Ohållbar situation för europeiska bönder – livsmedelsförsörjningen hotad för första gången i modern tid och matbristen förväntas bli värre än under andra världskriget

Allt fler tror att konflikten i Ukraina kan bli dödsstöten för den globala livsmedelssäkerheten eftersom det krigshärjade Ukraina och sanktionerade Ryssland, förutom att vara stora exportörer av vete, majs och konstgödsel, också var stora leverantörer av djurfoder globalt. Europas importberoende foderlager har nyligen minskat snabbt och kommer sannolikt snart att ta slut.

Västerländska ledare har utfärdat varningar om kommande matbrist, men har inte erbjudit några lösningar. Redan i höst förväntas de katastrofala effekterna bli tydliga på grund av en kraftig minskning av spannmålsproduktionen. Dessutom har kött- och mjölkproducenter fått se stora delar av sina verksamheter avvecklas långt innan dess.

Nyhetsbyrån Reuters intervjuade nyligen den italienske bonden Carlo Vittorio Ferrari, som driver en gård med sin bror nära staden Cremona i norra Italien. Bland annat har de cirka två tusen grisar som det nu börjar bli ohållbart dyrt att föda upp. Han fruktar att deras fjärde generationens familjeföretag kommer att gå förlorat. Liknande larmrapporter hörs även från svenska bönder.

Michele Liverini, vice vd för den italienska foderproducenten Mangimi Liverini SPA, menar att kombinationen av alla negativa faktorer och nu senast kriget i Ukraina har skapat en ”perfekt storm”. Liverini slår också larm om att deras utbud av djurfoder snart tar slut.

I de italienska hamnarna dit fartyg från Ryssland och Ukraina tidigare anlände varje vecka finns det nu bara motsvarande 25 dagars konsumtion kvar enligt den stora foderproducenten.

Samtidigt dödas miljontals kycklingar i Europa och runt om i världen. Inte för att det saknas mat, utan för att stoppa ett påstått utbrott av fågelinfluensa. I Storbritannien har det inte varit möjligt att köpa ägg från frigående höns sedan 19 mars eftersom dessa är förbjudna. Det ser likadant ut i många andra länder, men etablissemanget har ignorerat det som sker.

Europeiska bönder är under stor press och många ser den nuvarande situationen, som också snabbt försämras, så ohållbar att de inte tror att de kan fortsätta att producera mat länge.

Italien har den fjärde största boskapsbesättningen i Europeiska unionen med cirka 22,5 miljoner djur och Spanien har den största med cirka 58,8 miljoner. Detta enligt EU:s statistik för 2021 som inkluderar grisar, kor, får och getter.

Media har undvikit att rapporterat om det svalare vädret med köldknäppar och kortare växtsäsonger i många viktiga odlingsområden, vilket sedan åtminstone 2018 gradvis har minskat den globala livsmedelsproduktionen. Till detta ska läggas de förödande Coronarestriktionerna, som sedan mars 2020 har förstört den globala leveranskedjan och allvarligt skadat jordbruket på otaliga sätt.

Bönder runt om i världen tvingades 2020-2021 lämna miljontals ton grönsaker och annat på fälten för att ruttna, eftersom den nödvändiga arbetskraften inte kunde eller fick skörda skördar. Miljontals liter mjölk fick hällas ut när den inte kunde bearbetas i tid och miljontals ägg slängdes när fabrikerna som tillverkar äggkartonger tvingades lägga ner. Värst av allt var nog de miljontals djur som måste avlivas och begravas, när slakterier tvingades stänga och inte kunde bearbeta djuren. Bönderna kunde inte heller fortsätta att utfodra sina boskap, eftersom de hade blivit för många och dessutom för gamla för den krävda köttkvaliteten. Det märktes inte så mycket då, men allt från besättningar och mataffärer till tillverkning av frys- och konserver började ta slut. Mat för hundratals miljoner människor finns inte längre när det behövs.

