Ryssland är numera världens mest sanktionerade land som gått om Iran efter västländernas sanktioner

När media som tidigare drivit samma hårdnackade linje som övrig media i väst vad gäller Ukrainakonflikten – det vill säga ensidigt rapporterar till Ukrainas fördel utan att visa den andra sidan av myntet – plötsligt gör en gir och lägger upp en videointervju med Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov som får lägga fram sin syn på saken, blir man lite förvånad. Dylika artiklar har bara kunnat läsas på hårdcensurerade RT hittills.

Nyligen var det CNN som lade ut en kontroversiell artikel där man noterat Zelenskys propaganda och denna gång är det Al Arabiya som låter ansvariga komma till tals. Är det en öppning för en mer nyanserad nyhetsrapportering framöver? Man kan alltid hoppas, men det lär oavsett inte påverka svensk mediarapportering som hade kunnat få pris för hur man indoktrinerar befolkningen att tycka ”rätt”.

Nedan utdrag från intervjun:

-”Västvärlden har alltid varit ”Rysslandsfobisk”. Sanktioner har funnits med oss i decennier, vi levde aldrig en dag i Sovjetunionens eller Ryska federationens historia när det inte fanns några sanktioner. Så att tro att denna senaste upprördhet och vågen av sanktioner, som så småningom visade västvärldens verkliga ansikte, kommer leda till att Ryssland ber om benådning är naivt och de vet naturligtvis ingenting om Rysslands utrikespolitik eller hur de ska hantera Ryssland.

Väst är inte särskilt smarta och de kan verkligen inte historien. Efter att Sovjetunionen försvann, försvann också yrket som sovjetologer eller russologer. Västvärlden och USA trodde att Ryssland ”försvann” efter Sovjetunionens fall och att de låg i USA:s ”ficka”, men så var inte fallet.

Väst stödde ”blint” Kievs regim som är emot Ryssland och detta är fortfarande syftet med våra västerländska vänner.

Vi kan inte förlita oss på västvärlden i någonting, särskilt när det gäller liv, ekonomi, teknologi, mat som dagliga krav, med vår strategiska nation.

Om västvärlden erkänner att de har misstagit sig och gjort fel om deras agerande mot Ryssland, då finns det en chans att återupptaga förbindelserna på vägen.

Ryssland har för närvarande arbetat på att förbli ”självförsörjande” inom nyckelsektorer för att skydda landet och dess ekonomi.

Det faktum att amerikanerna och de andra åker runt i hela världen och hotar människor, säger åt dem att gå med i sanktioner, att rösta mot Ryssland… Jag tycker att det inte är värdigt för något land med självrespekt.

Vilken typ av demokratier är de om de inte bryr sig ett dugg om demokrati och internationella relationer? Bara att de måste lyda oss. De är inte ens autokrater, de är diktatorer och de hotar med straff till folket, till de länder som inte skulle ansluta sig till deras politik. Det är en skam och det är en skam för den västerländska civilisationen om den tar formen av en sådan handling.

I januari i år drev Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy sin Rysslandsfobiska politik när han sade att ”ingen kommer att ändra politiken för det ryska språket och media” samt att ”ingen kommer att åtala de nynazistiska bataljonerna som stöds av staten och öppet bär hakkors samt symbolerna för Waffen SS-divisionen.”

Den polske premiärministern Mateusz Morawiecki sade att Polen skulle välkomna att USA:s kärnvapen flyttas från Tyskland till polskt territorium. Vi har aldrig spelat med så farliga saker. Vi borde alla insistera på uttalandena från P5 [Permanenta fem länder i säkerhetsrådet], så att det aldrig någonsin ska kunna bli ett kärnvapenkrig. Men för att försäkra sig om att så är fallet, måste västvärlden disciplinera talare som våra ukrainska och polska kollegor, som inte ser någon fara med att leka med sådana mycket, mycket riskabla ord.

Lavrovs tidigare uttalande om att utifall USA och dess allierade fortsätter att beväpna Ukraina bör risken för att kriget eskalerar till en kärnvapenkonflikt inte underskattas, är enligt Lavrov tagen ur sitt sammanhang och att han menade att säga att Ryssland har varit förkämpar för att skapa ett skydd mot alla kärnvapenländer som är nära att starta ett kärnvapenkrig. -”Det kom inte fram. Vi vet hur oanständiga de som sätter tonen för den västerländska mediepolitiken är, så vi är vana vid det.”

Vidare pratar Lavrov om Natos roll i konflikten och hur man trots protester hela tiden flyttat sina positioner närmare ryskt territorium samt hur det ryska fredsförslaget förkastats. Vill väst ha fred måste man sluta skicka vapen.

Länk till hela intervjun finns i artikeln och som vanligt ska man inte ta någon av sidornas utsagor som 100% sanning, men det är ändå intressant att ta del av för att förstå att allt inte är svart eller vitt som vi ska förmås att tro.

https://english.alarabiya.net/News/world/2022/04/29/Russia-FM-Lavrov-reacts-to-sanctions-West-has-always-been-Russia-phobic-

En reaktion till “Ryssland är numera världens mest sanktionerade land som gått om Iran efter västländernas sanktioner

  1. Såg senaste ”bidraget” från USA 33miljarder dollar, 300miljarder sek ungefär 4x Ukrainas försvarskostnader på ett år sades räcka max ett halvår….. det trista är att rörande kriget i Irak… där det inte fanns ett spår av WMD har man i Ukraina hittat sådant…. 30+ ställen…. bl.a. Mariupol sägs det…..

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s