Talibanerna fortsätter dra undan mattan för kvinnor i Afghanistan

När Talibanerna återtog makten i Afghanistan i augusti förra året sades det att omvärlden skulle respektera invånarnas demokratiska val av Talibanska styret samt att de hade förändrats och nu skulle respektera kvinnors rättigheter på ett annat sätt än tidigare. Men allteftersom tiden gått har vi fått bevis för att vår skeptiska inställning var helt korrekt.

Först beslutade Talibanerna att införa könssegregerad undervisning på universitetet, sedan stängde de alla högstadieskolor för flickor och nu har de infört förbud för kvinnor att ta körkort. Nästa steg blir antagligen att förbjuda kvinnor att köra bil.

Talibanerna har också infört restriktioner för kvinnor i arbetslivet genom att förbjuda dem att arbeta för staten och dikterar hur de ska klä sig samt hindrar de från att resa utanför den stad de bor i utan sällskap.

Bedrövligt och vilken tragisk utveckling för det täcka könet när landet hade tagit så många steg i rätt riktning.

https://english.alarabiya.net/News/world/2022/05/03/Afghan-women-defend-right-to-drive-as-Taliban-stops-issuing-licenses-for-women

6 reaktioner till “Talibanerna fortsätter dra undan mattan för kvinnor i Afghanistan

 1. Jag tror ingen skall förvänta sig att någon, Talibanerna eller inte, skall kunna förändra flera tusen år av historia på ett år. Den som försöker beordra förändringar kommer nog att möta ett uppror, kanske handgripligt, från de som inte vill förändra. Det kommer att ta generationer och måste ske i små steg och drivas från botten av samhället, inte från toppen. Se bara på Kina. Det gamla traditionella Kina som ärvdes ur kejsardömet har egentligen inte i grunden börjat förändras förrän ganska nyligen. Det tog 100 år och fem generationer och är inte ännu fullbordat, om det någonsin kommer att bli färdigt. Det är de yngre som driver förändringarna, och teknologin var en katalysator. Även i Kina idag till exempel kämpar äldre ilsket emot att kvinnor först vill skaffa sig utbildning och ett yrke innan dom bildar familj, och att kvinnan själv skall kunna välja både sin partner och hemort. Det är just det som just nu livligt pågår i Xinjiang, som USA propaganda säger att det är traditionell kultur som förstörs, med det går ju inte att ha det båda vägarna. Vägen dit är att de yngre har blivit finansiellt oberoende, de äldre kan fräsa och spotta bäst dom vill, men blir högaktningsfullt ignorerade och tvingas ge upp. Det kommer att ta tid för Afghanistan att utvecklas dit. Dessa länder fungerar inte som Sverige, att regimen utfärda edikts och sedan skickar polis och myndigheter att genomföra dom, oavsett vad innevånarna vill.

  Gilla

 2. Är Ann den (b)Linde den du skulle vilja framhålla, Jenny?
  Inte ditt fel & jag är fult medveten om detta.
  Måste adressera nån, dock.
  F’låt mig.
  Har klockan gått framåt?
  Har du varit grabb nångång?
  Vet du hur vackra ni är i en mans ögon?
  Off the scale.
  Sanningen, syster.

  Gilla

 3. Afghanistan’s supreme leader and Taliban chief on Saturday ordered the country’s women to wear the all-covering burqa in public – one of the harshest controls imposed on women’s lives since the Taliban seized power.

  “They should wear a chadori (head-to-toe burqa) as it is traditional and respectful,” said a decree issued by Hibatullah Akhundzada that was released by Taliban authorities at a function in Kabul.

  “Those women who are not too old or young must cover their face, except the eyes, as per sharia directives, in order to avoid provocation when meeting men who are not mahram (adult close male relatives),” the decree said.

  It added that if women had no important work outside it was “better they stay at home.”

  https://english.alarabiya.net/News/world/2022/05/07/Taliban-leader-orders-women-to-wear-all-covering-burqa-in-public-Decree

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s