Västländerna visar en selektiv respekt för självbestämmande

Enligt massmedias narrativ är Ryssland dåligt, det finns ingen ursäkt för att attackera Ukraina och argumentet att det var ett strategiskt krav att stoppa Natos intrång är bara propaganda.

Den logik man påstår sig stå bakom gäller dock aldrig när västländer själva uppfattar rivaliserande stater som inkräktar på deras egna ytterområden, vilket den politiska analytikern Timur Fomenko sammanfattar på ett bra sätt i och med sitt exempel på hur amerikanska och australiensiska politiker reagerat på det nu undertecknade ”bilaterala säkerhetsavtalet” mellan Kina och Salomonöarna (en liten ögrupp inte långt från Papua Nya Guinea).

Affären bekräftades den här veckan, trots att Australien och USA genom mängder av officiella besök har försökt stoppa samarbetet. Detta har kombinerats med en mediarapportering som utan vederbörliga bevis hävdar att Kina kommer att bygga en flottbas på öarna och därför utgör ett direkt militärt hot mot Australien.

Fomenko konstaterar att det verkar konstigt att samma länder som sagt att Ukraina har rätt att ”välja” sina allierade, eller med andra ord agera självbestämmande, inte verkar tillämpa den logiken på länder som väljer att luta sig mot stater som de själva uppfattar som rivaliserande och det finns massor av historiska exempel att backa upp det med.

Konsensus är, oavsett om det uttrycks i måttliga eller explicita termer, att mer måste göras för att ”ta bort” Kinas inflytande från Salomonöarna, med antagandet att endast USA och dess allierade agerar i statens och människors verkliga intressen. Det är som om det inte finns någon som helst förståelse för varför Salomonöarna kanske inte går med på att vara under Australiens och USA:s herravälde och varför de uppenbarligen kommer att föredra en strategi för att maximera politiskt utrymme samt möjligheter för sig själva, snarare än att tvingas att uteslutande välja en sida. Detta är ett bevis på det elitistiska tankesätt som dominerar dessa länder.

Västmakternas ouppriktiga oro för Ukraina och deras hyckleri i att tro att endast de själva har rätt till ”inflytandesfärer” och att de måste ha en oändlig rätt att omringa rivaliserande länder utan någon rätt till genmäle, är ett återkommande fenomen som man hade önskat att fler människor genomskådade.

Rysslands berättelse om hotet som härrör från Ukraina stämplas som ”propaganda”, men Kina som gör en överenskommelse med en liten önation anses på något sätt vara ett överhängande och eskalerande hot mot Australien. Det är på tiden att vi börjar ifrågasätta den bild vi får.

#hyckleri

https://www.rt.com/news/554346-australia-us-solomon-islands-china/

3 reaktioner till “Västländerna visar en selektiv respekt för självbestämmande

    1. Den här boken tillsammans med ‘Svenska koncentrationsläger i tredje rikets skugga” borde vara obligatorisk läsning i grundskolan. Det är dock inget som socialisterna uppskattar …

      Gillad av 1 person

  1. Det finns ingen ursäkt för att attackera Ukraina, håller med, anledningen, inte ursäkten, var att stoppa en etnisk rensning och ett massmord på ryssar i Ukraina. Nazisterna i det forna Tredje Riket hade ett brinnande hat mot den judiska folkgruppen, nazisterna i Ukraina har samma brinnande hat, men mot ryssar. Det är därför som får betalt av USA för att utrota dom. ”Natos intrång” NATO är ju som bekant USA, så hur var det med Jugoslavien Bosnien, Syrien, Libanon, Afghanistan, Irak, Kazakstan, Myanmar, Hong Kong, Xinjiang, Tibet, bara för att nämna ett par av de omkring 250 nationer som angripits efter WW2 av USA-NATO. 1945 satt Ryssland inte och tittade på medan ett folk förintades i Tyskland, inte heller 2022 sitter dom och tittar på med deras eget folk förintas i Ukraina. Tragiskt, men så är det. Det verkliga problemet är idag USA och dess oligark-styre. Dom har sedan WW2 försökt erövra värden, Korea, Vietnam, Afghanistan, med flera. Nu genom att expandera NATO, en aggressiv krigsförberedelse av historiska mått aldrig tidigare skådats. USA laddar idag upp militärt bara 16 mil från en av Rysslands största städer. St Petersburg. Förbereder USA en blomstershow kanske, men med kännedom om deras historia tror jag inte på det.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s