Italien först i Europa med samhällskreditsystem

Det sociala kreditsystemet som härstammar från Kina kommer till EU i höst i och med att unionen nu antagit kontrollsystemet. Den italienska staden Bologna blir först ut i Europa och den första modellen är en app som kallas ”Smart Citizen Wallet”. Den fungerar ungefär som ett socialt kreditsystem för läroböcker och kommer till en början att vara frivillig.

Anständiga medborgare som går med på att vaccineras regelbundet, sortera avfall, använda kollektivtrafik och inte får administrativa böter kommer att samla ”poäng”. Belöningar kan sedan bytas ut mot poäng.

För första gången i det moderna Europa kommer således medborgarna att delas in i vissa grupper: den goda, anständiga medborgaren respektive den dåliga, oansvariga medborgaren.

Frågorna som följer är uppenbara: Kommer de som inte följer kriterierna för den dominerande ideologin eller vad som anses dygdigt av vissa politiker först att straffas genom att berövas förmåner innan de marginaliseras? Vad kommer det att bli av de som vägrar att följa direktiven och som insisterar på att utöva sin oförytterliga rätt till fri vilja? Hur frivilligt kommer systemet att vara om några år?

Även i Österrike tar man ett avgörande steg mot den österrikiska ”smarta medborgaren” i och med ”ID Österrike” som kommer att ersätta medborgarens ID-kort samt mobiltelefonsignatur.

I bakgrunden genomförs dessutom det stora projektet i stor skala. ”European Digital Identity Wallet” som är ett projekt av EU-kommissionen och Ursula von der Leyen kommer snart att rullas ut. Även om det inte är ett öppet socialt kreditsystem som i Bologna, är det ändå ett tydligt steg i samma riktning.

Genom att lägga till en liten ”funktion” i appen blir det möjligt att sortera medborgarna efter myndigheter. Under en tid kommer körkorten att digitaliseras medan det analoga ID-kortet fortfarande accepteras, men i längden kommer det innebära antingen ett smartphone-ID eller inget körkort.

Enligt Thales Group som arbetar med utvecklingen av den europeiska ID-plånboken, vill EU-kommissionen att alla EU-medborgare ska erbjudas en sådan app till hösten 2023.

Skrämmande utveckling och vi är med våra beslutsfattares goda minne på väg mot ett fullfjädrat kontrollsystem med stormsteg utan att gemene man förstår vad det innebär.

#swexit

Italian city first to introduce social credit system in autumn

7 reaktioner till “Italien först i Europa med samhällskreditsystem

 1. Undrar om inte folk redan är tillvanda genom alla utdelade förmånskort.
  Har ett på ICA och ett på COOP, om jag beter mig rätt och handlar där får jag förmåner, rabatt.
  Det är väl också bra med negativ ”bonus” t.ex om jag har för stora koldioxidutsläpp, jag har inget att frukta då jag är skötsamheten själv😏
  De som gasar för mycket får bita i det sura äpplet då bensinpumpen spottar ut kortet.
  Obs ironi.

  Finns en tragikomisk kortfilm på Netflix som väl tangerar detta med sociala poäng/likes.
  Huvudpersonen skall resa till väninnas bröllop, hon dabbar sig och får allt färre likes på Facebook detta renderar henne avdrag, förvägras köpa flygbiljett, hyra bil….elände utan slut.
  En tragisk handling som pekar på det som komma skall.

  Mins dock inte filmens titel!

  Gillad av 1 person

 2. Iden kom från Kina, men har mycket grovt förvanskat i propagandan. Sverige har redan ett samhällskreditsystem och har haft det länge. Det består av flera delar, belastningsregistret för brott och domar, Socialmyndigheterna har register, sedan finns kredit institut. Hälsomyndigheten för register över din hälsa och vaccineringar. När du skall ta ett lån eller nytt jobb kollar man dessa register. USA för dessutom massa åsiktsregister som gör att folk nekas att köpa biljetter och resa. Umgås du i ”fel” sällskap kan USA svartlista dig, och till och med konfiskera dina besparingar.
  Kina hade inget av detta. Det fanns inga kreditinstitut, inget nationellt brottsregister och inget hälsoregister. Folk gjorde bara affärer med någon dom hade förtroende för. Guanxi. Så fick någon snilleblixten att man skulle införa ett frivilligt meritsystem. Kredit betyder ju att en person är betrodd, skötsam och går att lita på. Så började man experimentera, och längre har det inte kommit i Kina. Orsaken är att folk högaktningsfull struntar i alltihopa. Frågar man någon vet dom antingen inte vad det är eller bara skrattar. Själv har jag aldrig kommit kontakt med det.
  Ett problem är att det till del kolliderar med Kinas stränga och rent drakoniska privatlagar. Folk tror mig inte när jag berättar att i Sverige kan man söka folks hemadress, inkomst. telefon, osv på webben. I Kina, bara att försöka ta reda på saker kan ge tre års fängelse, som så enkla saker att om grannen är gifta eller inte.
  Problemet i Sverige och Europa är att det finns inga lagar eller annat som skyddar individen mot missbruk från myndigheter och regimer. Kina har mycket starkt skydd, men i länder som Sverige eller Europa är det fritt fram för missbruk, massövervakning och kontroll av den enskilde, vilket redan pågår i länder som Sverige.

  Gilla

  1. Hej Karl W!

   Propaganda är alltid propaganda, detta är det första någon slår ner på om det inte stämmer överens med den ideologin som man själv tycker. Du har delvis rätt med våra system, problemet är att de inte samkörs. Hade det samkörts så hade vi kunnat hitta de som har flera identiteter, fuskar inom alla tänkbara bidrag, hälsovårdsmyndigheten är den myndighet som kontrollerar att livsmedelsindustrin gör rätt och följer de lagar som finns i Sverige, du menar sjukvården och där har du rätt, Socialen har sina system som de inte delar med andra enheter osv, inom svensk lag så får de inte samköra de olika registerna mot varandra. Allt för att kunna dölja nysvenskarnas bidragssystem och utnyttjande av olika bidrag som i praktiken bara gynnar nysvenskar och invandrare.

   Men om detta får man inte prata om för då är man rasist eller islamofob och riskerar dagsböter eller fängelse, allt för att tysta kritikerna till vårt system som bygger på bidrag och skatter, det är säkert bättre i Kina. För hos oss känns det som att spiralen går neråt och ingen verkar förstå att det går fortare att riva ner än att bygga upp.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s