Om kärnvapenangrepp mot västerländska huvudstäder blir reaktionen på retoriken som förs mot Ryssland har vi inget att sätta emot

Som en reaktion på att västerländska ledare ständigt använder hetsig retorik mot Ryssland, har det ryska statliga TV-bolaget Rossiya 1 tagit upp möjligheten av ryska kärnvapenangrepp mot västerländska huvudstäder i en videosimulering.

Den ryska ballistiska missilen av den nyligen introducerade nyaste typen ”Sarmat”, som skulle skjutas upp från den ryska enklaven Kaliningrad, kan nå Berlin på 106 sekunder, London på 202 sekunder och Paris på 200 sekunder. Det är uppenbart att i fallet med en sådan attack skulle det inte finnas några överlevande.

Väst har inte några medel att försvara sig med vid en sådan attack och såväl USA som dess NATO-allierade har för närvarande inga hypersoniska vapen i tjänst.

Storbritannien verkar leda krigshetsarna och Ryssland har särskilt reagerat på uttalanden från den brittiske försvarsministern Ben Wallace, som har förespråkat attacker mot rysk infrastruktur. Storbritannien fick ett särskilt omnämnande av Rossiya 1 för sin särskilt aggressiva krigspolitik.

I ett annat program presenterades scenariot med en attack med den ryska undervattensdrönaren Poseidon på de brittiska öarna – drönaren kan bära kärnstridsspetsar på upp till 100 megaton när den är laddad. Moderatorn förklarade att explosionen av denna termonukleära torped utanför den brittiska kusten skulle utlösa en gigantisk våg på upp till 500 meters höjd som också är bärare av extrema stråldoser. Om det sveper över de brittiska öarna kommer det att förvandla det som finns kvar av dem till en radioaktiv öken.

Storbritanniens utrikesminister Liz Truss verkar dock inte bry sig om faran med att kontinuerligt provocera. Förra veckan formulerade Truss det nya brittiska krigsmålet att helt pressa tillbaka ryska trupper från Ukraina, inklusive Krim, som röstade för att ansluta sig till Ryssland i en folkomröstning som anordnades av Moskva 2014.

Direktören för utrikesministeriets avdelning för icke-spridning och vapenkontroll, Vladimir Yermakov, är kritisk till Natos proxykrig mot Ryssland samt noterar att ledarna för USA, Frankrike och Storbritannien avviker alltmer från de principer som satts upp för att undvika konflikter mellan kärnvapenländer. Ledarna verkar ha förlorat sitt sunda förnuft enligt Yermakov.

-”När vi talar om faror som dyker upp under nuvarande förhållanden, skulle jag vilja notera att det skulle vara användbart för USA-ledda västländer som grips av en aldrig tidigare skådad russofobi, att förbli klart medvetna om att den oansvariga upptrappningen av deras antiryska handlingar är totalt oacceptabel. USA har övergett den strategiska dialogen med Ryssland om uppdatering av det strategiska fördraget om minskning och begränsning av offensiva vapen (New START). Vi utgick från det faktum att det skulle bidraga till att skapa förutsättningar för en konstruktiv dialog och så småningom, möjligen, att utarbeta specifika överenskommelser. Men amerikanerna avbröt denna interaktion under förevändning av utvecklingen runt Ukraina. Vi noterade detta.”

Som en påminnelse har USA placerat ut landbaserade medel- och kortdistansmissiler i Europa samt Asien-Stillahavsområdet för att ytterligare eskalera situationen och starta en kapprustning.

Det som sker i omvärlden är helt klart något att ta i beaktande och att Sverige i en så pass osäker tid hastar fram en Natoansöksan som garanterat kommer provocera ytterligare, är minst sagt oroväckande. När en majoritet av riksdagsledamöterna dessutom beslutar över våra huvuden att Sverige ska gå med i krigsorganisationen, är demokraturen ett faktum.

Har man ens gjort en konsekvensanalys? Oavsett Natomedlemskap kan ingen skydda oss från en missil som utplånar oss på mindre än två minuter – hur kan det vara värt att utsätta hela befolkningen för denna risk bara för att kunna klättra på karriärstegen?

#nejtillnato

Russian state television alludes to nuclear strikes against Western capitals

4 reaktioner till “Om kärnvapenangrepp mot västerländska huvudstäder blir reaktionen på retoriken som förs mot Ryssland har vi inget att sätta emot

  1. Aldrig tidigare har mänskligheten var så hotad som idag av USA och USAs uppenbara planer för världskontroll och diktatur.

    Gilla

  2. Jenny Piper, du en är väl importerad? Du verkar hata allt som Sverige står för och det som vi svenskar står för. Tycker att du omedelbart ska resa hem igen! Du har inget här att göra!

    Gilla

  3. Jag ser det såhär; när någon av dessa herrar trycker på knappen då har vi inte lång stund kvar här på jorden, men fram till dess behöver vi ju inte öka risken med ett Nato samarbete, ett tredje världskrig eller ett anfall där ex Ryssland tar Gotland. Vår alliansfrihet och neutralitet ser jag som en god grund att försvara och bygga vidare på, sen kan vi inte hjälpa att vi har stolpskott till politiker som inte kan se konsekvenserna av deras handlade under 20 års tid.

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s