Muddermassor dumpas till havs med våra beslutsfattares goda minne

Jag brukar ofta påpeka att etablissemanget har en förmåga att vända ryggen åt våra riktiga miljöproblem i sin iver att sprida klimathysteri och peka ut det som det största hotet för planetens fortlevnad. Med jämna mellanrum sticker media emellan med en kort notis om något som verkligen påverkar vår miljö negativt, men som man inte verkar vilja att det ska märkas – exempelvis vindkraftens negativa baksidor eller havets övergödning som jag skrev om i mars, där en studie slog fast att politiken för att rädda Östersjön inte fungerar och att 80-90% av havet är drabbat av övergödning samt omfattande bottendöd med ett unikt ekosystem som ingen vet hur länge till det kan överleva.

I kväll är det DN som skriver om hur miljontals kubikmeter giftigt bottenslam dumpas i Östersjön trots att det strider mot Miljöbalken och internationella konventioner.

Att dumpa förorenade muddermassor i havet riskerar att skada miljön och är förbjudet i lag, men dispenser är vanliga och grundas ofta på snäva underlag utan hänsyn till risken för skador på organismer och livsmiljöer. Sedan 2015 har över 33 miljoner kubikmeter sediment muddrats i Sverige och över 90% av massorna har dumpats i havet. Nu varnar forskare för att svenska myndigheter ger dispens på för lösa grunder och enligt miljöforskaren Peter Bruce är det svårt att föreställa sig hur otroligt stora mängder det rör sig om.

Var är Miljöpartiet, Team Greta Thunberg och aktivister som är redo att limma fast sig nu? Varför tillåts våra myndigheter ge dispens när det strider mot lagen? Vilket ansvar tar våra politiker för att bevara naturen och faunan för framtida generationer?

Om våra makthavare hade visat intresse för våra riktiga miljöproblem hade man kanske kunnat ta dem på allvar, nu visar dem bara att de är helt ointresserade av reella bekymmer som åsamkar allvarlig skada för såväl människor som natur och ekosystem så länge det inte genererar pengar – då är man minsann villig att driva vilken bluff som helst.

#hycklare

#followthemoney

https://www.dn.se/vetenskap/giftiga-muddermassor-dumpas-till-havs/

https://www.su.se/stockholms-universitets-ostersjocentrum/nyheter/policy-brief-dumpning-av-f%C3%B6rorenat-sediment-riskerar-att-skada-milj%C3%B6n-1.605308

5 reaktioner till “Muddermassor dumpas till havs med våra beslutsfattares goda minne

  1. Detta har ju inget med klimatet att skaffa och kan således passera under radarn.
    Kan det vara så att ”Not in my backyard” gäller ?

    Teckomatorp på sin tid var en kioskvältare, om än mycket lokal.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s