Det hade varit bättre att stå upp för de som vill kasta slöjan istället för att stödja en nedvärderande kvinnosyn

Noterar att icke-muslimer från 25 länder runt om i världen den här månaden deltagit i två Ramadanutmaningar för att visa solidaritet med muslimer mot den växande islamofobin samt för att förbättra religiös tolerans och förståelse – Fast For Unity och 30-Day Ramadan Hijab Challenge, som båda organiseras av World Hijab Day Organization som arbetar mot diskriminering av muslimer.

Utmaningen som rör fastan innebär att icke-muslimer fastar i en, två eller tio dagar – alternativt samtliga 30 dagar och därigenom genomgår en spirituell resa med självreflektion, självdisciplin samt tar ställning mot islamofobi.

Hijabutmaningen, även känd som #Hijab30, lanserades 2014 och bjuder in kvinnor från alla etniska bakgrunder att bära hijab i 30 dagar för att ta ställning mot diskriminering av hijabis samt respektera individuella val.

Det låter förvisso nobelt, men när så många som valt att kasta slöjan för att leva som fria individer inte respekteras för sina val – varken av män eller kvinnor i sin omgivning samt vi har så många kvinnor och flickor i världen som bara kan drömma om att få känna vinden blåsa genom håret eftersom de blivit påtvingade att täcka sig, så blir det väldigt motsägelsefullt att prata om ”respekt för individuella val”.

Att som icke-muslim frivilligt bära hijab i en månad tycker jag inte är att ta ställning mot diskriminering och för fria val – snarare bekräftar man att kvinnor i vissa kulturer måste underkasta sig en samhällsordning där männen har makten, medan det täcka könet har lägst rang utan möjlighet att själva påverka sina livsval.

Det hade varit mer befogat att ge alla förtryckta kvinnor som inte får välja själva en röst genom att öppet ta avstånd från de religiösa och kulturella dogmer som styr så många flickor och kvinnor i världen, men det ger så klart inte lika mycket cred.

Att religiös tolerans är en bristvara hos många nysvenskar i Sverige har vi för övrigt blivit varse om den senaste tiden, så det är nog inte hos oss icke-muslimer grundproblemet ligger.

https://www.arabnews.com/node/2072921/world

7 reaktioner till “Det hade varit bättre att stå upp för de som vill kasta slöjan istället för att stödja en nedvärderande kvinnosyn

 1. Fullkomlig hjärntvätt och ett ställningstagande för förtryck av kvinnor och flickor samt även för ett odemokratiskt samhälle där vidskepelse (religion) ska bestämma över samhället. Ett enormt steg tillbaka till medeltida värderingar.

  Gillad av 1 person

 2. Varför all denna godtyckliga omdefiniering av ord?

  Fasta innebär konkret att man inte äter något under en period – alls. Enbart vatten, möjligen osötat te. 30 dagar korrekt fasta innebär direkt livsfara.

  Att inte äta/dricka något under dygnets ljusa timmar, för att sedan ‘kompensera’ [frossa] under de mörka timmarna, är inte heller utan hälsofara. Då även för omgivningen …

  Att opponera sig mot förtryck har aldrig varit ”islamofobi”! (Ej medicinskt begrepp, utan är ett vänsterblivet hittepå, som så mycket annat …)

  Gillad av 1 person

 3. För omgivningens skull OCH ffa för barnens skull vore det dock önskvärt med slöja på en del kärringar som till exempel Annie skräcködlan Lööf. Har hört att det finns föräldrar som uppfostrar sina barn med att ”om ni inte är snälla så kommer Annie Lööf och tar er”. Man skall inte håna en människas sätt och utseende men av respekt för omgivningen borde fanskapet kläs i burka.
  ”om ni inte är snälla….” lol

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s