inom snar framtid, Kina kan redan vara på väg in mot en tvärnit ekonomiskt och Europa har ett krig på halsen med det problem som följer med detta. ”Det är riskerna kring ett tvärstopp för ryska energileveranser, och även krigets negativa påverkan på investeringar och konsumtionsvilja. Den blir ännu värre vid en upptrappning från Ryssland som Europa tvingas svara på.”(Di.se)

  Sen får vi väl se hur villig staten lär vara att betala ut alla dessa bidrag när pengarna inte räcker till det viktigaste för oss som betalar in till systemet. Själv hoppas jag att de blir ett riktigt helvete och en riktig urblåsning av det ekonomiska systemet, vi behöver en återställare för att kunna rensa ut de som förstör och få bort den politiken som är kontraproduktivt för oss svenskar.

  Man kan nästan tro att ett krig är på antågande, krig har ju räddat många ekonomier och nationer förr.

  Gillad av 1 person

  1. Kina är knappast på väg mot någon tvärnit, trots den massiva USA propagandans önsketänkande. Däremot kan USA vara på väg mot stupet i rekordfart. Statsmedia påstår att Kina går mot kollaps på grund av Shanghai. Samtidigt expanderar Kina 4.8%, Shanghai med 14,6% Q1, exporten ökade 23,8%, Importen 8.9%, Bilexporten upp 194,4%, export av IC kretsar upp 18,6% import av IC kretsar upp 18,3%. Virussmittade ner med en faktor 5 just nu. Rysslands energiexport till Indien fördubblas och är upp 60% till Kina. Shanghai stängningen hanterades sällsynt klumpigt, nu har man lärt sig läxan, Shanghai och Peking är bara 2% av Kina, resten fungerar helt normalt, öppna affärer, fylld hyllor med produkter, inga problem alls.

   Gilla

 4. Malmö är en av alla kommuner som betraktar utjämningssystemet som en inkomst. Som största mottagare, så man ser det som att det går bra, trots att det är en övertydlig indikator att ekonomin är allt annat än just bra … Bidrag får aldrig räknas in i kostnadskalkyler, men det är tydligen det enda sättet för att få summor i svart där. Jag förstår dock att ett rött parti gillar röda siffror …

  Gillad av 2 personer

 5. Det är värre än så, varje år får Malmö ca 6000 miljoner i kommunalt sk utjämningsstöd, som egentligen är till för landsbygdskommuner med långa avstånd och gles befolkning!
  Malmö är alltså egentligen bankrutt och konkursfärdigt och och har varit i många år! trots dessa 6 Miljarder i årligt bidrag så går de hundratals miljoner back varje år! Om malmö vore normalt så skulle det gå plus! dvs ha ett resultat på ca 6,5 Miljarder bättre än idag årligen!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s