Enskilda länder som vill underlätta för sina bönder stoppas av EU. Italien har till exempel bett Bryssel att upphäva EU:s regler som begränsar statligt stöd till jordbruket, men avvisades bestämt. Många länders regeringar hindrar också bönder från att kunna anpassa sin produktion så att livsmedelssäkerhet kan säkerställas. Bönder i Nordamerika som vill att deras spannmål ska vara mat och inte biobränslen för etanol hindras av Biden-administrationen och bönder i Europa som vill återaktivera mark som avsatts med olika EU-subventioner förhindras också. Bönder tvingas avsätta en viss andel av sin jordbruksmark, eftersom skatter, avgifter och olika styrande EU-subventioner annars gör ytterligare verksamhet ekonomiskt ohållbar.

Tysklands jordbruksminister, Cem Özdemir, bekräftade i mars att EU:s antijordbruksreformer skulle fortsätta att gälla i Tyskland trots att tyska bönder inte längre kan få tillräckligt med frön för sådd, gödningsmedel och djurfoder. Detta gjorde tyska bönder upprörda. En av dessa, Christian Lohmeyer, påpekade indignerat i en video att ”mitt i en katastrof som denna, grön ekofanatism – ekologisk galenskap sätts framför mänskligt liv”.

Spanien har vidtagit åtgärder för att möjliggöra akuta inköp av majs från Argentina och Brasilien, men detta är ingen långsiktig lösning, eftersom de stora livsmedelsproducerande länderna i Sydamerika redan har fått stora delar av sin skörd utplånad av antingen kyla eller exceptionella torka. I Brasilien har den svåra och långvariga torkan på vissa ställen slagit ut 90% av de förväntade skördarna den här säsongen (det är för närvarande skördetid på södra halvklotet). Grannlandet Paraguay har också sett 60% av alla landets sojabönor decimeras av torka. Sojabönor och majs används ofta i djurfoder. Länderna i Sydamerika börjar också på olika sätt säkra livsmedelsförsörjningen till sina befolkningar, vilket ytterligare minskar exportkapaciteten trots att inga exportförbud ännu har införts.

De europeiska jordbrukarnas situation förvärras också av att länder som Ungern, Serbien och Moldavien har förbjudit export av olika jordbruksprodukter eftersom de också vill stärka sin egen livsmedelsförsörjning. Inledningsvis innebär det brist och skyhöga priser på det som finns kvar, men snart kan både gödsel och djurfoder ta slut.

Brist eller alltför höga gödselkostnader tvingar bönder att odla en mindre yta, eftersom skörden utan gödsel är så låg att det blir olönsamt, särskilt nu med höga bränslepriser. Precis som åkerier förbrukar bönder mycket diesel. De behöver också stora mängder olja, smörjmedel och andra petroleumprodukter till sina traktorer och inte minst extremt underhållskrävande skördemaskiner.

Sjunkande djurfoderlager gör att kor, grisar och andra djur slutar slaktas. ”Det är inte bara majs, det är också soja och många biprodukter som är svåra att hitta. Det är en enorm kamp bara att få tag i det som finns tillgängligt”, sa en annan italiensk bonde Elisabetta Quaini. Hon håller omkring 1.300 kor för nötkötts- och mjölkproduktion på sin gård i Lombardiet, norra Italien, det första europeiska epicentret för Covid och därför redan i februari 2020 hårt drabbat av Corona-restriktioner. Quaini, som också är vice ordförande i Cremonas oberoende jordbruksförening, tillade att många kollegor hade gett upp och börjar minska sina besättningar.

”Jag hör fler och fler rapporter om bönder som slaktar sina djur, men jag vill undvika det”, sa mjölkbonden. Det kan ta upp till åtta år att återställa en mjölkproducerande besättning. För att uppnå samma kvalitet idag kommer det att ta ännu längre tid, eftersom riktiga avelsdjur kan ta årtionden – om alls – att föda upp.

