Europas industrilandskap riskerar att upphöra i och med EU:s importförbud av olja, kol och gas

Vid dagens pressträff med Finlands statsminister Sanna Marin och Magdalena Andersson uppmanade Marin EU att införa mer sanktioner mot Ryssland för att stoppa kriget i Ukraina. En ganska ogenomtänkt kommentar med tanke på resultatet så här långt som främst slår mot invånarna i EU som får betala dyrt för de politiska ledarnas behov av att visa sig på styva linan medan Ryssland säkrat valutan och kriget fortgår.

Lagom till påskhelgen höjs nu både el- och dieselpriset samt EON aviserar höjd elnätsavgift från maj månad, medan höjda livsmedelspriser gräver djupa hål i folks plånböcker.

Men de välavlönade EU-delegaterna känner knappast av detta utan det är vi vanliga dödliga som i vanlig ordning får slanta upp. I dag läser jag dessutom att klåparna i Bryssel beslutat om ännu mer stolligheter som kommer sätta oss rejält på pottkanten eftersom de inte bara ökar den krigiska retoriken mot Ryssland, utan Europaparlamentet har nu med majoritet röstat för ett omedelbart importförbud av olja, kol och gas från Ryssland. Om denna åtgärd genomförs kan stora delar av Europas industrilandskap komma att upphöra att existera inom mycket kort tid.

Två tredjedels majoritet av 513 parlamentsledamöter röstade för resolutionen som också kräver ett embargo mot ryskt kärnbränsle samt att gasledningarna Nord Stream 1 och Nord Stream 2 helt överges. EU-kommissionen gav dessutom medlemsländerna i uppdrag att presentera en plan för att säkra EU:s energiförsörjningstrygghet på kort sikt. Det faktum att energisektorn framför allt är Europas akilleshäl verkar ha gått parlamentsledamöterna helt förbi.

Tvärtemot den allmänna politiska linjen är den tyska regeringen fortfarande tveksam till att helt stänga av den ryska energiförsörjningen till landet eftersom ihärdiga varningar om drastiska importförbud kommer från i synnerhet industrin. Exempelvis varnade den nya Bosch-chefen Stefan Hartung nyligen för utvecklingen i den tyska affärstidningen Handelsblatt: ”Faktum är: vi behöver gas för produktion. Framförallt kräver halvledarproduktion akut energisäkerhet. Om Tyskland ensidigt avstår från ryska gasleveranser kommer högst relevanta delar av leveranskedjan inte bara att gå sönder hos Bosch. Jag har därför bestämt mig för att inte avstå från gasleveranser för närvarande. Om det inte fanns någon gas under ett leveransstopp skulle vi inte kunna starta igen, med alla konsekvenser. Detta skulle innebära att den industriella basen för vår verksamhetslokalisering skulle försvinna och inte bara för några månader.”

Ekonomer vid Hans Böckler-stiftelsen förväntar sig att ett leveransstopp kommer att resultera i en större nedgång av den totala ekonomiska produktionen än under coronakrisåret 2020. I det värsta scenariot, där energikostnaderna stiger snabbt till följd av ett embargo, kommer det enligt en särskild analys av stiftelsens institut för makroekonomi och konjunkturforskning att finnas en nedgång i bruttonationalprodukten 2022 med mer än 6%.

Men självklart ska vi inte ifrågasätta våra makthavares beslut, det gör inte ens vår styrda media och vem vill riskera att stämplas som en quisling som springer Putins ärenden – givetvis har de medborgarnas bästa för sina ögon samt framförallt Ukrainas invånare, det har de visat prov på hittills med sina idoga försök att mäkla ”fred”, så varför tro något annat?! Med ett Natomedlemskap för Sverige säkrar de dessutom den politiska elitens, förlåt jag menar svenskarnas trygghet! 👍

#vembetalar

https://freewestmedia.com/2022/04/13/eu-on-a-suicide-mission-european-parliament-calls-for-complete-renunciation-of-russian-energy/

16 reaktioner till “Europas industrilandskap riskerar att upphöra i och med EU:s importförbud av olja, kol och gas

 1. Det verkar som att EU har tryckt på den stora röda självdestruktionsknappen, dvs den sista absoluta utvägen, när inget annat fungerar. Beror denna ‘brända jorden’-strategin på att en mängd oegentligheter annars riskerar att direkt komma i öppen dager innan den oundvikliga annalkande kollapsen?

