En osund livsstil är ett växande problem hos både stora och små

I dag möts vi av braskande rubriker om att övervikt hos barn ökar i Europa och har mer än fördubblats på 40 år enligt en ny rapport från WHO, där Sverige ligger i mitten av listan över europeiska länders statistik. Man skyller bland annat på coronapandemin samt att barn exponeras för massiv reklam för ohälsosamma livsmedel i dataspel och sociala medier.

I Sverige lider 1,3 miljoner vuxna och 80.000 barn av fetma (obesitas). Bland vuxna har obesitas tredubblats och bland barn har den femdubblats. Kirurgi och läkemedel är en del av behandlingen.

Något som sällan diskuteras när detta samhällsbelastande ämne kommer på tal, är föräldraansvaret i de fall där bakomliggande sjukdomar inte ligger till grund för problemet.

Rätt kost, fasta sovtider och att barnen rör på sig regelbundet kommer man långt med. Barnen behöver exempelvis inte dricka läsk och juice eller äta godis och snacks flera gånger i veckan. Begränsa barnens skärmtid och ställa krav på motprestationer för att få skärmtid, exempelvis att de måste träna/idrotta minst en gång per vecka, är nästan ett måste för dagens föräldrar.

Men detta medför också att föräldrarna i sin tur måste föregå med gott exempel, vilket kanske innebär att ta tag i sin egen osunda livsstil och jag misstänker att det är där skon klämmer i många fall.

Disciplin hade helt klart haft god inverkan och tagit bort en del av problemet, men när det handlar om att tjäna pengar på att kränga läkemedel föredrager man så klart att försöka medicinera bort problemen.

#föräldraansvar

https://www.dn.se/vetenskap/lakare-kritiska-mot-nya-riktlinjer-vid-fetma/

https://sverigesradio.se/artikel/overvikt-hos-barn-i-europa-okar-mycket-oroande

8 reaktioner till “En osund livsstil är ett växande problem hos både stora och små

 1. Viktigt med förebilder för barn. I första hand föräldrarnas goda exempel. Sedan fritidsledarnas dito. Men även kändisars, t.ex. partiledares livsstil.

  När riksdagens tredje största partis ledare noga framhåller sin vurm för kött-kost, och även snus, så vete 17 om det är en bra förebild. Jo då, även han har rätt till ett privatliv, en egen livsstil. Men är det klokt att låta exv snuset gå före folkhälsan? Har inte kändisar ett särskilt ansvar härvidlag?

  Gilla

 2. Denna epidemi som vi beskådar idag är skapad av ”Big Food” och deras sätt att få till största bästa kvartalsvinst till sina ägare (Black Rock, Vanguard) Med detta tänk de har så ökar man sockerintaget, GMO, glutamater osv allt påhejat av lobbyister, företagsledare, politiker men även i viss mån även vårt egna livsmedelsverk som alla kommer med falska påståenden om vad och hur vi ska äta. Tyvärr leder detta till diabetes, demens, cancer och fetma för att påtala några sjukdomar kosten kan orsaka. Och här kommer vi in på ”Big Pharma” som gnuggar händerna och vill bota alla sjuka men bara precis så mycket att man måste ha medicin livet ut, allt för att tjäna pengar till sina ägare. Till sin hjälp har ”the Big” en hel propagandamaskin som gör allt för att vi vanliga människor ska köpa och äta ihjäl oss med hjälp av korrumperad vetenskap, falska livsstilsråd och en skolmedicin som inte vill oss väl. Rekommenderar att läsa ”Den metabola pandemin” av Lars Bern, en bra bok med mycket matnyttigt i hur man kan överleva dessa fällor som finns överallt.

  Gillad av 1 person

  1. Men man behöver ju inte äta Big Food mat. Felet är föräldrarnas. De ofta feta föräldrarnas fel som överför dåliga vanor till sina barn. Alla har ett ansvar för sig själv och för sina barn. Visst har vi Big Food men inte sitter de bredvid och tvingar i barnen kaloririk mat.

   Gilla

   1. ”Felet är föräldrarnas”, Inte sant. Problemet är vad som kallas det liberala demokratiska samhället, vilket dels betyder att alla gör vad dom vill utan hänsyn till varken sig själva eller någon annan, speciellt storföretag. En annan stor anledning är vad i politiken kallas ”propaganda”. Marknadsföring är inget annat än en variation av Josef Goebbels metoder. Det går alltså att styra människors val och leverne, och det är precis som så det går till. Det är så storföretagen arbetar. Så här fungerar det.

    —Om du upprepar en lögn tillräckligt ofta kommer folk att tro på den och du kommer till och med att tro den själv. (Exempel, skräpmat smakar gott och är nyttig.)
    —Den mest lysande propaganda tekniken (försäljningstekniken) kommer inte att ge någon framgång om inte en grundläggande princip hela tiden hålls i åtanke – den måste begränsa sig till några få punkter och upprepa dem om och om igen. (Alltså tjat.)
    —Den bästa propagandan (försäljningen) är den som fungerar osynligt, tränger igenom hela livet utan att allmänheten har någon kunskap om det propagandistiska (försäljnings) initiativet. (Just så fungerar reklam och marknadsföring.)

    Det är alltså storföretagen som driver fetman, i vinstsyfte. Skatterna betalar för resultatet, sjukvård för dålig hälsa. Botemedel, använd Josef Goebbels metoder för att förändra kulturen. Igår gick jag och handlade. Coca-Cola och Pepsi, socker bomberna, var lite svåra att hitta, men en fem meter lång hylla, 1,8 meter hög, fylld med olika sorters te i behändiga PET flaskor gick inte att undvika. Inte heller disken med olika sorters Tofu och traditionellt snack gjort av olika sorters frukt, utan tillsatser. Det går att förändra saker.

    Gilla

 3. Underskott på kalorier förlänger livet och stärker hälsan. Människor som överlevde andra världskriget blir riktigt gamla. Dessutom rörde de på sig betydligt mer än dagens ungdomar. Vår livsstil har snart nått vägs ände. Kan månne ett tredje världskrig skärpa sinne och kropp hos feta barn och ungdomar?

  Gillad av 1 person

 4. Av en anledning så satt jag utanför en vårdcentral här i trakten och i brist på annat förde jag statistik avseende enligt min mening övervikt på de som besökte vårdcentralen. 80 procent av de människor som den dagen besökte vårdcentralen var överviktiga och 10 procent av dessa var äckligt feta.

  Gillad av 1 person

 5. Högt intag av socker och andra kolhydrater är den största boven! och i kombination med mer och mer stillasittande blir det förödande även för barn som har normala gener för viktuppgång. Livsmedelsindustrin tillsätter olika sorters socker i snart sagt allting! Det är svårt att vara förälder med ont om tid i ett sk ”livspussel” då barnen vill ha det som ”alla andra” äter! Både mina barn och barnbarn är dock normalviktiga och har alltid varit. När jag som har ganska lätt för att gå upp i vikt (både fett o muskler) tränade stenhårt ca 14 timmar i veckan kunde jag äta vad jag ville! utan att bli fetare! Många andra substanser, tillsatser, mediciner mm kan som sagt också inverka.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s