Europas befolkning kommer att drabbas mycket hårt om miljontals djur, som producerar kött och mejeriprodukter, snart måste avlivas. Det kommer inte att finnas tillräckligt med protein, eftersom kyckling- och äggproduktionen redan har decimerats avsevärt i Europa och ökat fiske eller fiskodling inte kan täcka de enorma förlusterna. Europas livsmedelsförsörjning är hotad för första gången i modern tid.

Kanadas premiärminister som har gjort sig ett namn med sina besynnerliga och drakoniska Corona-restriktioner, vaccintvång och förflyttning av människor från 30% av Kanadas landområde, har utfärdat samma varningar som USA:s president Joe Biden: Matbrist och ”svåra tider” kommer – utan att ge några förslag på lösningar.

Denna synnerligen allvarliga situation är något som varken media eller våra makthavare belyser tillräckligt, trots att det är mer prioriterat än såväl Natomedlemskap som kravaller. Man kan också fråga sig varför man vill förlänga kriget genom att fortsätta skicka mer vapen och pengar – något är uppenbarligen väldigt viktigt att skydda.

#followthemoney

https://freewestmedia.com/2022/04/18/european-feed-stocks-expected-to-run-out-soon/

12 reaktioner till “Ohållbar situation för europeiska bönder – livsmedelsförsörjningen hotad för första gången i modern tid och matbristen förväntas bli värre än under andra världskriget

 1. Jag som har ett litet torp med tillhörande jordplätt känner dock en tillförsikt och optimism som jag inte känt på länge. Lantbruket har i Sverige varit undanskuffat och markägare har premierats för att INTE odla. Någon stolthet har vare sig jag eller de flesta andra lantbrukare kunnat känna. Lantbruket har varit övergödslat med bidrag från EU men vem vill leva på bidrag? Inte jag och nog inte de flesta stolta svenska lantbrukare. Det finns resurser inom landet. Istället för att fylla Sverige med Annies skräcködlan Löövs 40 miljoner utlänningar så kan den marken nu börja odlas.

  Gillad av 3 personer

  1. Annies mantra släppa in miljoner, säg 40, eller Reinfeldts flygresor över bergig vildmark, helt utan infrastruktur och lämpliga odlingszoner, tycka här kan många bo, detta är fantasier från samvaron med World Economic Forums inflytande.
   Granne med ideologi likt kommunismens efterkrigsbyråkrati som i de stora sprången dödade miljoner människor.
   För detta behövs obildade och svaga politiker i våra regeringar.
   Som likt dagisbarn följer fröken hållande hennes rep i sina händer.

   Det är min bild jag får av dagens artikel ovan.
   En röd tråd av samverkande idioti skapa svält, detta
   verkställs av våra folkvalda utan konsekvensanalys och därmed utan förmåga bryta vansinniga överenskommelser.

   Gilla

 2. Jag hittade precis din blogg och jag blir lite orolig över att så mycket du skriver verkar vara klippt och klistrat från rysk propaganda. Naturligtvis är livsmedelsförsörjningen ett problem, och det kan bli riktigt illa framförallt på södra halvklotet, men din artikel verkar mest försöka skrämmas.

  EU har länge haft en kraftig överproduktion av livsmedel så det finns marginaler att ta av. Att enskilda bönder kommer i kläm betyder inte att EU kommer svälta. Kanske kommer det bli riktig matbrist, men din artikel innehåller inget som analyserar den frågan. Däremot innehåller den klipp från rysk propaganda som har till avsikt att få EU att sluta hjälpa Ukraina försvara sig.

  Gilla

  1. Din oro är obefogad om du är öppensinnad för att ta in information som visar mer än en sida och som inte är skräddarsydd för konsumenter av MSM. I annat fall hittar du säkert utgången själv.

   Gilla

  2. Risken är väl att bristen är i konsumenternas plånböcker och att man därför inte har råd att betala vad det kostar att producera. Bolånetorsk som jag antar att du är Daniel så rekommenderar jag att du slår ett nytt hål i svångremmen. Du har knappast någon nytta av att det tidigare rått överproduktion då lagringsmöjligheter är ytterst begränsade för längre tid än ett år. Nästa gång du går i butik så lägg märke till det begränsade utbudet som kommit på senare tid. Det räcker som analys. Putins krig blir en uppryckning för feta svenskar hälsa.