  Gillad av 3 personer

 2. Mission accomplished!
  Otippat om-$vart Petter-hamnar i Europa….igen!
  Undrar hur många raketer som ”Ruski” riktat hitåt efter ev flytt av ”forskningsmaterial” från UA?
  Det brådskar med NATO-medlemskap nu sas-vad det nu hjälper vid ev ”missilregn”?

  Prisläget i landet blir ju inte ett sk. t bättre med fantasiskatter på energi mm, heller.

  Vad mer kan gå fel!?

  Gilla

 3. EU-parlamentet och Sveriges regering orsakar med sina åtgärder mot Ryssland mycket mer skada för företag, länder och privatpersoner i Europa (inkl. EU) och i Sverige än vad dom lyckas skada Ryssland som land och ekonomi. Det är ett oerhört självskadebeteende som bedrivs av de ansvariga i EU och Sverige. Vad är fördelarna med att ödelägga europeiska och svenska näringsliv?

  Gillad av 2 personer

  1. Bear market?
   Låna, säg, aktier för 100 kr & sälj, köp tbx vid 75 kr, vinst – arvode.
   Old school?
   Jag vill inte vara dryg.
   Jag tror att intressenterna skiter i oss, sk-colateral damage…
   Alla dessa som dött, för i tron, en god sak…
   Hur många är dom, som marscherat ut i blyregnet för profit?
   När tar det slut?
   Jag blir svaret skyldig.
   Jo, att vissa drar in flis på vapenindustrin(Bull market) lär väl inte vara nyheter?
   Cynisk?

   Gilla

 4. Intressant uttalande från Putin:
  ” Russia can easily redirect exports of its vast energy resources away from the West to countries that really need them, while increasing domestic energy consumption, President Vladimir Putin said on Wednesday.

  “When it comes to Russian oil, gas and coal, we will be able to increase their consumption on the domestic market and stimulate the deep processing of raw materials,” Putin said speaking at a meeting on the development of the Russian Arctic.

  “We will also increase the supply of energy resources to other regions of the world where they are really needed,” he added.

  The statement comes amid the latest ban on Russian oil imports imposed by the US, Canada, Britain and Australia in response to Moscow’s military operation in Ukraine. The ban on energy imports was part of broader anti-Russian sanctions that are aimed at cutting the country’s economy off from the global trade and financial system.”

  Gillad av 1 person

  1. @Jenny
   Vem försökte med det sist?
   Du är smartare än räven men du ser liknelsen?
   QFS, är det annorlunda WEF?
   Som thailändarna säger:same, same but diffrent…
   Kan ha fel, som alltid, vilket jag hoppas.

   Gilla

 5. Michael Angelo, vad ser ni?
  Har någon tänkt så här?
  Angelo Michael?
  Urschäkta min dåliga italienska…
  Helt galen?

  Gilla

 6. Inga sanktioner kommer att stoppa något krig i Ukraina. Däremot kommer dom tydligt att stoppa utvecklingen av USAs krigshegemoni och troligen få USA imperiet på fall. Handeln mellan Ryssland och Kina ökar nu 10% till 20% per månad, alltså mer än fördubblas per år. Dessutom sker den i lokala valutor vilket håller USA utanför. Dessutom flyttas handeln till Kinas kryptovalutor, vilket stänger USA ut då inga banker behövs.

  Gillad av 1 person

 7. Biden ringer till Europas ledare och säger att nu skall ni tycka väldigt synd om folket i Ukraina. Att säkert hundra gånger fler har dött i Irak, Libyen, Afghanistan, Jemen och Syrien skall ni inte bry er om. Det är nämligen skillnad på folk och folk.
  Europas ledare svarar -Javisst snälla chefen det skall vi göra.

  Bra säger Biden, och ni skall inte bara tycka synd om Ukrainarna utan ni skall också vara beredda att stödja och beväpna öppna nazister och offra era egna egna ekonomier och er egen energiförsörjning för att krossa dom onda Ryssarna som är så taskiga mot Ukrainarna.
  Naturligtvis snälla chefen säger Europas tomtar till politiker i kör.

  Man undrar faktiskt varför vi ens behöver ha egna regeringar i Europa. Telefonsvarare hade sparat massor av pengar och uppnått samma resultat.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s