Tidigare Nato-analytiker som hjälpt Ukraina att bygga upp sim armé ger helt annan bild av kriget

En annan sida av kriget i Ukraina presenteras av den pensionerade schweiziske översten och tillika Nato-analytikern Jacques Baud, som i flera år hjälpte Ukraina att bygga sin armé. I en lång artikel målar han upp en helt annan bild än vad som skildras i västerländska medier.

Baud arbetade som arméanalytiker för NATO 2014, när hans team upptäckte att rebellernas vapen inte levererades av Ryssland, utan av rysktalande avhoppare från de ukrainska väpnade styrkorna. De så kallade ryskstödda separatisterna i Donbass har enligt Baud aldrig på något sätt stöttats av Ryssland under de senaste åtta åren.

Efter Maidan-kuppen 2014 attackerades civila hos den rysktalande delen av befolkningen av ukrainska soldater. I städer som Odessa, Mariupol, Luhansk samt Donetsk utfördes massakrer mot civila och sedan dess har ett inbördeskrig rasat i landet.

Många människor lämnade samtidigt och Baud var därefter tvungen att hjälpa till att återuppbygga bilden av den ukrainska armén, vilket visade sig vara en lång och mödosam process. Under tiden växte extremistiska paramilitära miliser, inklusive Azovbataljonen, fram.

Enligt Baud bestod bestod 40% av den ukrainska armén av dessa miliser år 2020 och medlemmarna beskrivs som grymma fanatiker. De finansierades, tränades och beväpnades av USA, Storbritannien, Kanada och Frankrike.

Baud påpekade vidare att president Zelensky förra året meddelade att han hade för avsikt att ta Krim och han skickade sina trupper söderut för att slutföra uppgiften. I februari började den ukrainska armén bomba Donbass i stor skala. Den 17 februari meddelade USA:s president Biden att Ryssland skulle attackera Ukraina inom några dagar. Hur visste han detta?

Sedan den 16 februari har civilbefolkningen i Donbass blivit massivt bombad av den ukrainska armén, medan EU, media, Nato och västerländska regeringar varit tysta. Det verkar som att EU och västländerna medvetet undvikit att säga något om massakern i Donbass eftersom de visste att det skulle provocera fram ett ryskt svar.

Baud påpekade också att i januari tillfångatogs sabotörer med västerländsk utrustning i Donbass som talade polska. Deras syfte var att orsaka incidenter med kemiska ämnen i Gorlovka. Enligt Baud visste Joe Biden att massbombningen och sabotagehandlingarna skulle leda till en rysk invasion.

Baud menar att det finns tre skäl till detta krig: Natos expansion, västvärldens vägran att genomföra Minskavtalen och de storskaliga attackerna mot civilbefolkningen i Donbass under de senaste åtta åren.

Ukraina har ett rykte om sig att vara en av världens mest aktiva leverantörer av illegala handeldvapen. Stora mängder vapen skeppas för närvarande till Ukraina av väst, men dessa kan komma att åter dyka upp i sina ursprungsländer på grund av vapensmuggling eftersom en enorm mängd handeldvapen, pansarvärnsvapen samt handhållna luftvärnssystem får plats i en bils bagageutrymme och lätt kan smugglas över gränserna. Det blir således en potentiell fara för EU och kriminella gäng i Sverige, Nederländerna samt Tyskland har säkert redan kännedom om detta.

Enligt militäranalytikern Larry Johnson har fransk polis rapporterat att handeldvapen och ytluftsmissiler redan har tagit sig via svarta marknader från Ukraina till Frankrike. Pentagons pressekreterare John Kirby har dessutom konstaterat att det amerikanska försvarsdepartementet inte har en aning om vem som tar emot vapnen som skickas.

#followthemoney

https://freewestmedia.com/2022/04/22/ex-nato-analyst-paints-a-completely-different-picture-of-ukraine-war/

5 reaktioner till “Tidigare Nato-analytiker som hjälpt Ukraina att bygga upp sim armé ger helt annan bild av kriget

 1. Känns ju inte säkert om dessa vapen får nya aktörer ex islamister som får för sig att spränga Tingstadstunneln vid fyra-fem en fredagseftermiddagen eller hellre lägger ett skott i tunnelbana systemet i Stockholm vid rusningstid. Bara hoppas att Magdalena har tänkt tanken att de kan slå tillbaka i olika former, men den konsekvensanalysen kan jag nästan lova att de inte har gjort.

  Gillad av 2 personer

 2. Jaa om det inte fanns minsta kunskap om biovapen i Ukraina, ja i våra MSM alltså och sedan visade det sig att det fanns 25 stödda/finansierade av USA är det väl inte så svårt att anta att andra saker som sägs inte helt till 100% stämmer och dessutom torde det vara till nackdel för väst om det framkommer mer info….
  Från Din post: ”Stora mängder vapen skeppas för närvarande till Ukraina av väst, men dessa ……. i Sverige, Nederländerna samt Tyskland har säkert redan kännedom om detta.”
  Min överslagsberäkning av värdet på de vapen et. al. som på två månader skickats till Ukraina incl från Sverige är ungefär som årsbudgeten för det svenska försvaret varav USA stör för lejonparten….. det rör sig om stora militära insatser…..
  från ena sidan ”21 200 sårade, döda och tillfångatagna.” rimligtvis lika stora förluster på andra sidan….. kriget i Irak 500.000 drygt döda….. MEN man trodde ju att där fanns WMD osv så väst har ju stöttat krig förr…. och i Irak utan ”välsignelse” från FN precis som här….. har vi ”oflyt” kommer detta krig att kunna pågå ett tag också…..

  Gillad av 1 person

 3. Det här ser alltmer ut som USAs standardutförande för att skapa färgrevolutioner, nu i Sverige. Skapa oroligheter, använd det som bas för att etablera USA-vänliga marionettregimer, denna gång ser det ut som USA riktar in sig på Europa för att stoppa Europa att närma sig Kina och Asien. Polisen har ju redan konstaterat att upploppen nyligen inte hade sin grund alls i koranbränningarna, utan dom var organiserade från ett främmande land via sociala media. Vad vi tycks uppleva i Sverige just nu ser identiskt ut vad som hände i Hong Kong, Xinjiang, Tibet, Kazakstan, Myanmar, Syrien, Libyen med flera platser. I mitt tycke en bearbetning av beslutsfattarna i Sverige för att få dom att gå med i NATO. Skulle dagens Sverige tillåta Hitler att hålla ett propaganda tal i riksdagen. Det är precis vad man just gjort, men det var Zelensky som levererade det. En mycket otäck utveckling.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s