Orban på Ukrainas svarta lista över landets fiender

Varje dag tar Ukrainakonflikten nya turer och förutom att Storbritannien skickar nya miljarder i finansiellt stöd till Ukraina och Zelensky känner sig kränkt av Rysslands jämförelse med Hitler, är det senaste utspelet från Ukraina att anklaga Ungerns premiärminister Viktor Orban som en av landets fiender.

Alexey Danilov, sekreterare för Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd (NSDC), sade under ett medieframträdande på måndagen i Kiev att Ungern informerades om den ryska attacken mot Ukraina i förväg och hoppades kunna ta en del av Ukrainas territorium för sig själv. I uttalandet som gjordes i går varnar man dessutom för att det kommer få konsekvenser för Ungern.

Danilov hänvisar troligen till Transkarpatien – en region i västra Ukraina med cirka 150.000 etniska ungerska invånare – som varit en tvistfråga mellan Tjeckoslovakien, Ungern och Sovjetunionen under 1900-talet.

Uttalandet kommer efter att Ungerns premiärminister Viktor Orban lades till i databasen Mirotvorets (”Peacemaker”), den ökända onlinedatabasen för svartlistade personer som anses vara den ukrainska statens fiender, av vilka några har mördats efter att ha blivit listade där. Webbplatsen stämplar Orban som ”en medbrottsling till ryska krigsförbrytare” och en ”anti-ukrainsk propagandist”.

Även om Ungern är medlem av både EU och NATO, har Orban vägrat att skicka vapen till Ukraina eller tillåta transitering av sådana försändelser genom sitt lands territorium eftersom man säger sig inte vilja ta parti för någon sida i kriget. Budapest har också motsatt sig ett olje- och gasembargo mot Moskva.

På måndagen rapporterade den tyska nyhetssajten ZDF att Ungern hade ”flyttat sig bort” från sitt veto i frågan och att EU:s oljesanktioner mot Ryssland var på väg. Den ungerska regeringens talesman Zoltan Kovacs förnekade dock rapporteringen och sa att Budapests inställning till olje- och gassanktioner förblir oförändrad.

Förutom att framföra anklagelser och uppenbara hot mot Ungern, sade Danilov också att Kiev inte har några planer på ytterligare en mobiliseringsomgång och att Ukraina inte tänker underteckna någon form av fredsavtal med Moskva, utan bara accepterar en rysk kapitulation.

Ingen fred i sikte med andra ord och frågan som uppkommer är om Ukrainas plan är att splittra EU och Nato?

https://www.rt.com/russia/554878-ukraine-hungary-danilov-warning/

4 reaktioner till “Orban på Ukrainas svarta lista över landets fiender

  1. Mr Z:as uttalande förvånar inte, men Orban har rätt. Sen skramlar tomma burkar mest. Z. är i nuläget beroende av omvärlden och så länge han har det stödet, så kan han gapa stort. Historien upprepar sig nog även i detta fall, då främst USA brukar av tradition överge de länder man varit inne i och ”supportat” i det dolda. Därefter brukar de hitta på en anledning till att invadera, när det går överstyr, men nu gör ju Ryssland det på sätt och vis åt dem …

    Gillad av 3 personer

  2. Det beroende av omvärlden som Ukraina har vill samtidigt stora delar av vår riksdag formalisera och förstärka, utan mandat från folket. Kommer sedan kriget avser staten tvinga folket offra sig och inte för våra fornstora dagar och kultur utan värdegrund.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s