EU fortsätter framstå som oeniga medan Putin får in sina rubel

För några dagar sedan gick EU ut och varnade europeiska köpare för att acceptera Kremls krav på att köpa gas för rubel, vilket enligt EU-kommissionens chefstalesman Eric Mamer skulle anses vara ett brott mot sanktionerna.

Denna varning verkar dock inte ha fått effekt för enligt den ungerska tjänstemannen Gergely Gulyas (premiärminister Viktor Orbans stabschef) som i dag intervjuades i offentlig radio, har flera europeiska ledare offentligt proklamerat att de inte kommer att köpa rysk gas i rubel som Rysslands president Vladimir Putin har krävt. Men ändock går 10 EU-länder tekniskt sett med på Putins plan. Enligt Gulyas anser inte dessa länders ledare att ”en bra europé” går med på detta.

Gulyas påpekade att Ungern har öppnat ett eurokonto hos Rysslands Gazprombank, som sedan omvandlar betalningar till rubel innan de överförs till leverantörer i Ryssland. Detta system gör det möjligt för europeiska köpare att följa Putins krav på att ”ovänliga länder” från slutet av mars byter till Rysslands nationella valuta för att köpa dess naturgas.

”-Det finns nio andra länder som använder samma betalningssystem, men eftersom idén om att vara en bra europé idag också innebär att ledarna i dessa länder inte är ärliga när de talar vare sig på den internationella arenan eller till sitt eget folk, kommer de andra nio länderna inte att säga att de gör samma sak. Det borde inte råda någon tvekan om att länder som importerar råvaror från Ryssland, använder exakt samma metod för att betala för rysk gas.”

Det är oklart vilka EU-länder Guylas syftade på. Den ryska energijätten Gazprom har redan stängt av försörjningen till Polen och Bulgarien efter att båda vägrat betala i rubel, men en Bloomberg-rapport förra veckan angav, liksom Gulyas, att 10 av blockets medlemsländer redan har upprättat konton hos Gazprombank och att fyra av dessa faktiskt har betalat för rysk gas med denna mekanism.

Det oeniga EU fortsätter visa upp en splittrad organisation där man inte respekterar beslut och rekommendationer som fattats internt. Kanske är det vi ser nu början till EU:s nedmontering – vore inte en dag för tidigt i sådant fall.

#followthemoney

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/sa-hanterar-eu-landerna-beroendet-av-rysk-gas

https://www.rt.com/business/554827-hungary-eu-gas-rubles/

5 reaktioner till “EU fortsätter framstå som oeniga medan Putin får in sina rubel

 1. Det finns länder som värdesätter sina medborgare, företag och möjligheten till att få samhället att fungera, att sen EU vill att alla medlemsstater ska förflyttas ett par hundra år tillbaka i tiden finns det inte en enda tidning som skriver om. För det är det som blir konsekvensen när EU slutar/hotar att köpa inte rysk olja men förhoppningsvis så blir det uppror när medborgarna i EU upptäcker att de förlorar sina arbeten, inte kan få någon energi/värme, inflationen stiger och de enda som förlorar är medborgarna och vinnarna är den klick av eliten som arbetar med och inom EU. Men det är väl denna väg politikerna vill att EU ska gå ”all makt till eliten” själv hoppas jag att hela skiten spricker fortare än någonsin.

  Gillad av 1 person

 2. Dom har helt enkelt inget val. Europa behöver energi, och det finns inga realistiska alternativ. Europas problem nu är att LNG kostar tre till fyra gångar så mycket, dessutom saknas terminaler att hantera gasen i Europa och tonnage för att skeppa den. Det kostar och tar tid att bygga. Olja tycks lättare, men där skall vi även komma ihåg att raffinaderier byggs för en viss slags råolja, och det är inte så enkelt att bara byta ut rysk råolja mot till exempel venezuelansk.
  Eftersom kostnaden på energi driver hela priskedjan på tillverkning av produkter och mat driver detta upp priser och inflation, och det skapar ett stigande mycket ofördelaktigt kostnadsläge för Europa i konkurrensen med Asien. Det i tur tvingar upp räntorna, som även det driver upp kostnaderna och kan destablisera hela samhället i Europa. USAs påtvingade sanktioner skapar ett mycket, inte bara ofördelaktigt, utan rent farlig situation för Europa. Asien samarbetar ju med Ryssland och får billig energi och därmed stora fördelar.
  Sedan växer motståndet i Europa på folklig nivå mot USA beroendet och det är handel och samarbete med Ryssland och Kina som både ökar och pressar på. Troligtvis kommer Europa att stegvis driva bort från USA beroendet och närma sig Kina och Asien, av nödvändighet för överlevnad. Det är fullt möjligt att USA kommer att använda det USA kontrollerade NATO för att föröka förhindra det.
  Samma sak gäller tillverkning och Kina. Varken USA eller Europa kan helt enkelt inte konkurrera med tillverkning i Kina. Kinas metoder är så välutvecklade att det inte går. Trump försökte flytta tillverkningen med tariffer, det var USA företagen som fick surt betala.

  Gilla

 3. Innan midsommar så har Ukrainarna slagit sönder den ryska armén,. Sedan kan alla som behöver rysk olja betala va de vill, eller strunta i att betala

  Gillad av 1 person

  1. Verkligheten är redan nu det motsatta, bara att USA propagandan genom svenska statsmedia inte talar om det för dig, och förbjuder dig att läsa RT så du inte skall få reda på vad som verkligen händer. Propagandan går på högsta volym och USA vill inte ha den störd av oväsentligheter som sanning och fakta. I praktiken har Ukrainas militär slutat fungera, Ukraina är redan avrustat och demilitariserat, den hålls på konstgjord andning av massiva vapenleveranser från USA och EU. Den nazistiska Azovbataljonen är i det närmaste avskaffad. Det som finns kvar är inlåst i Azovstal i Mariupol. 1945 var det Berlin, och sista dagarna i Bunkern, idag heter staden Mariupol och bunkern heter Azovstal. Glöm inte Ryssland målsättning, att avskaffa hotet från NATO, skydda etniska ryssar från USAs förintelseoperationer, precis som Ryssland in gång gjorde 1945, fast då hette grupperna något annat.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s