Få ljudliga protester trots stort motstånd

I dag kl 14 ska den finska regeringens uppdaterade redogörelse om Finlands utrikes- och säkerhetspolitik presenteras som underlag åt riksdagens debatt om ett finländskt Natomedlemskap, vilket skapat ett enormt internationellt intresse.

Statsminister Sanna Marin är inte på plats när redogörelsen presenteras eftersom hon istället kommer att ha en pressträff i Sverige med statsminister Magdalena Andersson som hon i dag besöker. Det är inte svårt att förstå att den presskonferensen kommer signalera ett pro-Natomedlemskap för båda länderna även om Marin ska presentera sin ståndpunkt om Nato i samband med Socialdemokraternas fullmäktigemöte om några veckor.

Det stör mig fortfarande mycket att man i båda länderna utesluter en folkomröstning om en så pass viktig fråga som kommer beröra generationer framöver och varför hörs inte mer protester? Svenska Freds och S-kvinnor skriver lokala insändare med skarpa nej, medan Vänsterpartiet framfört sitt avståndstagande i en debattartikel i SvD, men varför anordnas inte fysiska sammankomster med manifestationer mot ett svenskt Nato-medlemskap när ändå drygt hälften av befolkningen är emot? Om man vill påverka beslutet genom folkliga protester bör det väl göras nu innan beslutsfattarna offentliggör att en ansökan ska skickas in? Men obeslutsamheten är tydlig och kanske vågar man inte stöta sig med ledningen av politiska skäl, eller med potentiella samarbetspartners i en kommande regering.

Det är bara att beklaga att svenska folket inte har en stark politisk röst att förlita sig på som kraftfullt fördömer ett svenskt Natomedlemskap och är villig att med alla medel till buds kämpa emot ett sådan destruktiv allians.

https://www.hbl.fi/artikel/natodebatten-far-mer-kott-pa-benen-haavisto-presenterar-redogorelsen-om-finlands-sakerhet/

5 reaktioner till “Få ljudliga protester trots stort motstånd

  1. Bedrövligt! En folkomröstning vore det enda rätta. Men naturligtvis avslår politikerna en sådan begäran även om den bara är vägledande. Det skulle vara att riskera för mycket. Ännu ett exempel på hur folkviljan åsidosätts.

    Gillad av 3 personer

  2. Naturligtvis ska vi ha folkomröstning! Sveriges alliansfrihet är guld värd! Hade vi inte hållit fast vid den under andra världskriget hade vi inte haft den välfärd vi hade fram till 2000.
    Nu finns snart inte välfärden kvar! Låt oss i alla fall få vara alliansfria!
    Vi vill ha en demokratisk regering – inte en självgod regering som jobbar ihop med oligarker och åtalar sannings-sägare!!!!!

    Gillad av 3 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s