Slumpen eller riktad attack?

Efter Swedbanks bankstrul är det nu Nordeas tur och flera kunder har rapporterat att kontosaldot plötsligt hamnat på minus. Såväl Swedbank som Nordea skyller på ett tekniskt fel, men är det en slump att två storbanker drabbas av samma problem samma dag?

En Facebookvän skriver att en källa på Swedbank uppger att detta kom utifrån, att man misstänker en möjlig rysk hackerattack samt att det saknas pengar i systemet. Med tanke på att ryssarna varnat för repressalier efter Sveriges pro-nato utspel den senaste tiden är det inte alls omöjligt, men det är inget som är verifierat.

Bildkälla: Aftonbladet

4 reaktioner till “Slumpen eller riktad attack?

 1. Vi har ingen aning, illvilja och nja…. lika gärna kan det vara ”samordningsfördelar”
  de har vågat lägga sina ägg i samma korg någon stans i ett så kallat moln, typ.
  När det nya sjösätts kommer inkörningsproblemen.

  Gillad av 2 personer

 2. Kommer vi så lindrigt undan, om det är ryssen, har vi tur. Kanske folk kan lära sig att ha lite kontanter i ”madrassen”, eller var man nu väljer att stoppa dem. Knappast osäkrare än banken!

  Gillad av 1 person

 3. Det är varken slumpen eller ryssen. Alla banker använder i stort sett samma system som driver banksystemet, och delar av det går tillbaka till 60-talet, och är ett lapptäcke av fixande. Dessutom är alla banksystemen sammankopplade, annars skulle det ju inte gå att betala räkningar om leverantören har en annan bank. Den gamla generationens IT ingenjörer är nu i stort sett alla pensionerade, jag är en av dem, och neofyterna som kommit stället saknar både utbildning och erfarenhet. Sedan utses inte längre personal på kompetens och erfarenhet i Sverige vilket var fallet förr, det skall vara inkvotering av utlänningar, av kvinnor, eller av män, beroende på ideologi och åsikter. Vad som händer är bara sviterna efter Sverige teknologiska förfall, och det kommer att bli värre, men ingen kommer att tala om sanningen för er. Ett annat problem är statens konstanta stenhårda krav på övervakning. Ingen skall kunna göra någonting ekonomiskt utan att Storebror skall kunna se vad som pågår.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s