Propagandan flödar fritt

Läste i går i Aftenposten att en politiker i Norge ville att folkparaden på landets nationaldag den 17 maj även skulle vara en manifestation till stöd för Ukraina. Det blev dock ett nej eftersom det är Norges nationaldag som ska uppmärksammas och man tillåter inga politiska manifestationer, vilket många norrmän tyckte var bra eftersom det är den norska flaggan som ska stå i fokus denna dag. Bra att sunt förnuft inte är helt utrotat.

Noterar nu att man i Danmark däremot gärna blandar in andra länders konflikter i sitt nationella firande. Den 4 maj firar man Befrielsedagen i Danmark, då landet blev fritt igen efter ockupationen under andra världskriget som påbörjades den 9 april 1940 samt avslutades fem år senare den 4 maj 1945, bland annat genom att tända stearinljus i fönstren som en symbol för att danskarna åter kunde andas fritt och rulla upp mörkläggningsgardinerna.

På årets Befrielsedag har de två danska tidningarna Jyllands-Posten och Politiken dock arrangerat ett politiskt statement genom att låta Ukraines president från en hemlig plats i Kiev tala till det danska folket via storbildsskärm i Köpenhamn och Århus under parollen ”Ett ljus i mörkret”.

Enligt chefredaktörerna ska det ses som ett privilegium att få vara en del av detta arrangemang som ska understryka att Danmark och Ukraina står enade för frihet och demokrati.

Så fint, om det ändå vore sant att Zelenskyj är en symbol för demokrati och frihet. Personligen tycker jag detta tilltag är ren politisk propaganda som inte borde tillåtas ta plats på en så viktig nationell högtid, men Mette Fredriksen har likt så många andra europeiska ledare i allians med media omfamnat hela narrativet, vars budskap pumpas ut till befolkningen veckans alla dagar i syfte att styra dem i rätt riktning så det blir nog inga protester.

Kanske planerar den svenska regeringen något liknande den 1 maj – Socialdemokratiska flaggor uppblandat med ukrainska samt banderoller med texter som ”död åt Putin” och ”vi står enade med Ukraina” i demonstrationstågen? Dessutom borde man planera för att Zelenskyj ska tala till svenska folket på nationaldagen den 6 juni – Aftonbladet Expressen och DN kan säkert slå sina påsar ihop. Det skulle mycket väl kunna hända och inget förvånar mig längre i den här delen av världen.

#propaganda

Bildkälla: Jyllands-Posten

En reaktion till “Propagandan flödar fritt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s