   Gilla

  3. Informationen kommer inte från någon propaganda utan från EUs officiella statistik. Däremot publicerar Europeiska media, även svenska, intensivt amerikansk propaganda för att föröka skrämma västländerna från att göra affärer med Kina och Ryssland. Det finns en knäppgök som kallar sig journalister i Hong Kong som just idag påstår att Kina går mot en recession. Samtidigt har Kina en utvecklingstakt på 5%, den högsta i världen. Dessutom har Kina mellan 60% till 80% av väldens väsentlig livsmedelsreserver medan man är 18% av jordens innevånare. USA och EU har redan sparkat på dörren och vill ha dom, men fått ett blankt nej från Kina.
   https://www.rt.com/business/553931-china-no-grain-to-west/
   https://freewestmedia.com/2022/04/18/european-feed-stocks-expected-to-run-out-soon/
   Väst har helt underlåtit att planera, och snart börjar problemen bitas på allvar. Svält är inte uteslutet.

   Gilla

 3. Du får väl ringa din inkomstförsörjare Putin och säga till på skarpen att han gjort bort sig tillräckligt nu och ta hem sina illegala mördare från Ukraina!

  Gilla

   1. Internationella lagar som majoriteten av världens länder har skrivit under på, inklusive Ryssland!

    Gilla

  1. Johan. Och hur blir det med de illegala mördarna USA sponsrar för sin etniska rensning och folkmord i Ukraina. USAs egen urbefolkning är ju i det närmaste redan utrotad.

   Gilla

 4. Exakt detta har förklaras på andra sidor också….
  De största förlorarna på dessa sjuka sanktioner, är EU och dess invånare….
  Man behöver inte vara ”ryssvän” för att ifrågasätta sanktionerna och absolut inte om man avstår MSM och håller oss till alternativmedia…

  Gillad av 1 person

 5. Sanktionerna biter inte säger Ryssland, och jag tror det är rätt. Ryssland bara anpassar sig och vänder sig österut, men varken USA eller Europa klarar någon anpassning. De toppstyrda, diktatoriska samhällssystemen där är helt enkelt inte konstruerade för anpassning utan bara ensidig dominans, diktat och hegemoni, och förutsättningarna för det gäller inte längre. EUs nya inrättade ”solidaritetsfond” som ska baseras på återhämtningsfonden betyder ytterliga en massiv åderlåtning av svenska skattebetalare. Rysslands handel med Kina ökade 27% på en månad, sista siffran jag sett. Man talar om en ny kalla kriget järnridå, men denna gång hamnar länder som Sverige på baksidan av den.
  ”Kriget” började egentligen den 20 februari då USA/Ukraina påbörjade sin förintelse operation i Donbass genom att att genomföra en etnisk rensning av ryssar i Ukraina, vilket tvingade Ryssland att ingripa den 24 februari.
  Det är även intressant att notera att all detta har en tidigare parallell i Kina och Xinjiang, utan några koran-bränningar, där USA-tränade terrorister gick till attack mot allmänheten i terrordåd, och omkring 300 personer miste livet. Kina letade rätt på våldsverkarna, oberoende av religion, och internerade dom för avradikalisering, och det stoppade effektivt allt våld. Inga oroligheter har förekommit och ingen är skadad på 5 år nu. USA rasar och vill ha tillbaka sina terrorsoldater på gatorna för att fortsätta döda för att få till stånd ett regimskifte. Kina ignorera dom.
  Allt vad Europa och USA gör är helt ideologiskt, emotionellt och impulsivt. Det bådar verkligen inte gott för deras framtid.
  USA skribenter uppmanar nu folk att lagra egna livsmedel för två år i hemmen. Troligen ett bra råd som alla svenskar bör ta efter.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s