Media publicerar tillrättalagd version för att upprätthålla ”rätt” bild hos befolkningen

Återkommande sedan Ukrainakrisens start har vi sett hur media manipulerat information för att det ska passa det narrativ som den politiska eliten i väst vill förmedla. Vi har sett hur media publicerar tillrättalagda versioner i sin rapportering av kriget i Ukraina och de delar som skulle kunna svärta ned den ukrainska regimens upphöjda position hos folk i väst klipps medvetet bort. Samma sak med flera artiklar där det visat sig vara fakebilder som använts.

Nu senast är det ett reportage om en kvinna som lyckats fly från stålverket Azovstal i Mariupol, som man klippt i.

Hundratals civila uppges befinna sig i tunnlarna under stålverket Azovstal tillsammans med uppskattningsvis ett par tusen ukrainska soldater från främst den nynazistiska Azovbataljonen som har vägrat att kapitulera, trots att de har omringats och blockeras av ryska styrkor.

Ryssland anklagar Ukraina för att använda de civila som ”mänskliga sköldar” och Ukraina sägs ha vägrat gå med på ryska förslag om att evakuera de civila via humanitära korridorer.

Nu har dock ett mindre antal personer tillåtits lämna Azovstal med hjälp av FN och Röda korset. En av dem är kvinnan i reportaget, 37-åriga Natalia Usmanova, som arbetade på stålverket och tillsammans med sin man valde att söka skydd där när kriget bröt ut eftersom hon visste att anläggningen var byggd för att klara ett angrepp.

Den brittiska nyhetsbyrån Reuters har gjort en videointervju med Natalia Usmanova och hon berättar bland annat att de ukrainska soldaterna vägrar att släppa ut de civila från området.
-”De vaktade oss dygnet runt så att vi inte kunde fly. De kom och hotade oss: ”Vi kommer att begrava er här”.

Men när SVT, Aftonbladet och andra medier publicerade ett utdrag från reportaget har denna del av historien fallit bort, istället framgår att Natalia Usmanova och de andra som sökt skydd i Azovstal inte ”släpptes ut” när de ville ta sig därifrån. Soldaterna ska ha uppgett att de inte ”vågade” släppa ut de civila eftersom de då skulle kunna bli skjutna av ryssarna. Därefter klipps intervjun, och man får höra Usmanova berätta om det dagliga livet i bunkern och hur hon mår nu.

Under intervjun med Reuters filmades Natalia Usmanova fsamtidigt med en annan kamera och i det klippet framgår det att hon berättade fler detaljer om de ukrainska soldaternas agerande som inte kom med i svenska mediers version.

-”De satte oss i en bur, de släppte inte ut oss. De kom och hotade oss: ”Vi kommer att begrava er här”. Inte alla, men vissa av dem hotade oss. Andra var normala. Sedan sade de: ”Oroa er inte, de bryr sig om er. De kommer att förhandla för att se till att ni släpps.” Men vi trodde inte längre på det. Ibland hörde vi på radio om en grön korridor, vilket innebar att vi skulle bli evakuerade. Men de satt bara i bunkern och låtsades som ingenting och vaktade utgångarna så att ingen kunde ta sig ut. De vaktade oss dygnet runt så att vi inte kunde fly.”

Enligt Natalia Usmanova hade soldaterna som gjorde detta märken som det stod ”Azov” (det nynazistiska regementet) på. Hon uppger även att det verkade som om en av befälhavarna hade direkt kontakt med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Återigen får vi bevis på hur det så kallade ”neutrala” public service, som vi ofrivilligt bekostar via skattsedeln, genom sin ”opartiskhet” arbetar i allmänhetens tjänst.

https://www.friatider.se/azovstal-kvinna-berattar-att-ukrainska-soldater-haller-civila-som-gisslan-klipps-bort-av-svt

10 reaktioner till “Media publicerar tillrättalagd version för att upprätthålla ”rätt” bild hos befolkningen

 1. Fria Tider som källa.. Tja möjligt att det stämmer, det som påstås, det kommer att utredas. Märkligt att du håller tyst om Rysslands tydliga brott, där de bombar sönder hela civila samhällen, kidnappar civila osv, men Putins lakejer håller sams. Det ska bli intressant att se vad du skriver framöver, nu när Putins bomber börjar ta slut och frågan är hur länge hans omotiverade armé vill fortsätta kriga i ett land där folket fått välja sina politiker i någorlunda demokratiska val, något de själva inte fått göra. Inte otroligt att vi snart får se ryska militärer som jagar Putin och hans lakejer!
  Vad gör du då???

  Gilla

  1. Ah du är en sådan som bara tror att sanningen kommer från gammelmedia. I Fria Tiders artikel finns det två tweets och i dessa finns videon där kvinnan säger det som MSM klippt bort, så det är inte fake news.

   Det är inte alls märkligt att jag inte skriver om Rysslands påstådda brott eftersom MSM täcker den biten 24/7. Jag visar den andra sidan som de så kallade ”opartiska” medierna utelämnar.

   För övrigt är deras demokratiska val som du kallar det, ett iscensatt uppror där skådespelaren Zelenskyj placerades som president och ni agerar puppet åt den politiska eliten. Det verkar som om du behöver läsa på lite. Börja med att se Oliver Stones dokumentär Ukraine on fire så får du lite bakgrund.

   Gilla

   1. Enastående ”moteld”, Jenny…
    Beundrar din journalistik och din ork, plus din förmåga att ”tysta” våra nya, verkliga foliehattar….

    Gillad av 1 person

 2. En kvinna som hon är livsfarlig för SVT och den svenska propagandan, här kommer en kvinna som ger en direktbild av det som händer och denna bild passar absolut inte in i SVT bild av kriget och detta är en bild som absolut inte får komma fram till det svenska folket. Chansen att svensken skulle börja tänka själva och lägga ifrån sig sin tacos och stänga av Let´s dance är obefintlig, men för det är det ingen chans SVT är villig att ta. Frågan är vad som behövs för att svenska folket ska börja tänka själva och inte gå på medias bild?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s